2016, een mooi jaar om op terug te kijken

Er ligt weer een jaar achter ons. Een jaar wat voor mij voorbij gevlogen is! Vorige week blikte ik al terug met mijn top 10 wandelingen van 2016.  Het was niet makkelijk om deze lijst samen te stellen; ik maakte zoveel mooie en leuke wandelingen en reizen.

2016 van maand tot maand

Wandelgroep-Heuvelrugroute-Amersfoort.

Het jaar begon met een wandeling met een aantal van mijn lezers in en om Amersfoort. Afgelopen jaar organiseerde ik negen keer een wandeling met lezers. In totaal  wandelden er 51 lezers mee. Erg leuk om op deze manier mijn lezers beter te leren kennen en gezellig samen te wandelen. Hier ga ik zeker mee door in 2017. Mocht je een keer mee willen lopen, houd dan mijn Facebookpagina in de gaten.

In januari mocht ik mee op excursie met boswachters Sabine en Monique en ging ik met collega’s op wintersport in Oostenrijk. Ik stond niet op de latten, maar maakte mooie winterwandelingen.

Februari stond in het teken de Fiets- en Wandelbeurs. Altijd leuk om inspiratie op te doen en mensen uit mijn netwerk te spreken. Heel veel wandelde ik deze maand niet, maar dat haalde ik in maart dubbel en dwars in. Ik wandelde voor het eerst mee met de Polderlopers een monstertocht naar het observatorium Robert Morris bij Lelystad om daar de volgende ochtend de lente-equinox te beleven. Dit jaar volgden er nog 2 gezellige Poldertochten in de zomer en de herfst. Ook deed ik weer mee aan de jaarlijkse HIT van Scouting. Naast het wandelen startte ik met een fotocursus, om nog mooiere foto’s te leren maken. Helaas had maart ook een keerzijde. Een knieblessure waar ik eigenlijk al een jaar last van had, zette in alle hevigheid door. Dit resulteerde in regelmatige bezoekjes aan de fysiotherapeut en minder en kortere wandelingen.

HIT

 

Eind april vloog ik met mijn zoon naar Portugal, wat een heerlijk land is dat! We genoten van de gastvrijheid, het lekkere eten en wandelden door de prachtige Douro vallei en het achterland. Begin mei kwamen we weer terug en was de lente hier losgebarsten, mijn favoriete tijd van het jaar. Vrienden nodigden mij uit mee te gaan naar België om hun 12,5 jarige bruiloft te vieren. Ondanks dat mijn knie niet meewerkte, kon ik het niet laten daar een heerlijke ochtendwandeling te maken.

Watergang - Sallandse Zandloper

 

In juni werd ik uitgenodigd om naar Salland te komen en daar de Sallandse Zandloper te wandelen. In 3 dagen wandelde ik bijna 45 kilometer dwars door Salland. Het was genieten! Een weekend later ging ik met mijn vriend op srprs.me- stedentrip. We wisten van te voren niet waar we heen zouden gaan. Pas op Schiphol ontdekten we dat we naar Basel in Zwitserland zouden vliegen. Een verrassend leuke stad, waar je heerlijk kunt wandelen. 

Waterlandse Poldertocht WandaBegin juli mocht ik weer op een blogtrip, dit keer naar Laag Holland, het gebied boven Amsterdam. Samen met een gevarieerde groep bloggers ontdekte ik wat dit gebied allemaal te bieden heeft. We hebben gefietst, gezeild en natuurlijk gewandeld. In de zomervakantie kampeerden we in Duitsland en Tsjechië. Zoals gebruikelijk wandelde ik niet heel veel tijdens onze vakantie. Dan geniet ik van mijn gezin en een goed boek voor de tent.

Augustus stond in het teken van het voorbereiden van de Reuma Walk. Ieder jaar organiseer ik samen met Astrid in september een wandeling voor mensen met een reumatische aandoening. Ik ontwerp de routes wat een hele puzzel is! Ook dit jaar was het weer een geslaagd evenement. Eind september reisde ik af naar de Vulkaaneifel voor de bloggermonat van Top Trails of Germany. Ik bekeek een deel van de Eifelsteig vanuit de lucht, met prachtig uitzicht op de maaren. Uiteraard wandelde ik ook een etappe van de Eifelsteig en één van de Partnerwege, dit zijn bijzondere rondwandelingen die deels samenlopen met de Eifelsteig.

In oktober controleerde ik twee wandelingen voor mijn eerste wandelgids. Samen met vinoloog Mariëlla Beukers ga ik een wandelgids rond Nederlandse wijngaarden maken. De komende maanden wordt het even keihard werken en dan gaat Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig aan de slag om hem met de wijnfeesten in september 2017 te presenteren.

November, het eind van het jaar nadert, maar niet voor ik nog een weekendje heb ontspannen op Schiermonnikoog met een vriendin. Het is wandelmaand op Schiermonnikoog en we maken een leuke wandeling met een gids die ons alles vertelt over 100 jaar badplaats. In november reisde ik ook af naar Antwerpen om een stukje van de GR12 te wandelen en kennis te maken met de jury van de wandeltrofee. Ik ben gevraagd om deel te nemen in de jury van deze prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt op de Fiets- en Wandelbeurs. Er zijn 5 wandelroutes genomineerd voor deze prijs en ik ga het Groot Frieslandpad testen samen met een Belgisch jurylid.

In december mocht  ik met mijn knieblessure naar de orthopeed. Er worden foto’s gemaakt maar helaas is er niets op te zien. In januari volgt een MRI en dan hoop ik dat we weten wat er mis is en waar de pijn in mijn knie vandaan komt. De blessure is inmiddels zo heftig dat ik niet meer dan 10 km kan wandelen. Toch weerhield  het mij er niet van om in december tijdens mijn laatste vakantie van het jaar in Zwitserland een paar mooie korte bergwandelingen te maken.

 

De toppers en floppers van 2016

Van een groot deel van mijn wandelingen schreef ik ook een blogpost. Er werden in 2016 51 blogposts gepubliceerd. Het aantal bezoekers aan mijn blog steeg maar liefst met 54%. De best gelezen blogposts van 2016 zijn:

  1. De mooiste lentewandelingen
  2. Wandelen rond het Lauwersmeer
  3. Stad, bos en heide in 1 wandeling in en om Amersfoort
  4. Historisch wandelen in het Lauwersmeergebied
  5. Top 10 mooiste wandelingen van 2016

Er zijn natuurlijk ook altijd blogposts die het minder goed doen. Mario van Vakantaseren plaatste vorig jaar een lijst van de minst gelezen blogposts en dat bracht mij op het idee hetzelfde te doen. Waarom deze blogsposts het niet zo goed doen weet ik niet, maar dit zijn mijn slechtst gelezen blogs van 2016:

  1. Wandelen door het Mensingebos bij Roden
  2. Getest: Lichtgewicht brander Primus Express Stove Duo
  3. Zomerse sferen tijdens de GPS-Hike tijdens HIT in Alphen
  4. De mooiste eilandwandeling op Schouwen
  5. Wandelen door de Gerolsteiner Dolomieten in Duitsland

Op social media weten ook steeds meer wandelaars mij te vinden. Mijn Facebookpagina verdubbelde in aantal likes en ook mijn account op Instagram groeide lekker door. Mijn 9 populairste Instagramfoto’s in 2016 zijn:

Bestofnine instagram Wanda Wandelt

 

Dankbaar sluit ik een mooi wandel- en blogjaar af

Ik ben enorm dankbaar voor alle mogelijkheden die ik heb gekregen dit jaar. Naast de drie blogtrips waren er een aantal mooie samenwerkingen met de Fiets- en Wandelbeurs, Eureka en Nigor, Kampeerwinkel Hendriks en Osprey. Door deze samenwerkingen kon ik kaarten voor de Fiets- en Wandelbeurs verloten en tenten, brander met pannetje en een rugzak uittesten en er over bloggen!

Daarnaast was het erg leuk om voor wandelmagazine.nu gastblogs te schrijven en geïnterviewd te worden voor Supporter van Bewegen van NS. Naast dat ik veel online publiceerde, haalde mijn blog tot twee keer toe de gedrukte pers. Eerst in het blad van de Vrijbuiter en later in een artikel over Instagram in de Margriet!

Speciale dank gaat uit naar Astrid, Ezra en Judith die altijd klaar staan om mijn blogs tegen te lezen en mij van tips en adviezen voorzien. Toppers zijn jullie 🙂

Maar dit had ik allemaal niet kunnen bereiken zonder jullie, mijn lezers. Dank jullie wel dat jullie mijn blogs lezen, er op reageren en ze delen in jullie netwerk. Ik word iedere keer weer blij van de leuke interacties en hoop jullie nog heel lang te mogen inspireren met mijn avonturen.

Dat 2017 voor iedereen een mooi (wandel)jaar mag worden!

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • je bent zelf een topper! Heerlijk om met jou te wandelen en de Reuma Walk te organiseren.
    Je blogs kijk ik met plezier na voor je.
    Hopelijk binnenkort duidelijkheid over je knie, ik duim met je mee.

  • Leuk om jouw belevenissen van het afgelopen jaar te lezen! Mijn hoogtepunt van 2016 was toch wel mijn wandelvakantie in Oostenrijk. De route “Reinkarsee un Krondlhorn” route 24 uit het routeboekje “Rother Wanderfuhrer” was mijn hoogtepunt. Heb er een verslagje plus foto-rapportage van gemaakt op mijn wandelpagina. (heb het idee een beetje van jou afgekeken 😉 )

  • Ook van mij de beste wensen en veel wandelplezier in 2017. En hopelijk is er snel een oplossing voor de knie