Airbornewandeling De Polen van Driel

In mei werden er vier nieuwe Airborne wandelroutes uitgebracht die het verhaal vertellen van Operatie Market Garden ofwel de Slag om Arnhem. Een maand lang ga ik elke week op pad om één van de routes te wandelen en zo meer te leren over wat zich hier tijdens de Tweede Wereldoorlog afgespeeld heeft. Na de Airbornewandeling Dropzone Ede en de Airborne Stadswandeling Arnhem was het dit keer tijd om af te reizen naar Driel.

Airbornewandeling De Polen van Driel (6 km)

Tot vorig jaar kende ik het verhaal van de Polen van Driel niet. Ik kon me ook echt niet herinneren dat ik in de geschiedenislessen op school iets geleerd heb over de hulp van de Polen tijdens de bevrijding. Tot ik dus Driel binnenwandelde, waar vele monumenten en een informatiecentrum het verhaal vertellen over de Polen die hier in september 1944 gedropt zijn.

De wandeling start bij het informatiecentrum: de Polen van Driel, dat achterin de Rooms-Katholieke Kerk gevestigd is. Hier wordt uitgebreid het verhaal verteld over de landing van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade op 21 september 1944 en de strijd die daarop volgde. Maar ook de oneervolle behandeling van deze Polen na het mislukken van de operatie en de vriendschappelijke band die ontstaan is uit dankbaarheid tussen de Drielse bevolking en de Poolse parachutisten. Het informatiecentrum is dagelijks geopend van 9 tot 17 uur, toegang is gratis.

Nadat ik uitvoerig de verhalen heb gelezen in het informatiecentrum ga ik op pad, door het dorp Driel naar het landingsterrein waar de Polen op 21 september gedropt zijn. De Polen rukken direct op naar Oosterbeek om daar de ingesloten Britse troepen te ondersteunen. Maar helaas kunnen ze de Rijn niet oversteken omdat het veer verdwenen is. Ze nemen posities in bij Driel en slaan een eerste aanval van de Duitsers af.

Op een zonnige dag als vandaag kun je je bijna niet voorstellen wat een hel het hier geweest moet zijn.

Ik wandel door naar de Rijndijk en bedenk me hoe de Polen hier in het holst van de nacht met rubberboten naar de overkant moesten. Op deze plek staken de Britten en Polen ook de Rijn over bij hun terugtocht vanuit Oosterbeek.

Op de Rijndijk is het even goed opletten, want op mooie dagen kan het er druk zijn met auto’s. motoren en fietsers. Maar het uitzicht over de Rijn en de bossen aan de andere kant maken veel goed. Bij het Drielse Veer zou je ervoor kunnen kiezen om de oversteek te maken en de Perimeterroute in Oosterbeek van 7,9 km ook te wandelen, deze komt vlakbij het veer oppakken.

Ik kies ervoor om de route af te maken en de Perimeterroute volgende week te gaan wandelen. Terug in Driel komt de route nog langs het hoofdkwartier van generaal-majoor Stanislaw Sosabowski. De commandant van de 1e Onafhankelijke Parachutsitenbrigade, deze werd al snel na het falen van Operatie Market Garden aangewezen als zondebok. Hij werd zelfs uit zijn functie gezet. Dit was allemaal onterecht en uiteindelijk kregen hij en zijn brigade na jaren eerherstel.

Het verhaal maakt indruk op me merk ik. Terug in het centrum van Driel bezoek ik het monument van beeldhouwer Jan Vlasblom ‘jeugd die de vrijheid als een kostbaar juweel vasthoudt’.  Hier wordt jaarlijks de inzet van de Polen herdacht.

Praktische informatie

Route: Airbornewandeling De Polen van Driel

Afstand: 6 km

Routebeschrijving: hier vind je een kaartje van de route en kun je de GPX track downloaden

Bereikbaarheid: bushalte Polenplein in Driel

Parkeren: Polenplein in Driel

Horeca: café Zeldenrust in Driel

Honden: toegestaan

Toegankelijkheid: De route is volledig verhard

Bewaar deze wandeling op Pinterest:

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Gaan we zeker n keer lopen👍

  • Als ik nu de oorlogsverhalen hoor of lees krijg ik alleen maar meer respect voor de elke soldaat die voor onze vrijheid heeft gevochten. Deze serie wandelingen is een mooi eerbetoon.