Spectaculaire lichtkunst tijdens Amsterdam Light Walk

Wandeling Amsterdam Light Walk (rondwandeling)
Afstand 15 km
Startpunt Passenger Terminal Amsterdam

Het Amsterdam Light Festival, ik had er al veer over gehoord, maar was er nog nooit geweest. Nou vind ik Amsterdam een heerlijke stad, dus toen Astrid mij vroeg of ik zin had om mee te wandelen tijdens de Amsterdam Light Walk op 27 december, was het antwoord volmondig ja. Zo net na de kerst, is het heerlijk om even de benen te strekken en te genieten van een goede wandeling.

Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival is ontstaan vanuit het idee om de inwoners en bezoekers van Amsterdam te trakteren op meer positiviteit tijdens de donkere winterdagen. Van eind november tot begin januari biedt dit festival een podium aan getalenteerde lichtkunstenaars. 38 kunstwerken rond een jaarlijks thema sieren de grachten en de straten van Amsterdam.

De kunstwerken zijn te bewonderen vanaf het water of te voet.

1e Amsterdam Light Walk 2015

We zijn vroeg naar Amsterdam gegaan voor de 1e Amsterdam Light Walk georganiseerd door Le Champion. Zo hadden we alle tijd om nog even op het gemakje een klein hapje te eten in de stad. Toen we om half 6 van de Haarlemmerstraat richting de Passenger Terminal aan het IJ liepen, kwamen de eerste wandelaars ons al tegemoet. Eenmaal aangekomen bij de startlocatie hebben we snel nog een bijdrage geleverd aan het kunstwerk voor het Reumafonds, dat het officiële goede doel in van de Amsterdam Light Walk.

Freedom as a valuable friend - Amsterdam Light Walk 2015

Freedom as a valuable friend van Erik Sok

 

Ondanks dat we in de startgroep van half 7 zaten, mochten we direct van start. Waarschijnlijk omdat het betrekkelijk rustig was. Vanaf het IJ ging de route van de Amsterdam Light Walk via het Oosterdok, het station en de Singel naar de Heerengracht. Onderweg komen we al veel lichtkunstwerken tegen. Ik heb net een nieuwe camera, dus we staan regelmatig stil om deze goed uit te testen. Wat is het lastig fotograferen in het donker! Maar ik leer er wel meteen een hoop van. Gelukkig valt de drukte mee en is er overal genoeg ruimte en tijd om rustig foto’s te nemen.

9 straatjes

9 straatjes

 

Open Lounge Amsterdam Light Festival 2015

Open Lounge van Géraud Périole

 

We gaan even van de Heerengracht af om de 9 straatjes in kerstsfeer te ervaren, wat een mooie etalages! Als we weer de Heerengracht opdraaien komen we bij het kunstwerk “Open Lounge” van Géraud Périole, die de gracht heeft omgetoverd tot een grote balzaal met prachtige kroonluchters. Door de drukke Leidsestraat vervolgt de route naar het Vondelpark. Hier is de eerste stempel-/rustpost. De paden zijn verlicht met waxinepotjes, zo sfeervol!

Rustpost Vondelpark

Rustpost Vondelpark

 

Kerstmarkt op het Museumplein

Kerstmarkt op het Museumplein

 

Niet veel later wandelen we over de kerstmarkt op het Museumplein, waar menig toerist de schaatsen onderbindt, foto’s maakt bij “I Amsterdam of zich vergaapt aan het Rijksmuseum. Er hangt een gezellige sfeer. Met al die toeristen is het maken van foto’s maar lastig ;-). Dan maar snel door, terug naar de Heerengracht waar we het meest bijzondere kunstwerk van vanavond zien: “Talking Heads” 2 sepectaculaire hoofden in de gracht, met zo’n 4000 individueel bestuurbare leds die verschillende gelaatsuitdrukkingen laten zien. De hoofden zijn met Wifi verbonden, waardoor ze op elkaar reageren, zo bijzonder!

Talking Heads Amsterdam Light Festival

Talking Heads van Viktor Vicsek

 

Tafeltje dekje Amsterdam Light Walk 2015

Tafeltje dekje

 

Bij de Hermitage moeten we even geduld hebben om de tuin binnen te kunnen, wat een drukte! Hier staan diverse licht kuntswerken, waarbij ik de Neon tafels het leukst vond. De drukte overvalt ons een beetje en we wandelen dan ook snel weer door, op naar de Hortus. De route gaat door de Plantage met de “Winged Migration” waarbij een vogel geprojecteerd over een boom vliegt en “A Tale of Two Cities” van de beroemde roman van Charles Dickens uit 1859. Bij de uitgang van het park horen we dat de wachttijd bij de Hortus 10 minuten is, we twijfelen… Toch maar doorlopen, op naar de 2e rustpost bij de Stopera.

Paths Crossing van Ralf Westerhof

Paths Crossing van Ralf Westerhof

 

DJ bij de Stopera

DJ bij de Stopera

 

Daar worden verwelkomt met warme chocolademelk. Heel lief hoor, maar het is zo warm dat ik loop te zweten en meer behoefte heb aan een koud colaatje. De DJ in zijn bijzondere Wingmobiel zorgt voor een feestelijk tintje. We zitten alweer op 11 kilometer, nog 4 kilometer en deze leuke avondwandeling in Amsterdam zit er weer op. We slingeren nog wat door het centrum en komen over de sfeervolle Nieuwmarkt waar de terrasjes vol zitten, het is december mensen! Maar met 12 graden is het heerlijk buiten. Het laatste licht kunstwerk spotten we bij het Maritiem museum. Daarna snel naar de finish om de herinnering op te halen.

Ik heb genoten van deze 1e Amsterdam Light Walk. Wil je ook het Amsterdam Light Festival te voet ontdekken? Bekijk hier de route die je zelf kunt lopen.

 

Interesse in andere gave wandelevenementen? Lees dan ook deze blogposts:

 

 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Prachtig, mooie foto’s