Cabauwse Jacobsroute: Visitekaartje van het Groene Hart

Wandeling Cabouwse Jacobsroute (rondwandeling)
Afstand 14 km
Startpunt Bushalte Stationsplein, Schoonhoven

Op een prachtige woensdagmiddag, stijgt het kwik boven de 20 graden. Tijd voor een mooie wandeling in de buurt. Ik laat mij verleiden tot de Cabauwse Jacobsroute van de ANWB. Op dit site wordt deze aangeprezen als het visitekaartje van het Groene Hart. Met zijn 14 kilometer een prima wandeling voor deze mooie bijna zomerse wandeling in april. Ik haal de ANWB wandelgids Groene Hart uit de boekenkast, pak de tas in en wacht tot Tom uit school komt om samen op pad te gaan.

Cabauwse Jacobsroute

Cabauwse Jacobsroute

 

Wandelen door het Groene Hart

Ondanks dat ik er woon, wandel ik eigenlijk heel weinig in het Groene Hart. Ik ben meer een boswandelaar. Maar omdat mijn zoontje meer van polders houdt, gaan we vandaag in onze eigen achtertuin wandelen.

We rijden naar Schoonhoven, waar de rondwandeling begint op het stationsplein. Daar staat een inmiddels door de alg aangetast bord met alle informatie over de Cabauwse Jacobsroute. De route is aangegeven met de bekende zeskantige bordjes van de ANWB. Althans, volgens het boekje, het bord en de website. De zeskantige bordjes zien we niet, maar gelukkig komen we er aan de hand van het boekje prima uit.

Al snel laten we Schoonhoven achter ons en wandelen we langs de Vlist. Een klein riviertje, waarbij je het gevoel hebt in het buitenland te wandelen. Dit komt door de houten elektriciteitspalen die de boerderijen van stroom voorzien. We wandelen langs De Bonrepas, een wipmolen uit circa 1600. Hier hoort Tom een kikker, naar veel staren tussen het riet, zien we hem zitten.

Boerderij langs de Vlist

Prachtige boerderijen langs de Vlist

 

Na een korte rust in Vlist, lopen we verder naar Polsbroek. Het lange rechte stuk over een fietspad is weinig boeiend. Gelukkig verlaten we in Polsbroek de verharde weg om over de houtkaden te gaan lopen. We klimmen over hekjes en genieten van de vele vogels, eenden, ganzen en zwanen die we zien.

wandelwijzer op de Cabauwse Jacobsroute

Speciaal pad voor wandelaars

 

Tom begin het zwaar te krijgen en ik beloof hem in Cabouw een terrasje op te zoeken. Vrolijk stapt hij verder, tot een tegenligger ons waarschuwt voor een broedende zwaan op het pad. Ze is omgekeerd en adviseert ons hetzelfde te doen. Er zit niets anders op.

Eierschaal op de houtkaden

Van welke vogel zou dit ei geweest zijn?

 

In Vlist pakken we dan toch dat beloofde terrasje. Na de extra energie van een heerlijk koel drankje, wandelen we snel terug naar Schoonhoven. Het is jammer dat we niet de volledige rondwandeling hebben kunnen maken, maar evengoed hebben we genoten van de mooie omgeving en het prachtige weer.

Ben jij wel eens een broedende zwaan tegengekomen? Ik kwam er 1 keer eerder een tegen, lees dat avontuur hier.

 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comment
  • Prachtig landschap