Bellopad; Wandelen in het spoor van Bello

Het Bellopad is een wandelroute in Utrecht die loopt van Mijdrecht naar Abcoude. De wandeling is 20 kilometer lang en volgt voor ongeveer de helft het oude spoortracé van de Haarlemmermeerspoorlijn. Bello was één van de bekendste stoomlocomotieven en rijdt nu nog op de museumlijn Hoorn – Medemblik.

Ik wandel de route in tegengestelde richting en start vanaf het station in Abcoude, een korte aanlooproute langs het spoor brengt mij bij het oude station van Abcoude waar nu een leuk hotel/restaurant gevestigd is, De Witte Dame. Daar drink ik eerst een kopje koffie voor ik echt op pad ga.

Een kopje koffie bij de restaurant de Witte Dame    Zicht op de kerktorens van Abcoude

Startpunt: TOP Abcoude

Achter de Witte Dame ligt een parkeerterrein en is de TOP. TOP staat voor Toeristisch Overstap Punt. Hier vind je informatie over diverse wandel- en fietsroutes. Helaas is er geen informatie over het Bellopad te vinden en besluit ik gewoon lekker te gaan wandelen.

Routebeschrijving

De route van het Bellopad volgt het knooppuntennetwerk van Utrecht. Dat is lekker makkelijk, want ik heb alleen maar een lijstje met nummers in mijn zak om de route te kunnen volgen. Zodra het eerste knooppuntenpaaltje bij de TOP gevonden is, kan ik op pad.

Wandelen over het Bellopad

De route duikt direct de natuur in en al vrij snel loop ik langs de grachten van Fort bij Abcoude. Dit is het oudste landfort van de Stelling van Amsterdam en onderdeel van het Wereld Erfgoed. Het werd gebouwd in 1884 en 1887 als onderdeel van de verdedigingslinie rond Amsterdam. Kort na de Eerste Wereldoorlog raakte het fort buiten gebruik. Door de uitvinding van brisantgranaat was het niet meer bomveilig. Het fort is regelmatig opengesteld voor rondleidingen, check hiervoor de website van het fort.

Iets verderop zit een aantal mensen te vissen op mooie vissteigers. Het blijkt een viscentrum voor gehandicapten te zijn. Met dit viscentrum zorgen ze ervoor dat iedereen kan genieten van de vissport, op een veilige manier. Op woensdagen in het seizoen zijn er vrijwilligers aanwezig en kun je er ook een kopje koffie krijgen.

    Gevel van Fort Abcoude

    Zicht op de gehandicapten visvereniging Abcoude

Na een praatje met één van de vrijwilligers wandel ik weer verder. De route loopt een stukje langs een asfaltweg en later een smal paadje langs het veenriviertje de Angstel. Verderop staat Molen ‘t Hoog- en Groenland. Deze achtkantige poldermolen wordt bewoond door de molenaars en draait regelmatig. Vroeger zorgde deze molen voor de waterhuishouding in de achterliggende polder het Hoog- en Groenland.

De wandeling gaat verder over een wat drukke weg naar Baambrugge. Daar strijk ik neer in Café Restaurant De Punt voor een eenvoudige lunch.

   

   

Met hernieuwde energie wandel ik door Baambrugge en daarna richting de A2. De weg is kaarsrecht en het geluid van de snelweg verpest een beetje het wandelgenot. Ook na de A2 volgt een lang stuk langs de geluidswal. Duidelijk een minder stuk van de route, maar nadat ik de kaart heb bestudeerd is er ook niet echt een beter alternatief te vinden, even doorbijten dus.

Bij de Demmerikse sluis laat ik het drukke verkeer achter me en trek ik verder de polder in. Hier begint de echte Bellobeleving. Bij het gemaal De Ruiter vind ik de eerste informatieborden over het Bellopad.

   

   

Niet veel later loop ik over het oude Spoortracé door de Demmerikse polder. Deze polder is één van de belangrijkste weidevogelreservaten van de provincie Utrecht. De fundering van een oude, dubbele wachterswoning brengen mij in gedachten terug naar 100 jaar geleden. Toen woonden hier twee families die verantwoordelijk waren voor de spoorbrug, spoorbomen en onderhoud van de spoorlijn. Van 1915 tot 1950 reden hier passagierstrienen van Uithoorn naar Nieuwersluis. Ook reed er veel goederenvervoer over het spoor. Het goederenvervoer werd in 1986 gestaakt.

Over het tracé wandel ik verder richting Vinkeveen. Links en rechts van het spoor kijk ik uit over uitgestrekte polders en natuur, heerlijk! In Vinkeveen sta ik plots bij een prachtig oud stationnetje. Het is deels bewoond en wordt deels voor evenementen gebruikt.

   

   

   

De wandeling blijft het tracé van de oude spoorlijn volgen, dwars door Vinkeveen en dan in een rechte lijn door de polders naar Wilnis. Ook hier staat weer een oud stationnetje, dat nu als woonhuis in gebruik is.

Het is bijzonder om over dit oude tracé van de spoorlijn te wandelen omdat je eigenlijk alleen maar rechtdoor hoeft te lopen, maar er toch genoeg te zien is. Zo nu en dan wijkt de route even af om een sloot of weg te kunnen kruisen, maar tot aan het voormalige station in Mijdrecht volg je dit oude spoortracé waar Bello reed. Het Bellopad eindigt bij dit laatste station op deze route. Iets verscholen aan een parkeerterrein staat het oude station van Mijdrecht met de laatste informatieborden over het Bellopad en de oude spoorlijn die hier ligt.

   

   

Iets verderop, bij het busstation, pak ik de bus naar huis. Het Bellopad van 20 kilometer heeft mij verrast. Ondanks dat het stuk tussen Baambrugge en de Demmerikse Sluis wat tegenviel, was de rest van de route echt top! Een aanrader dus voor de mensen die houden van langere afstanden en een stukje geschiedenis mee willen krijgen van Bello.

Praktische informatie Bellopad

Routebeschrijving: Bellopad (lijnwandeling)
Afstand: 20 km
Startpunt: Voormalig Station Mijdrecht of TOP Abcoude
Parkeren: Er is een parkeergelegenheid bij de TOP Abcoude
Openbaar vervoer: Bus naar Mijdrecht of de trein naar Abcoude (aanlooproute van ca, 10 minuten)
Honden: Toegestaan
Horeca: Hotel Restaurant de Witte Dame in Abcoude

Bewaar deze wandeling op Pinterest

Deze wandeling maakte ik op uitnodiging van het Routebureau Utrecht. Uiteraard deel ik altijd mijn eerlijke en oprechte mening.


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!

Online wandeltraining

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Weer eentje om te onthouden.

  • Mooie schrijfstijl. Deze wandeling is nog veel te lang voor mij. Ik genoot van je verhaal en foto’s

  • Hoi, Klinkt leuk voor een wandeling met mijn vader! Een vraag: hoe lang is dat saaie stuk? Voor het idee…