Bijscholing in Spanje? Wandelen met diabetes

Vorig jaar liep ik een deel van de Camino Frances met de Bas van de Goor Foundation. Bas vertelt hier waarom zij deze challenge organiseren voor mensen met diabetes.

 

Heeft jouw zorgverlener wel eens advies gegeven over de hoeveelheid insuline die je in bepaalde situatie wel of niet zou moeten toedienen? En zou je die adviezen wellicht vaker willen hebben? Van de 8760 uur die een jaar heeft, zitten mensen met diabetes gemiddeld twee uur per jaar bij een zorgverlener. In de andere 8758 uur ben je op jezelf aangewezen. Als je aan de norm gezond bewegen voldoet ben je per jaar een dikke 100 uur actief aan het sporten. Ik kan me voorstellen dat je vaak met vragen zit waar je meteen op dat moment een zorgverlener over zou willen spreken. Zeker als je veel in beweging bent willen de glucosewaarden wat sneller omhoog en naar beneden gaan. Meteen je diabetesverpleegkundige bellen doe je dan niet.

Stel nu dat je de uren sport en de uren zorg naast elkaar kunt leggen. Dat er dus bij de start van een wandeling iemand advies kan geven hoeveel insuline je nog kunt spuiten als je bloedsuiker voor jou te hoog is? En wat je kunt doen als bij jou juist de bloedsuiker altijd stíjgt na de wandeling? Hoe pas je de dosering aan als je na een dag intensief klimmen gaat slapen met een lage bloedglucose? Belangrijke vragen waar je meteen antwoord op krijgt als je meewandelt met andere mensen met diabetes tijdens de Camino naar Santiago de Compostela.

 

Camino Bas van de Goor Foundation

Foto: Ronald Hoogendoorn

Bas van de Goor

Foto: Ronald Hoogendoorn

 

Challenges voor mensen met diabetes

Voor mensen met diabetes organiseert de Bas van de Goor Foundation ieder jaar onder andere een aantal fondsenwervende activiteiten. Voor de echte duursporters gaan we in november 2019 naar Amerika om mee te doen aan de New York City Marathon. Eind juni 2019 gaat er een groep fietsers mountainbiken in Spanje. En zoals bij de introductie al aangegeven wandelt een groep begin september op de route van de Camino naar Santiago de Compostela. En eerlijk gezegd hebben wij altijd gedacht dat de belangrijkste reden voor deelname is: de sportieve uitdaging. Maar we zien met name tijdens ons wandelevenement nog iets heel anders.

Naast het dagelijks 20 tot 25 kilometer wandelen door het prachtige Spaanse landschap komt iedereen even tot bezinning. Dagelijks praten deelnemers over de onderwerpen waar zij behoefte aan hebben. Internist Henk Bilo wandelt mee en zorgt voor medische ondersteuning, maar vooral ook voor nieuwe inzichten bij de deelnemers. Op welke zorg heb je eigenlijk recht? Hoe werkt het in je lichaam als je meer gaat sporten? Welke rol heeft bepaalde voeding op je glucosewaarden? Hoeveel kans heb ik om bepaalde complicaties te ontwikkelen? Vragen die je misschien al wel eens gesteld hebt maar waar met de laatste ontwikkelingen toch nieuwe antwoorden op zijn gekomen.

Voor sommigen is sport een doel: ‘Ik wil de marathon binnen vier uur lopen’. Voor anderen is sport een middel. Een manier om op een alternatieve manier bezig te zijn met zelfontwikkeling en meer te weten te komen over hoe een leven met diabetes zou goed mogelijk vorm te geven. Met zo min mogelijk kans op complicaties en een zo’n leuk mogelijk leven.

Zou je een week wandelen met anderen met diabetes kunnen zien als manier om een sportieve prestatie neer te zetten, een vorm van alternatieve zorg of als een persoonlijke bijscholing. Of kies je voor optie D: alle vorige antwoorden zijn goed. Iedereen maakt voor zichzelf de keuze. En mijn ervaring is dat er veel mensen achteraf optie D invullen als ze terugkijken. Ben jij benieuwd wat de Camino voor jou kan betekenen kijk dan eens op onze site: www.wehike2changediabetes.nl. Misschien loop ik dan samen met jou een week door Spanje.

 

Sportieve groet,

Bas van de Goor

 

 

Omslagfoto: Ronald Hoogendoorn

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!

Online wandeltraining

 

Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.


Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments