De mooiste boswandeling van Nederland: Stramproy

Wandeling: Mooiste boswandeling van Nederland: Stramproy (rondwandeling)
Afstand: 15 km
Startpunt Kerkplein 1, Stramproy

Op een mooie lentedag reis ik af naar Stramproy om daar, samen met een aantal lezers van dit blog, één van de mooiste boswandelingen van Nederland te maken uit de gelijknamige gids. Stramproy ligt vlak tegen de Belgische grens aan, die we tijdens de wandeling regelmatig passeren. Omdat de gids binnenkort in herdruk gaat, heb ik de actuele kaart en routebeschrijving van ‘wandelzoekpagina’ gedownload. De nieuwe route start officieel niet meer in Stramproy, maar bij Brasserie Nieuw Vosseven, vanaf Stramproy is er een aanlooproute die wij gebruiken.

Het is de zesde keer dat ik een wandeling met mijn lezers organiseer. Wanneer ik naar de kerk loop waar we afgesproken hebben, word ik een beetje overweldigd door het aantal mensen dat meeloopt vandaag. Vaak is het groepje op 1 hand te tellen, nu heb ik er aan 2 niet genoeg, wat gaaf! We gaan snel op pad, het dorp uit en tussen de weilanden door naar het Stramprooierbroek. Het zonnetje zorgt voor een opperbeste stemming onder de wandelaars.

Kerk - Boswandeling Stramproy Wanda Wandelt

De kerk in Stramproy waar wij de wandeling gestart zijn.

 

Breyvin Kapel - Boswandeling Stramproy Wanda Wandelt

Kapelletje langs de aanlooproute

 

Grenspaal - Boswandeling Stramproy Wanda Wandelt

Al snel steken we de grens over

 

Het Stramprooierbroek is een lagergelegen gebied, waar water slecht afgevoerd kan worden. Hierdoor is er een prachtig, vochtig natuurgebied ontstaan, waar veel dieren zicht thuis voelen. Wij maken de wandeling in het vroege voorjaar, de bomen en struiken staan op springen, nog een paar weken en de fragiele blaadjes die zich voorzichtig laten zien, vormen een prachtige frisgroen bladerdek. We wandelen door de bossen, langs een kanaal tot we plots een plas zien liggen. De blauwe lucht reflecteert in het water en het gekwetter van de vele vogels zorgt voor een heerlijk lentegevoel.

Aangekomen bij Brasserie Nieuw Vosseven, zoeken we een mooi plekje op het terras in de zon en laten we ons verwennen met koffie en huisgemaakte bienenstich. Na deze zoete lekkernij, hebben we genoeg energie om terug naar Stramproy te wandelen. Het ene moment lopen we in het bos, om het volgende moment tussen de akkers te wandelen. In de verte zien we een ree wegschieten, zien regelmatig vlinders voorbij vliegen en spotten de eerste paardenbloemen langs de weg. Het is lente!

Langs het kanaal - Boswandeling Stramproy Wanda Wandelt

Wandelen langs het kanaal

 

Plas - Boswandeling Stramproy Wanda Wandelt

Prachtige vergezichten

 

Vochtige Bossen - Boswandeling Stramproy Wanda Wandelt

De bomen staan op sommige plekken met hun voeten in het water, gelukkig zijn de paden droog

 

Het laatste stuk van de route loopt over een lange rechte weg, het uitzicht is heerlijk, maar het gaat toch vervelen. Gelukkig zie ik een mooie gelegenheid om nog een mooi stuk bos mee te pakken, voordat we terugkeren naar Stramproy. Daar aangekomen zoeken we het terras op voor een verkoelende versnapering.

Het was een erg mooie en gezellige wandeling!

Heb jij zin om een keer mee te wandelen? Houd dan mijn Facebookpagina in de gaten.

(€) – Dit bericht bevat affiliatelinks.

Interesse in boswandelingen? Lees dan deze blogposts:

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments