De mooiste herfstwandelingen van mijn volgers

Het is herfst! Vorige week wandelde ik met de Polderlopers naar het Observatorium Robert Morris bij Lelystad, om daar de eerste herfstzon op te zien komen. De Polderlopers lopen sinds de zomer van 1989 iedere seizoenswissel naar het Observatorium om de zon op te zien komen.  Het duurde een aantal seizoenen voordat de zon zich ook werkelijk liet zien en zo werd de traditie geboren van de Poldertochten. De 109e Poldertocht werd afgesloten met een prachtige zonsopkomst die hopelijk aan het begin staat van een hele mooie herfst.

Op de terugweg naar huis mijmerde ik over de mooie herfstwandelingen die ik in de afgelopen jaren heb gemaakt. Favoriet is toch wel de Trage Tocht Rheden. Maar er zijn nog zoveel andere mooie herfstwandelingen. Daarom vroeg ik mijn volgers op Facebook en Twitter wat zij de mooiste herfstwandeling vinden. Het is een mooie gevarieerde lijst geworden die genoeg inspiratie geeft om deze herfst op pad te gaan.

poldertocht-observatorium-robert-morris

De eerste herfstzon

 

De mooiste georganiseerde herfstwandelingen

 • Herfst5daagse is dit jaar omgedoopt tot de 1e wandel4daagse van de Schoorlse Duinen (19 t/m 22 oktober 2017)
  Clementine liet mij op Facebook weten dat haar absolute favoriet de Herfst 5-daagse in Noord Holland is. Er worden 5 prachtige routes uitgezet in de kuststreek door de polders, duinen en de bossen, over het strand en de dijken. ‘5 dagen genieten van de natuur‘ volgens Clementine. Vanaf 2017 dus 4 dagen genieten, maar dat maakt hem niet minder mooi!
 • 55e Veluwe Herfstkleurenwandeltocht te Epe/Wissel (7 en 8 oktober 2017)
  Op zaterdag 1 en zonder 2 oktober organiseert de Watersportvereniging WIOS Epe haar 55e Herfstkleurenwandeltocht. De vereniging heeft een vijftal routes uitgezet variërend van 5 t/m 30 kilometer. Volgens Nathalie een absolute aanrader.

 

De mooiste herfstwandelroutes

 • Groene Wissel Mastbos Breda (17 km)
  Vera wandelde 2 jaar gelden de Groene Wissel Breda van 17 km door het Mastbos. ‘De combinatie tussen de stad- en natuur maakte deze route afwisselend en mooi. Je kan genieten van de fraaie herfstkleuren in het Mastbos en na afloop een drankje doen op het marktplein in de gezellige wijk Ginneken.’aldus Vera.
 • Mensingebos Roden (12 km)
  ‘Een echte herfstwandeling met paddenstoelen en herfstkleuren’ volgens Fokko, die deze route zelf heeft uitgezet.
 • Trage Tocht Rheden (12 km)
  Ook Ivonne kiest de Trage Tocht Rheden als haar favoriete herfstwandeling. ‘Een uitdagende route door het bos en over de glooiende heuvels van het Nationaal Park de Veluwezoom. Een geweldige wandeling voor de komende (herfst) maanden’ aldus Ivonne op haar blog.
 • Groene Wissel Dieren (17 km)
  De Veluwezoom is populair. Ook @WandelBart zijn favoriete herfstwandeling loopt door dit Nationaal Park. ‘Prachtige bossen, veel paddenstoelen en een lekkere pannenkoek bij de Carolinahoeve’ aldus Bart.
 • Trage Tocht Laag Soeren (14 km)
  Routemaker Rob Wolfs raadt een echte boswandeling aan, zijn eigen Trage Tocht Laag Soeren, in de wat minder bekende delen van de bossen van het Nationaal Park Veluwezoom en Twickel. ‘Het is hier heerlijk rustig en stil’ schrijft Rob over deze tocht.
 • Voetstappenpad (25 km)
  Het Voetstappenpad rond Hilversum is de favoriete wandeling van Angelique en niet alleen in de herfst

 

De mooiste gebieden om in de herfst te wandelen

 • Paddenstoelen spotten in het Doornse Gat
  Het Doornse gat is dé plek om paddenstoelen te vinden volgens Nathalie. Een favoriete route heeft ze hier niet, gewoon lekker struinen met je camera en mooie plaatjes schieten.
 • Landgoed Zoomland
  Landgoed Zoomland is als de bomen inmiddels oranje/ geel zijn het mooiste herfstbos vindt Nathalie. Er zijn diverse wandelroutes die door dit gebied lopen, bijvoorbeeld de NS Wandeling Fort de Roovere van 13, 16 of 18 km.
Wandelbankje - Trage Tocht Rheden

Prachtige herfstkleuren op de Veluwezoom

 

 • Voerstreek
  Jean Pierre laat mij weten dat ik echt een keer moet komen wandelen in de Voerstreek deze herfst. Zowel het Nederlandse als de Belgische Voerstreek zijn dan schitterend.
 • Landgoed Visdonk
  ‘Landgoed Visdonk, onder Roosendaal (NB). Nog niet in de herfst geweest, maar weet zeker dat het daar straks mooi is’ laat Ennie mij weten op Facebook.
 • Austerlitz
  De bossen bij de piramide van Austerlitz is favoriet bij Angelique, 2 jaar geleden liep zij daar een georganiseerde wandeling en was verkocht.
 • Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen
  Peter schrijft ‘De Drunense Duinen zijn uniek qua oppervlakte , actief stuifzand, bos, heide, grassen enz. Je kan er makkelijk verdwalen zonder kaart of gids . Zeer divers en toch lijkt veel op elkaar, uren dolen door n prachtig landschap.’
 • Hulshorsterzand
  Anne Fenna gaat in de herfst het liefst een rondje Hulshorsterzand lopen in de Leuvenumse Bossen vlakbij Harderwijk.

 

Wat is jouw favoriete herfstwandeling? Inspireer mij en anderen door hieronder een reactie achter te laten.

Wil je meer wandelinspiratie? Lees dan deze blogposts:

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Dank voor deze heerlijke herfstige wandelinspiratie.

 • Heerlijk, ik heb er al weer helemaal zin in!

 • Leuk en verrassend mijn naam erbij te zien staan haha. Ik wist niet eens meer dat ik dat gemeld had. En goed up-to-date gehouden van je want inderdaad de tocht wordt aangepast. Deze staat dit jaar ook weer op de planning.