De start van mijn Camino

Het is nu dan toch echt begonnen. Na een prima reis via Amsterdam en Bilbao kwamen we zaterdag in Ronchesvalles aan voor ons Camino avontuur. En met ons bedoel ik de groep die meeloopt met de Bas van de Goor Challenge. Een challenge speciaal voor mensen met diabetes. Ik loop mee om deze doelgroep, waar ik dagelijks voor werk, beter te leren kennen. Om me zo goed mogelijk te kunnen verdiepen in de doelgroep ga ik ook de hele week mijn bloedglucose meten en een insulinepomp dragen die gevuld wordt met fysiologisch zout.

 

Foto: Ronald Hoogendoorn

 

Het hotel waar we verblijven is prachtig. Na een prima pelgrimsmenu met gebonden groentesoep, een kippenbout met wat aardappeltjes en een speciaal voor ons suikervrij (en redelijk smakeloos) toetje was het voor mij tijd om de insulinepomp aan te koppelen. Met hulp van een van de deelnemers lukte dat na wat gestuntel eindelijk. “Wat een gedoe” roep ik uit.

 

Etappe 1 Camino Frances: Vierge de Biakorri – Ronchesvalles

De eerste nacht met de pomp is voor mij wat onwennig. Niet geheel uitgerust verschijn ik aan het ontbijt. Vandaag staat er een korte route op het programma, van zo’n 15 kilometer met zo’n 300 meter stijgen en 500 meter dalen.

Met taxibusje worden we vervoerd naar Vierge de Biakorri, dit is een Mariabeeldje dat op de etappe tussen Saint Jean Pied de Port en Ronchesvalles staat. Het voelt een beetje als valsspelen als de busjes met moeite de steile berg oprijden en we tientallen pelgrims passeren. Maar ik snap de keuze van de organisatie wel om met deze groep mensen niet meteen te starten met zo’n zware etappe.

Voor vandaag is veel regen voorspeld en als we bovenkomen hangt er dikke mist. Het heeft wel iets magisch. Na een eerste groepsfoto gaan we op pad, de bergen in! Rechts van ons horen we koeienbellen, maar door de mist zien we ze niet. Iets later, als we de mist voorbij zijn gelopen zien we een kudde langharige manechschapen. En iets verderop een paar paarden. Alle het vee loopt hier gewoon los rond. We stijgen flink en lopen af en toe boven de wolken.

 

Camino Frances

 

Dan ineens zien we een busje in de verte staan met een luifel. Wanneer we dichterbij komen zien we dat het een kraampje is, waar je wat versnaperingen kunt halen. Hier halen we onze eerste stempel in ons pelgrimspaspoort. Een Franse stempel! Het is nu echt begonnen .

Het pad duikt het bos in, met de mist en het zonnetje dat zo nu en dan doorkomt heeft het iets magisch. Ik zonder me even wat af van de groep om alleen te wandelen en geniet van de stilte. Wat is het fijn om hier te zijn. Wanneer ik het hoogste punt van deze etappe bereik maakt mijn hart een sprongetje. Het uitzicht is fantastisch en de zon schijnt volop. Er volgt een hele fotosessie om dit mooie moment vast te leggen.

 

 

Daarna is het afdalen geblazen. Omdat het officiële pad erg stijl en nat is, besluiten we een alternatieve route te nemen. We wandelen over brede steenslag paden naar Ronchesvalles, waar we onze tweede stempel halen in de auberge. Daar worden we in het Nederlands aangesproken door twee vrijwilligers die daar dienst hebben. Bijzonder toch.

’s Avonds bezoeken we de speciale pelgrimsdienst in de kerk. Ik ben niet Katholiek, maar toch is het bijzonder om de dienst bij te wonen, ook al is alles in het Spaans. Na de dienst is het tijd voor een officieel welkom in Rochesvalles, naast de 17 mensen met diabetes die vanuit Nederland meewandelen, zijn er ook 80 Spanjaarden met diabetes die de Camino wandelen. Het wordt dus druk morgen op het pad. Wanneer we de officiële opening hebben gehad, gaan we dan eindelijk aan tafel. Een scala aan lekkere hapjes wordt ons voorgeschoteld, we nemen het er goed van, morgen staat een etappe van 22 kilometer op de planning en de weersvoorspellingen zijn niet al te best…

 

 

Lees hier de avonturen van de tweede dag op de Camino.

Lees het verslag van twee deelnemers aan de Challenge op de website van de Bas van de Goor Foundation.

 

Omslagfoto: Ronald Hoogendoorn

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Een bijzondere start Wanda, klinkt allemaal geweldig hoor. Succes met de etappe van morgen,hopelijk valt het mee met de regen!

  • Ik zie veel bekende paden!! Het bospad wat op de foto staat is net na waar je versnaperingen kon halen hè? Die man had heerlijke kaas en die at ik op dat pad in de schaduw op… Het was nl erg warm toen ik er was. Heerlijk!!

  • Fantastisch Wanda! Leuk om te lezen en ik geniet zo gewoon met je mee! Ook succes voor Miranda!

  • Wauw, wat bijzonder! Ik heb laatst een boek gelezen over de camino en ik was erg geïnteresseerd. Hoe heb jij je specifiek voorbereid en is het pad “eng”om te lopen zijn dan de dingen die ik me meteen afvraag. Hoe wordt bepaalt hoeveel km je loopt per dag? Moet dat elke dag? Diep in mijn hart lijkt het me leuk om te doen maar ik ben bang dat ik het niet vol zou houden. Ik ben geen hele stoere wandelaar maar ik lees nu graag met je mee! Groetjes van Kitty