Dwalen door Drenthe, op pad rond Echten

Wandeling Trage Tocht / Dwalen door Drenthe: Echten (rondwandeling)
Afstand 16 km
Startpunt infocentrum ‘t Huus met de Belle, Zuidwolderweg 2a Echten

Het pinnen van mijn wandelingen op de landkaart maakte direct duidelijk dat ik vooral in het midden van Nederland wandel. Tijd om daar eens verandering in te brengen en dus stapte ik in de auto naar Echten, om daar één van de Trage Tochten van Rob Wolfs te wandelen die in zijn gids ‘Dwalen door Drenthe‘ staat. Het belooft weer een mooie route te worden op de rand van bos en platteland en over de heide met 90% zandpadgarantie.

Echten… Een kei van een dorp

Echten is een klein maar actief dorp in Drenthe dat omringd is door bossen, heide en agrarisch landschap. De wandeling start bij de spil van het dorp: Toeristinfocentrum en plattelandswinkel ’t Huus mit de Belle’ dat gevestigd is in een oude schaapskooi van een boerenerf aan de brink. Hier kun je terecht voor een kopje koffie of thee, leuke cadeautjes, streekproducten en informatie over de omgeving. Tegenover de brink staat Huize Echten. Het oudste gedeelte van deze havezate stamt vermoedelijk uit de veertiende eeuw. Hij bijbehorende landgoedbos is de afgelopen jaren opgeknapt tot en veranderd in een wandel- en avontuurlijk speel- en ontdekkingsbos.

Dwale door Drenthe: De bellen van Echten

De bellen van Echten op de brink

 

Dwalen door Drethe: Over Karrensporen

Wandelen op de rand van bos en boerenland

 

Wandelen door de bossen rond Echten

De route gaat verderop langs een reconstructie van een plaggenhut. Eind 19e, begin 20ste eeuw woonden de allerarmste arbeiders met hun gezinnen en vee in deze eenvoudige hutten. De plaggenhut is een ware attractie voor Echten.

Al snel verlaat de route de bebouwde kom en loop ik langs het landgoedbos, dat nu de naam Kraaienbos heeft gekregen. De stilte overvalt me, tot ik opgeschrikt word door een voorbij razende trein. Eenmaal het spoor over in het bos heb ik er geen last meer van. Over drie lange brede karrensporen wandel ik langs de rand van het bos naar de Gijsselterkoelen, een heideveld met plassen dat herinnert aan het ‘woest en ledig land’ zoals het Drentse landschap er vroeger uitzag..

Dwalen door Drenthe: Gijsselterkoelen

Zo moet het er hier begin 19e eeuw uit hebben gezien

 

Dwalen door Drenthe pas Gijsselterkoelen

Goede schoenen zijn hier geen overbodige luxe

 

Dwalen door Drenthe: Zwavelzwam

Ik heb mij laten vertellen dat dit een zwavelzwam is

 

Voor het eerst kom ik andere wandelaars tegen op de route. Wat is het hier ongelofelijk rustig, ik vind het heerlijk! Er wordt gewaarschuwd voor boswerkzaamheden. Er wordt druk hout gekapt in het bos. Het enige dat ik ervan merk is de heerlijke geur van vers gezaagd hout en de stapels met boomstammen langs de paden.

Tot nu toe heb ik langs de route nog niet veel bankjes gezien. Zodra ik er een tegenkom, grijp ik het moment meteen aan om even te rusten. Na een warme kop thee snel weer verder om te zien wat de route nog meer te bieden heeft. Na een afwisselend stuk bos, loop ik weer langs de rand met uitzicht op de akkers. Ik laat het bos even achter mij, om tussen twee boerderijen door een lastig begaanbare boerenweg naar het Heesterveld te nemen. Ik moet even slikken als 2 honden al blaffend en grommend heel dichtbij komen. Gelukkig doen ze niets en wandel ik rustig verder naar de Hunnenkloosterberg.

Dwalen door Drenthe

Oefenen met macro fotografie

 

Dwalen door Drenthe: Ven

Ineens sta je hier te genieten van de zon bij dit prachtige ven

 

Dwalen door Drenthe: Boerderij in Echten

Drentse boerderij in Echten

 

Er volgen nog meer stille bospaden. Dan ineens een prachtig ven, een mooi momentje om weer even een kleine rust in te lassen en te genieten op een bankje in het zonnetje. Bijna aan het eind van de route word ik nog getrakteerd op prachtige heidevelden met een ven. Zo adembenemend mooi dat ik het niet eens goed vast kan leggen met mijn camera. Je moet er echt heen om het te ervaren.

Na de stilte van de bossen, heide en vennen ruil ik de onverharde paden weer in voor asfalt en wandel ik terug naar Echten. Ik geniet nog even van de Drentse boerderijen in dit schattige dorpje en stap dan mijn auto in, terug naar de drukte van de randstad.

Dit was pas de 2e keer dat ik op pad was in Drenthe. Waar moet ik in deze provincie absoluut nog een keer gaan wandelen?

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments