Wandelen is leuk! Ga je mee?
 

Gastblog: Vrijwilliger bij de Epilepsiefonds Night Walk 2018

Uit het lezersonderzoek kwam veelvuldig naar voren dat jullie graag ook ervaringen van andere wandelaars op mijn blog zouden willen lezen. Dit keer pakt Carla het stokje op. Zij hielp mij bij de voorbereidingen van de Epilepsiefonds Night Walk.

 

Gastblogger

Carla van Bochoven

Carla


Naam:
 Carla van Bochoven

Aantal wandelkilometers per jaar: Dit jaar heb ik al 3500 kilometer gewandeld

Favoriete wandeling: Ik organiseer volgend jaar voor de 2e keer De Kikkerloop, een wandeltocht ter nagedachtenis aan mijn man Ton die in 2017 overleden is aan ALS.

Naast de Kikkerloop heb ik een paar vaste wandelingen die ik traditioneel doe. De 30 van Zandvoort, Rode Kruis Bloesemtocht, 4Daagse van Nijmegen en de Airborne. Allemaal wandelingen waar Ton iets mee had. Daarom hou ik die in ere!

Wandelt omdat: ik het leuk, mooi en gezellig vind. Het is gezond en het geeft me een goed gevoel. Ik zie de mooiste dingen onderweg en ontmoet fantastische mensen. Dit jaar loop ik om m’n hoofd leeg te maken en niet te hoeven denken. Dan heb ik geen therapeut nodig! Het helpt me echt. Daarom dit jaar zo enorm veel gelopen !

Helpen bij de Epilepsiefonds Night Walk

“Op vrijdag 26 oktober vindt voor de allereerste keer de Epilepsiefonds Night Walk plaats. Een unieke en bijzondere wandeltocht met en voor elkaar. Een wandeltocht die start in de schemering en ons door de sfeervolle donkerte van de herfstavond voert, dwars door de oude bossen van Brabant.” Een tocht waarbij geld ingezameld wordt voor meer onderzoek naar epilepsie.

Op Facebook stond een bericht van Wanda: “Wie helpt mij helpen?” Zij zocht 8 wandelaars om te helpen met uitpijlen en opruimen van de Epilepsie Night Walk in Sterksel. Dat leek me een mooie gelegenheid om eens te wandelen in dit prachtige gebied en te helpen voor een goed doel!

Vrijdag 26 oktober dus op tijd op staan en om half 8 uit Haarlem vertrokken om op tijd in Sterksel te zijn. De start van de tocht is vanuit het Centrum van Epilepsiewoonzorg van Kempenhaeghe in Heeze/Sterksel. Dit centrum ligt op het terrein van het klooster van Providentia.

In 1919 besloten de Broeders van de Heilige Joseph in Heerlen om in Sterksel een terrein te kopen voor de stichting van een nieuw verpleeghuis voor epileptici. Deze instelling werd Huize Providentia genoemd. De naam verwijst naar de Goddelijke voorzienigheid. In 1927 was het verpleeghuis klaar en werd bewoond door 13 broeders en 50 patiënten. Vanaf 1933 werden de eerste kinderen opgenomen en kwam er ook een school. Uiteindelijk is het terrein uitgebreid met honderden woonhuizen en lijkt het een klein dorp. Kempenhaeghe groeide uit tot een behandel – en onderzoek centrum, met daarbij de woonwijk Kloostervelden.

We hebben rond 10 uur afgesproken in brasserie “ De Broeders “, een zeer toepasselijke naam op dit kloosterterrein. Hier krijgen we van Wanda een korte uitleg en het blijkt dat we met een enorme hoeveelheid bagage op stap mogen!

Honderden lampjes die we onderweg neer mogen zetten of bij de pijlen mogen hangen. En daarbij nog wat extra materialen om eventueel pijlen toe te voegen. We gaan dus de route alvast verlichten!

Samen met vriendin Margit ga ik de 20 km route lopen. Om de 100 meter een lampje neerzetten en vaker als dat nodig is.

Epilesiefonds Night Walk lampje

Vanaf de start lopen we eigenlijk meteen de prachtige natuur in. Na ongeveer 2 km is de splitsing met de 10 km. Daar vandaan mogen wij alle lampjes neerzetten en aanzetten. Een behoorlijke klus en af en toe goed zoeken naar een geschikte plek : op paaltjes, stronken, bankjes en in bomen. Erg leuk om te doen en het wordt nog een klus voor degene die ze weer mag ophalen (Wanda).

herfstWe genieten ondertussen van de mooie omgeving en de bomen en struiken die al prachtige herfst kleuren krijgen. Al snel komen we bij de Strabrechtse en Lieropse Heide. In dit immense natuurgebied kun je eindeloos zwerven en wandelen en dat gaan we ook doen. Dit mooie gebied met naaldbomen, heide, vennen, stuifduinen en kronkelpaden is nu schitterend, maar moet fantastisch zijn als de heide bloeit . En dan breekt ook de zon nog even door!

Ondertussen blijven we leuke en goede plekken zoeken voor onze lichtjes en vervangen we een enkele pijl.

HoenderboomDan komen we langs een van oudsher belangrijk punt, gemarkeerd door een Hoenderboom links van het pad . (foto). Hier kwamen 5 gemeenten bij elkaar : Heeze, Maarheeze, Someren, Lierop en Mierlo. In 1292 werd de Hoenderboom als grensmarkering al genoemd en dus leuk om die op onze route te zien.

Niet ver daar vandaan zien we tussen de bomen het Rond Venneke wat een aardrijkskundig monument is, een zogenaamde pingoruine . Een pingo is een kleine bolvormige heuvel die is ontstaan in de ijstijd. Als het warmer wordt blijft een pongo,  een cirkelvormig meer of krater over die de pongoruine wordt genoemd.

We lopen weer verder door dit bijzondere natuurgebied waar ik op een bankje een mooie tekst zie.

Sprakeloos

Als ik de heide kon beschrijven,

Zou ik mijn pen neerleggen

en voortaan zwijgen.

 

Na 12 km zijn  we bij de eerste rust post. Heidecafe de Strabrechtse Heide heet ons van harte welkom. Daar hebben we genoten van een heerlijke pannenkoek.

HoutVervolgens lopen we in een gebied waar we  meer fietsers en wandelaars tegenkomen. Maar wat is het Brabants Landschap mooi ! En het bos groeit per dag enorm, laat een groot stuk hout in het bos ons zien. We zetten nog steeds op leuke en opvallende plekken een brandend lampje.

Als we uiteindelijk bij de tweede rust post “‘t Scureken” komen, staat Wanda daar met de auto. De rest van de route is al voorzien van lampjes en het is begonnen met regenen dus na 18,5 km is het voor ons genoeg.

In De Broeders kletsen we nog na en zien de deelnemers van de 20 km al aan de start verschijnen. Een gedeelte van de route kunnen ze nog van al het moois genieten in de schemering. Daarna mogen ze alle lichtjes volgen en misschien komen ze nog eens terug om overdag te genieten van deze route.

Deze Night Walk is zeker de moeite waard en heel goed georganiseerd. Volgend jaar weer? Dan zeker meedoen!

Er is in totaal 58.756 euro opgehaald. Fantastisch!

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!


Online wandeltraining

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste reacties
  • Heb je genoeg helpers om uit te zetten en op te ruimen?