Op pad met de boswachter over het Wekeromse Zand

Een lang gekoesterde wens ging plots in vervulling. Ik mocht met @BoswachterRemco en zijn collega @Bosw8erSabine mee op excursie op het Wekeromse Zand.

Tweet boswachterremco

Na een gezellige stapavond in Amsterdam, vertrok ik in alle vroegte richting Lunteren. Er volgde eerst een heerlijke wandeling door Amsterdam om vervolgens per openbaar vervoer de stad uit te reizen. In Breukelen was het tijd voor een heerlijk ontbijt bij de plaatselijke bakker om vervolgens per auto verder te reizen naar Lunteren. Na gevoelsmatig een hele wereldreis, kwam ik uiteindelijk om 12.30 uur aan op de Biologische Melkveehouderij van Familie de Vries.

Daar werden we hartelijk ontvangen door Henk met een kop koffie en cake. Snel werden namen en twitternamen uitgewisseld. Het leek alsof iedereen elkaar al kende, ik voelde me een beetje een vreemde eend in de bijt. Later werd mij duidelijk waarom. De andere 14 tweeps waren al heel lang volger van Remco. Ik mocht mee omdat ik volger 2000 was! Wat een bofkont voelde ik me :-).

Rondleiding melkveebedrijf

Melkveehouderij de VriesHenk nam ons mee naar buiten, waar hij alles vertelde over zijn koeien en zijn melkveebedrijf. Vol verbazing heb ik staan kijken bij de melkrobot. Volledig automatisch worden de koeien gemolken, prachtig om te zien. Na het aaien van de kalfjes is het tijd voor de wandeling naar het Wekeromse Zand.

Bezoek IJzertijdboerderij

IJzertijdboerderij LunterenHet Wekeromse Zand werd al in de IJzertijd bewoond. Hier ligt een van de grootste Celtic fields-complexen van ons land. Celtic fiels zijn kleine prehistorische akkertjes. Deze zijn door het Geldersch Landschap gereconstrueerd. Ook hebben ze een reconstructie gemaakt van een IJzertijdboerderij.  Naast de boerderij staat een kleine voorraadschuur of “spieker”, hier werd het graan opgeslagen. Het geheel geeft een mooi beeld hoe 2800 jaar geleden geleefd werd.

Speuren naar de Moeflon op het Wekeromse Zand

Na een uitgebreid bezoek aan de IJzertijdboerderij wandelen we door naar het Wekeromse Zand om Moeflons te spotten. Het Wekeromse zand is een afgesloten terrein van 110 hectaren. Alleen wandelaars (zonder hond) en ruiters zijn welkom. De Moeflon is hier uitgezet om de vegetatie kort te houden en zo het stuifzand actief te houden.

tweet twexcursieRemco en Sabine vertellen van alles over het gebied. Hoe de waterpoeltjes zijn ontstaan, waar de mossen vandaan komen en hoe het ze het gebied beheren. In de verte zien we de heidekoeien, deze staan nu nog achter een omheining, mogen waarschijnlijk binnenkort vrij rondlopen in het natuurgebied. Nadat we de heidekoeien gepasseerd zijn is het tijd om heel stil te worden. We komen in het gebied waar regelmatig Moeflons worden gespot. We sluipen door de bossen, over kleine paadjes. Alleen de brekende takjes onder onze voeten verraden dat we er zijn.

Ondergaande zon over het Wekeromse ZandOndanks het sluipen door de bossen zien we geen Moeflons. Maar dat mag de pret niet drukken. We hebben een prachtige wandeling achter de rug en ik stap vol energie weer in de auto terug naar huis. Binnenkort kom ik terug, om een etappe van het Veluwe Zwerfpad te wandelen.

Remco & Sabine, bedankt voor de leuke middag. Henk & familie, bedankt voor de gastvrijheid!


Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments