De favoriete wandeling van Carolien: Oranjezon

Uit het lezersonderzoek kwam veelvuldig naar voren dat jullie graag ook ervaringen van andere wandelaars op mijn blog zouden willen lezen. Vanaf nu verschijnt er iedere maand een blog over de favoriete wandeling van één van mijn lezers. Carolien bijt de spits af.

 

Wandelen door het duingebied Oranjezon op Walcheren

Puf, hijg, al klimmend volg ik het pad door het zand omhoog. Mijn voeten zakken af en toe weg in het mulle zand. Het is nog behoorlijk klimmen in ons anders zo vlakke landje. Maar mijn inspanningen worden beloond, want wat zich voor mij ontvouwt als ik eenmaal boven ben: wow!

 

Gastblogger

Carolien Boogaard

Carolien Boogaard

Naam: Carolien Boogaard van het travelblog Dream the world

Aantal wandelkilometers per jaar: Ongeveer 1000 kilometers

Favoriete wandeling: Oranjezon en wandelen door de Meeuwenduinen in Schouwen-Duiveland. Ik ben gek op duinen en weidse gezichten.

Wandelt omdat: Ik heel erg van de natuur hou. Als ik in de natuur ben, denk ik nergens aan en geniet ik alleen maar. En door het wandelen blijf ik fit. Verder fotografeer ik graag, vooral wildlife. Mijn camera mét zware telelens gaat vaak mee op mijn wandelingen.

Wandelgebied Oranjezon

Ik ben in het wandelgebied Oranjezon, dit vind je in Zeeland op het eiland Walcheren. Het is 400 ha groot en ligt tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle in. Vroeger was het een waterwingebied, waar het water in Middelburg vandaan kwam. Nu kan je er vooral heel goed wandelen. Je hebt verschillende (korte) routes die door de verschillende landschappen gaan. Van een bosroute tot een route langs de duinen. Als je kiest voor de blauwe route in combinatie met de paarse, dan heb je een mooi rondje van 12 kilometer, met veel diversiteit.

 

De blauwe route

Ik zet de auto bij de grote parkeerplaats en loop naar het beginpunt, bij het waterpompstation. Het eerste stuk loop ik langs water, waar hoge rietpluimen heen en weer wuiven. Erg mooi als het zonnetje er doorheen schijnt. Ik zie gelijk al een Konikspaard mijn pad oversteken, dat is een leuk gezicht. Deze zal ik later op de paarse route nog meer tegenkomen. De blauwe route loopt verder via het water en een stukje door het dennenbos. Ik kom mooie poelen tegen en via verbindindswegen kan ik eventueel ook een stukje van de route afsteken of een aansluiting zoeken met een andere route. Ik blijf echter de blauwe route volgen.

 

Uitgestrekt duingebied

Het mooiste van de blauwe route vind ik het open duingebied. Als ik het bos uitkom, klim ik een stukje door het zand omhoog en als ik eenmaal wat hoger sta, kijk ik zo over een uitgestrekt gebied uit. Prachtig! Aan de overkant zie ik de hoge zandduinen én zie ik het nu goed? Rennen daar nu herten over de duintoppen? Ja, een hele groep rent over de duinen. Wat een moooi gezicht. Onderaan het duin kijk ik over een grote watervlakte, waar ik veel vogels zie (en ook hoor), waaronder ganzen en eenden, maar ook een blauwe reiger.

 

Ontmoeting met het damhert

Iets verderop heb ik een ontmoeting met een mannetjes damhert. Hoewel ik eerst denk dat het een paar paardenbenen zijn, blijkt het toch echt de benen van een hert te zijn. Hij ligt bij de bosjes en staat op als hij mij ruikt, maar hij rent er niet vandoor. Zo bekijken we elkaar minutenlang. Het is bronsttijd als ik er ben en daardoor zijn de mannetjes uitgeput en veelal alleen. Na een tijdje gaat hij er toch vandoor. Wat een prachtige ontmoeting.

 

Wandeling Oranjezon Zeeland wildlife     Carolien Boogaard wandelen

Wandeling natuurgebied Oranjezon Zeeland     Carolien Boogaard fotografie

 

Heerlijke bramen

Via het bos loop ik weer richting het oosten en daar stap ik over op de paarse route. Deze volgt vooral een open duingebied, waar je in het goede seizoen (augustus) heel veel bramen kunt plukken. Op dit stuk zie ik een grotere groep Konikspaarden lopen, die voor de begrazing van dit gebied zorgen. Vlak voordat ik weer terug ben bij het beginpunt, steekt er nog snel een hert mijn pad over. Te snel voor de foto, maar genieten is het wel. De kans dat je hier dieren ziet is erg groot en dat maakt het wandelen hier ook zo leuk. Na afloop geniet ik nog lekker van een lunch op het terras van Uitspanning de Oranjezon. Het was een heerlijke wandeling.

Meer wandelblogs van mij over Zeeland vind je op https://www.dreamtheworld.nl/category/wandelen/. Ook het duingebied in Schouwen-Duiveland is prachtig om in te wandelen.

 

Praktische informatie

Wandelroute: Blauwe en Paarse route natuurgebied oranjezon (rondwandeling)
Afstand: 12 kilometer (7 en 5 kilometer)
Startpunt: Koningin Emmaweg 22, Vrouwenpolder
Bereikbaarheid Parkeerplaats tegenover Uitspanning Oranjezon (betaald parkeren van 1 april y/m 31 oktober)
Honden: Niet toegestaan
Horeca: Uitspanning Oranjezon

 

Gastbloggers

Iedere maand vraag ik een andere gastblogger te schrijven over zijn/haar favoriete wandeling. Wil jij ook een keer een gastblog schrijven? Mail dan naar wanda@wandawandelt.nl.

 

Meer wandelinspiratie in Zeeland lees je op de pagina: Wandelen in Zeeland

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!


Online wandeltraining

 

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Wauw! Die foto van dat hert! Ongelofelijk om te zien! Leuke tips!

  • hi Davina,

   Ja, het blijft iedere keer mooi om de herten te zien. En de kans dat je ze ziet in Oranjezon is heel groot. groeten Carolien

 • Dit ziet er werkelijk fantastisch uit en wat een fijne tips qua route(s). Ik ga die 2 zeker even op het alsmaar groeiende lijstje zetten haha.
  Dat damhert is echt gaaf! Wat een bijzondere ontmoeting.

  • Hi Mona,

   Ja, het is echt een gaaf gebied, ik kom er vaak. De kans dat je herten ziet is groot. Zeker als je alleen gaat. En in de ochtend.
   veel wandelplezier in Zeeland, groeten Carolien

 • kan je bij dat bruggetje op de foto komen via een makkelijk begaanbare weg? lijkt me een leuke plek voor trouwfoto’s van de zomer!

  • Hoi Merel,
   Zeker een mooie plek! Ik vrees echter dat dit wat moeilijk bereikbaar is voor bruidsparen. Je moet een stukje door bos klimmen en ook door het zand. Misschien als ze fit zijn en even tijdelijk wandel/makkelijke schoenen aandoen voor het wandelen. Dan kan het wel. groeten Carolien