Wandelen is leuk! Ga je mee?
 

De favoriete wandeling van Ivonne: Monte Baldo massief

Uit het lezersonderzoek kwam veelvuldig naar voren dat jullie graag ook ervaringen van andere wandelaars op mijn blog zouden willen lezen. Vanaf nu verschijnt er iedere maand een blog over de favoriete wandeling van één van mijn lezers. Ivonne deelt haar favoriete wandeling in Italië.

 

Gastblogger

Ivonne Calis

Ivonne Calis myfootprints.nl

Naam: Ivonne Calis van het travelblog My Footprints

Aantal wandelkilometers per jaar: Ik tel ze niet, ik wandel bijna elke dag, dus best wel veel!

Favoriete wandeling: In Nederland de N70 in het Rijk van Nijmegen, in Europa wandelen op de Monte Baldo, buiten Europa hiken in de bergen van Yosemite National Park in Amerika.

Wandelt omdat: Het fijn is.  Ontspannen door inspanning, fit blijven, nadenken.

Wandelen tijdens de vakantie

Als Frank en ik op reis zijn wandelen we graag en van wandelen in de bergen worden we blij. De combinatie van de nodige inspanning, mooie natuur en vergezichten is wat ons betreft door niets anders te overtreffen. Binnen Europa heb je diverse prachtige bergketens en kun je je hart ophalen aan mooie wandel- en trektochten. Eén van onze favoriete gebieden is het Monte Baldo massief, dat aan de noordwest kant van het Gardameer ligt. Deze wandeling neemt je mee naar een van de hoogste toppen van het massief; de Monte Altissimo.

 

Het Monte Baldo massief

Monte Baldo is een bergmassief in de Italiaanse alpen en ligt in de provincies Trentino en Verona. Het hoogste punt van het massief is de Cima Valdritta dat ruim 2200 meter hoog is. Aan de westkant loopt het steil af om te eindigen aan de oevers van het Gardameer. Op diverse plekken heb je een geweldig uitzicht. Onderweg passeer je alpenweides met schaapskuddes, oude gletsjerdalen en stukjes met bos. Als je geluk hebt kun je steenbokken zien die zonder al te veel inspanning de steile hellingen van de bergen beklimmen.

 

Het startpunt van de wandeling

Als je op het Monte Baldo massief wilt wandelen kun je dit op meerdere plekken doen. Eerder liepen wij een pittige route vanaf het drukke Malcesine maar vandaag gaan we op pad vanuit het rustige plaatsje San Giacomo. Om vanuit Riva del Garda bij het startpunt van de wandeling te komen moeten we eerst even in de auto stappen. Een rit van ongeveer een half uur brengt ons aan de achterzijde van de bergen, waar de route start. Er is meer dan genoeg plek voor het parkeren van de auto en na een kopje koffie gaan we op pad. Het pad begint direct bij het enige hotel in het dorp en is goed aangegeven d.m.v. bordjes met daarop een rode markering. (nr 622, M. Altissimo).

Al snel klimmen we een aardig stuk omhoog over een pad dat door prachtige bloeiende weides gaat. Om ons heen fladderen de vlinders dat het een lieve lust is en het zonnetje schijnt volop.

 

Uitzicht

We passeren een klein stukje bos en een half uur later komen we weer in een wat meer open stuk. Daar lopen we verder over de alpenweides van de Malga Campo. Eerst even genieten van het uitzicht over het dal waarin San Giacomo ligt. We zien gelijk hoeveel we al gestegen zijn, dat gaat snel! Vanaf dit punt klimmen we rustig aan steeds hoger de bergen in. Het pad is makkelijk te volgen. Als we twijfelen kijken we op de borden en volgen de route naar Bocca Paltrane, of Monte Altissimo. We blijven genieten van het prachtige uitzicht naar alle kanten, iets wat je veel kunt doen op deze route.

 

mooiste wandeling aan het Gardameer18     mooiste wandeling aan het Gardameer13

mooiste wandeling aan het Gardameer8     mooiste wandeling aan het Gardameer5

 

Het hoogste punt

Vanuit de verte horen we al het klingelen van de vele koeienbellen en niet veel later laveren we tussen de dames door. Zij trekken zich op hun beurt niet veel aan van die gekke wandelaars die hun weides doorkruisen en kijken ons nieuwsgierig na. Vanaf hier is het nog een pittige klim naar het hoogste punt van de wandeling. Het wordt frisser en we trekken onze regenjassen aan zodat we geen last hebben van de wind en daarna is het alleen nog maar genieten.

Bovenop de Monte Altissimo ligt de eerste van 2 refugio’s die deze wandeling rijk is. Een mooie plek om even te gaan zitten en koffie met een lekker stuk taart te nemen. Het uitzicht vanaf de top is adembenemend. Op deze heldere dag in juni zien we niet alleen het Gardameer, maar ook het verder gelegen Lago di Tenno en het Lago di Idro. Bovenop de Monte Altissimo liggen ook nog een aantal oude loopgraven en gangen van een oud verdedigingsbolwerk en een kleine kapel. Er bloeien zelfs hier nog diverse bloemen maar er ligt ook nog (een piepklein beetje) sneeuw. Wat ons betreft kunnen we hier wel de hele dag blijven, wat is het hier super!

 

De afdaling

Na dit letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de wandeling dalen we langzaam aan af. Je kunt kiezen voor een breed pad dat langzaam naar beneden slingert, maar waar ook mountainbikers op mogen. Wij steken diverse delen af via een smal wandelpad dat redelijk steil de helling afgaat, maar veel mooier en rustiger is.

Na een tijd komen we bij de tweede Refugio en lopen langs de Monte Baldo hoogteweg over een wat vlakker deel met alpenweides. Via een klein hekje komen we aan de rand van het reservaat Bes Corna Piana, dat we niet bezoeken. Daarna volgt de pittigste afdaling van vandaag dat door een stuk bos gaat. Het pad is af en toe glibberig, dus we gaan voorzichtig aan naar beneden. Moe maar voldaan komen we uiteindelijk weer op een kleine asfaltweg aan de achterkant van het dorp. Daarna is het nog een klein stukje wandelen voor we terug zijn bij onze auto en komt er een eind aan deze geweldige tocht!

 

Praktische informatie

Wandelroute: Monto Baldo massief naar de Monte Altissimo
Afstand: 11 kilometer (veel hoogteverschil)
Startpunt: Via Baroni, 8, 38060 Brentonico TN, Italië
Bereikbaarheid Parkeerplaats tegenover het hotel
Honden: Niet toegestaan
Horeca: Rifugio Altissimo en Rifugio Graziani.  Beiden zijn alleen in het seizoen open.

 

Gastbloggers

Iedere maand vraag ik een andere gastblogger te schrijven over zijn/haar favoriete wandeling. Wil jij ook een keer een gastblog schrijven? Mail dan naar wanda@wandawandelt.nl.

 

Lees ook over de favoriete wandeling van Carolien.

Meer wandelinspiratie voor Italië? Lees dan het blog van Aniek over de Meraner Höhenweg.

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!


Online wandeltraining

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geen reacties