Inspiratie op de Fiets- en Wandelbeurs 2015

Vorig weekend wandelde ik niet, maar slenterde ik over de Fiets- en Wandelbeurs in de Amsterdam RAI. De Fiets- en Wandelbeurs is dé beurs om wandelinspiratie op te doen en in contact te komen met andere wandelaars.

Goed voorbereid arriveerde ik iets over tienen in Amsterdam. Naast alle informatie die je bij de verschillende stands krijgt, zijn er ook de hele dag door lezingen en workshops. De planning is om naar de workshop van David Brand over natuurfotografie te gaan en de lezing bij te wonen van Ria Warmerdam over het Noorse Olavspad. Daarnaast ga ik op zoek naar informatie over wandelvakanties in Ierland en wil ik me oriënteren op een nieuwe tent. Genoeg te doen dus!

Ervaringen van wandelaars in het Pelgrimspaviljoen

Op het Pelgrimspaviljoen raak ik al snel aan de praat met Riet van Laake. Zij pelgrimeerde samen haar man van ‘s Hertogenbosch via Rome naar  Pietrelcina in Italië. We raken aan de praat over pelgrimeren, de drukte op de route naar Santiago en de bijzondere ontmoetingen die zij hadden op hun tocht. Ze schreven een boek over hun ervaringen, ‘Vier vrije voeten’ is ook online te bestellen.

Het begint bij mij meteen weer te kriebelen, wat zou ik graag een paar maanden op pelgrimstocht gaan. Nog 25 jaar en dan kan ik dat ook! Of heb ik eerder een kans?

Ook in Noorwegen ligt een Pelgrimspad, het Olavspad, 650 kilometer wandelen door het afwisselende landschap van Noorwegen. Het pad loopt van Oslo naar Trondheim, waar de heilige Olav ligt begraven. Als klein meisje droomde ik er al van om naar Noorwegen te gaan, misschien is dit wel een mooie aanleiding.

Ria Warmerdam liep in 2013 het Olavspad van Oslo naar Trondheim. Ze schreef het eerste Nederlandse routeboekje over het Olavspad. Tijdens haar lezing laat ze aan de hand van beelden en verhalen zien hoe mooi de route is. Ik ben om, ik wil naar Noorwegen om te gaan pelgrimeren! Het prachtige landschap, de gastvrijheid en de rust op de route spreken mij enorm aan.

Fotograferen in de natuur

David BrandTijdens mijn wandelingen neem ik regelmatig foto’s, tot nu toe gewoon met de camera op mijn telefoon. Ik heb al een tijdje de wens om een echt goede camera aan te schaffen. Toch blijf ik twijfelen, is het wel handig om een aparte camera mee te nemen op je wandelingen?

David Brand is natuurfotograaf en geeft tijdens de Fiets- en Wandelbeurs een boeiende natuurfoto workshop. Hij neemt vaak wel een spiegelreflex camera mee. Hij gaat dan ook echt op pad om foto’s te maken. Bij mij ligt dat wat anders, ik ga op pad om te wandelen.

De foto’s die hij maakt zijn werkelijk prachtig! Hij neemt ons mee in de wereld van natuurfotografie en geeft ons tientallen tips. Ondanks dat ik zelf geen spiegelreflex camera heb, was het wel een boeiende workshop en ga ik zijn tips zeker toepassen.

Genoeg keuze in tenten

Op de beurs is ook een speciaal plein ingericht voor tenten. Van heel klein tot comfortabel groot zijn er diverse tenten opgezet. Niet alleen in grootte, maar ook in prijsklasse lopen de tenten zeer uiteen. Van zo’n 100 tot ruim 600 euro voor een 2 persoonstentje.

Kamperen vind ik heerlijk, zeker in combinatie met wandelen. Mijn vriend heeft minder met wandelen, maar vind kamperen wel leuk. We hebben al een prima tent, maar die is heel groot en niet handig om mee te nemen als ik een weekend (of langer) ga wandelen. Tijd dus om me eens te gaan oriënteren op kleine lichtgewicht tentjes zodat ik zo nu en dan met mijn zoontje een weekend op pad kan. Keus genoeg, helaas zijn de verkopers allemaal druk en moet ik me tevreden stellen met wat folders en productinformatie op de kaarten bij de tenten.

Wandelen in Ierland

Naast dat ik graag in Noorwegen wil gaan wandelen, trekt Ierland mij ook enorm. Na wat zoekwerk vind ik de informatiestand over Ierland. De dame laat ons enthousiast zien wat de mogelijkheden allemaal zijn. Van helemaal zelf op pad tot volledig verzorgde tochten met bagagevervoer. Ze raadt me aan om in het Zuid-westen van Ierland te gaan wandelen, volgens haar is het daar schitterend. Er is keus genoeg, maar de Beara Way is volgens haar een echt topper, zeker als je met een kind Ierland wilt ontdekken.

Wandelen in Nederland

Uiteraard zijn al onze Nederlandse provincies ook van de partij op de beurs. Ik sprokkel wat informatie bij elkaar voor mijn project om de 12 mooiste wandelingen te maken in de 12 provincies. De informatie is echter schaars, vaak is het meer recreatie gericht dan dat ze echt concrete wandelingen kunnen aanraden. Het zijn duidelijk geen wandelaars die ik spreek in de verschillende stands.

Bij de stand van Natuurkampeerterreinen en trekkershutten koop ik het groene boekje voor 2015. Hiermee ben ik weer een heel jaar welkom op 141 Natuurkampeerterreinen in Nederland. Natuurkampeerterreinen liggen, zoals het woord het al zegt, midden in de natuur. Het zijn kleine kampeerterreinen met ruime plaatsen. Rust en eenvoud zijn eigenlijk de sleutelwoorden. Dus geen kantines met entertainment programma’s en luxe zwembaden. Een heerlijke plek dus om tot rust te komen en te genieten van de natuur.

Wandelroute van het jaar

Ook dit jaar werd de mooiste wandelroute van het jaar verkozen tijdens de Fiets- en Wandelbeurs. Er waren nog 3 wandelroutes die kans maakte op de wandeltrofee:

Jan Ensing mocht de wandeltrofee mee naar huis nemen voor ‘De mooiste boswandelingen van Nederland’. Bij de stand van de uitgever Gegarandeerd Onregelmatig koop ik het boekje en raak ik aan de praat over een nieuw wandelproduct dat ze op de beurs hebben gelanceerd samen met Wandelzoekpagina.nl: Mijn Wandelgids.

Mijn Wandelgids

Met de website mijnwandelgids.nl maak je zelf je eigen wandelgids, hoe leuk is dat! Je hebt keuze uit ruim 750 routes. Vervolgens maak je een titel, voorwoord en omslag. Je upload leuke foto’s en zo heb je een unieke persoonlijke wandelgids. Leuk voor jezelf, maar ook super leuk om cadeau te geven! Ik ga zeker een eigen wandelgids maken.

Lang weekend wandelen in Zwitserland

DSCF8185Als ik de beurs afwandel valt mijn oog op de stand van Natuur Geweldig. Ik raak in gesprek met Matthieu Veldhuis, hij organiseert weekend wandeltochten in Zwitserland. Centraal staat de verwondering, fysieke activiteit, rust en stilte. Hij stemt het weekend volledig af op de wensen, ervaring en conditie van de wandelaars. ‘s Avonds zoekt Matthieu een geschikte plek om het kamp op te slaan, midden in de natuur. ‘s Ochtends warm je je op aan de ochtendzon om vervolgens je spullen weer in te pakken en verder op pad te gaan.

Wat lijkt me dit gaaf zeg! Er verdwijnt weer een foldertje mijn tas in, deze gaat op mijn bucket list! Met vermoeide voeten en een tas vol inspiratie, wandel ik terug naar het station, het was een super leuke beurs.

Heb jij ook inspiratie opgedaan tijdens de Fiets- en Wandelbeurs?

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments