Wandelen is leuk! Ga je mee?
 

Finale Prinsjesestafette: Delft – Den Haag

Wat is het snel gegaan, vandaag al weer de laatste dag van de Prinsjesestafette! Op de laatste dag worden twee etappes gewandeld:

  • Delft – Grote kerk Den Haag
  • Grote kerk Den Haag – Plein

Een kleine honderd wandelaars verzamelen zich bij het station in Delft voor etappe 9. Om 8 uur vertrekt grote groep wandelaars richting Den Haag. Na een korte instructie en een groepsfoto trekt de lange sliert wandelaars door de stad. Het is een geweldig gezicht!

Het historische centrum van Delft ontwaakt met een stralende ochtendzon, er ligt een mooie wandeldag voor ons. De voorbij fietsende studenten en inwoners die naar hun werk gaan kijken verbaasd naar de voorbijtrekkende stoet.

Over de Oude Delft naar de Oude Kerk en daarna de Nieuwe Kerk. Via de Oostpoort verlaten we het historische centrum en niet veel later laten we Delft achter ons. De route is groener dan ik had verwacht en ik kijk mijn ogen uit.

 

1 start prinsjesestafette etappe 9

2 over de oude delft

3 oostpoort delft met witte brug

 

Ik raak aan de praat met een wandelaar die actief is bij Scouting. Net als bij vrijwilligers bij wandeltochten (waar ik het gisteren over had) draait ook Scouting op vrijwilligers. Hij is actief in de landelijke organisatie van de JOTA/JOTI. Ik heb zelf jarenlang bij scouting gezeten dus we kletsen heel wat kilometers weg.

 

5 wandelaars over brug in woonwijk

 

Bij zwembad het Hofbad is de eerste rustpost van vandaag. Wederom perfect verzorgd met koffie, broodjes en fruit. Het gesprek komt al snel weer op de gezondheidsvoordelen van wandelen en dat wandelen voor sommige de enige sport is die nog gaat. Toch mooi dat steeds meer mensen zien hoe goed en fijn wandelen is.

Bij vertrek krijgen we zelfs nog een ijsje. Wat een verwennerij! Ik wandel een stuk op met Claudia, toch wel een beetje mijn wandelmaatje van deze tocht, Margit en Carla. Carla is vorig jaar haar man verloren, hij had ALS. Ter nagedachtenis aan hem heeft ze dit jaar voor het eerst de Kikkerloop georganiseerd en volgend jaar is ze vastberaden hem weer te organiseren en wel op 15 juni 2019. Ik heb hem vast in mijn agenda gezet.

 

6 Gelderse vlag onderweg door Den Haag

8 vincent van gogh tunnel

9 Molen

 

Ook wandel ik naast Jan uit Renkum. Hij vertelt over zijn plannen om voor de derde keer de Camino te gaan wandelen. Ik vertel hem over mijn Camino met de Bas van de Goor Foundation. Het blijkt dat de gemeente Renkum de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation ondersteund en nog veel meer laagdrempelige sportactiviteiten ondersteunt om inwoners kennis te laten maken met een gezondere leefstijl. Super toch!

Intussen lopen we Den Haag binnen. Na een pop-up rust van de organisatie wandelen we richting het Malieveld waar de groep op elkaar wacht om gezamenlijk naar de Grote Kerk te wandelen. Op het Malieveld staat Francis met haar blindengeleide hond te wachten. Francis liep de etappe van Tiel naar Geldermalsen mee op dinsdag. Het is super om haar weer te zien.

 

10 Door het Haagse bos wandelen

11 Wandelbrug in het Haagse Bos

12 Wandelaars Haagse Bos

13 Door de Paleistuin

 

In de Grote Kerk worden we als helden ontvangen. Er is een programma vol muziek en toespraken. Het Vordens mannenkoor brengt een aantal nummers ten gehore. Daarna bouwt het Toverbaltheater een feestje. De voetjes gaan van de vloer en er wordt voorzichtig een polonaise gestart. Na een aantal officiële momenten is het tijd voor de allerlaatste etappe.

 

14 Vordens Mannenkoor in Grote kerk Den Haag

15 Toverbaltheater in de Grote Kerk Den Haag tijdens de Prinsjesestafette

19 ik heb een bord voor mijn kop

Foto: Carla van Bochoven

 

We wandelen vanuit de Grote Kerk  naar Plein. Iedere Gelderse regio is goed vertegenwoordigd. De aanwezige burgemeesters en wethouders, lopen samen met de inwoners zichtbaar met een bord van de streek. Ik heb een eigen bord gekregen, het voelt wat ongemakkelijk om offline zo zichtbaar te zijn.

De stoet heeft veel bekijks, maar de toeschouwers staan er een beetje stilletjes blij. Ze moeten in Den Haag nog een beetje wennen aan dit 4Daagse feest dat we vanuit Nijmegen komen brengen.

 

16 Intocht Prinsjesestafette

Foto: Margit van der Hulst

17 Via Gladiola

Foto: Margit van der Hulst

20 Via Gladiola

 

Onderweg word ik door de Gemeente Bronkhorst uitgenodigd om te komen wandelen in hun gemeente. Ze zijn dit jaar winnaar van de titel “Wandelgemeente van het jaar”. Een goede reden om binnenkort eens die kant op te gaan en nog een keer te genieten van de Gelderse gastvrijheid en de prachtige wandelmogelijkheden.

Op de geïmproviseerde Via Gladiola gaat het er feestelijk aan toe. Uiteraard zijn er gladiolen voor alle wandelaars. Wanneer de wandelstoet aankomt op Plein worden we gastvrij ontvangen. Met de gladiolen in de ene hand en een drankje in de andere kijken we toe hoe de Gelderse vlag overgedragen wordt aan de burgemeester van Den Haag. Het estafettestokje wordt overgedragen aan de provincie Zuid-Holland. Zij zijn volgend jaar partner van het Prinsjesfestival. Op de vraag of de Prinsjesestafette volgend jaar vanuit Den Haag naar Nijmegen wordt georganiseerd krijgen we alleen het antwoord dat de weg van Nijmegen naar Den Haag korter is dan andersom… Het blijft dus nog even in het midden…

Met de Prinsjesestafette hebben honderden wandelaars, burgemeesters, wethouders, raadsleden en gedeputeerden Den Haag mooie streken geleverd. Gelderland staat op de kaart in Den Haag. Het thema ‘Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?!’ was de rode draad van deze estafette. Op een laagdrempelige manier gingen inwoners en bestuurders wandelend met elkaar in gesprek over uiteenlopende onderwerpen. Het was een geslaagde 4Daagse. Het Prinsjesfestival kan beginnen!

De Prinsjesestafette was nooit mogelijk geweest zonder het geweldige supportteam. De leden van het supportteam stonden altijd op tijd klaar om de wandelaars te ontvangen, legden ons in de watten, steunden ons waar nodig en regelden alles van een rolletje sporttape tot een natje en een droogje. Altijd met enthousiasme en een lach. Deze toppers verdienen een dikke pluim. Maaike, Tetske, Lotte en Hendri: Bedankt!

 

Omslagfoto: Carla van Bochoven

Benieuwd naar de andere dagen? Lees dan ook:

Post Tags

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste reacties
  • Wanda, leuk geschreven! En ja het was een mooie tocht.
    En dank aan iedereen van de organisatie en de goede verzorging tijdens en na de tocht.
    Ik heb genoten en geniet nog van de gladiolen xxx

    Groetjes Sanny ‘Pepper’

  • Ahhhh wat is Delft toch mooi! In Ochten werden we trouwens ook met gladiolen ontvangen, dat was echt zo leuk! Ze staan hier in de woonkamer en zijn bijna uitgebloeid nu.