Fjoertoer Egmond: Een sprookjesachtige avondwandeltocht

Wandeling Fjoertoer Egmond (rondwandeling)
Afstand 25 km
Startpunt Hotel Zuiderduin Egmond

Als fanatiek wandelaar heb ik al heel wat mooie wandelingen gemaakt. Veelal overdag, want de bossen en natuurgebieden zijn vaak ‘s nachts verboden terrein om het wild hun rust te gunnen. Toen Astrid  mij over de Fjoertoer Egmond vertelde, werd ik dus meteen enthousiast. In het donker wandelen heeft iets speciaals, helemaal als de route voorzien is van bakens van licht.

Fjoertoer

De Fjoertoer is ontstaan op Terschelling. De Terschellingers noemen hun Brandaris, die al eeuwenlang een vertrouwd baken voor de scheepvaart is, ‘Toer’. Bovenop de Brandaris brand het vuur ofwel ‘fjoer’. De Fjoertoer is een tocht langs bakens van vuur en licht, op weg naar de Brandaris. Na vele succesvolle Fjoertoers op Terschelling is het evenement overgewaaid naar Egmond en Renesse.

De wandeling

Na inchecken in het hotel en het ophalen van de goodybag hebben we eerst nog even genoten van een stevige lunch. We mochten om 16.40 uur starten voor de 25 kilometer. Het starten gebeurde heel netjes in startblokken van 500 personen, die om de 10 minuten vertrokken. Hierdoor werd het parcours niet te druk en kon je al snel in je eigen tempo lopen.

Al snel na de start viel de avond in en deden de vele lichtjes langs de route hun werk. Het is magisch om geheel in het donker een spoor van licht te volgen. Het was mooi om te zien hoe enthousiast de bewoners meededen aan de Fjoertoer. Veel huizen waren verlicht, soms was er zelfs muziek en veel bewoners stonden buiten te genieten van de wandelaars.

Al wandelend vielen we van de ene verbazing in de andere. De prachtig verlichte straat in Egmond aan den Hoef bij de ruïnes. De weg naar Bergen, waar we een beetje tegenop zagen, maar waar veel beeld- en lichtshows waren. De paarden, volledig voorzien van kleine lampjes die een mooie show gaven. De dans-/vioolact waar je via een weg van waxinelichtjes op af liep. En nog veel meer!

Naast de 25 kilometer wandeling, was er ook een route van 19 en 13 kilometer. De organisatie was super, overal was aan gedacht. We hebben van het begon tot het eind lopen genieten. Volgend jaar willen we Fjoertoer Terschelling gaan lopen, daar waar het allemaal begonnen is.

Heb jij ook de Fjoertoer gewandeld? Wat vond jij de mooiste act of lichtversiering?

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • eerste zes kilometer waren leuk. Er was veel versiering en ook mensen langs de kant. Daarna was er bijna niets meer. Uiteraard kon je omdat het donker was ook niet van de omgeving genieten waardoor ik het na 6 kilometer maar een saaie tocht vond. Leuk om mee te maken maar voor mij maar eenmalig.

  • Sprookjesachtig is inderdaad een woord wat past bij de fjoertoer. Magisch, indrukwekkend heb ik mezelf gisteren ook vaak horen zeggen, want dat was het allemaal!
    Met voor mij als hoogtepunt toch wel de paardenshow. Maar ook de bewoners die er een feestje van maakten met ons samen, geweldig!