Ik ga nooit de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella lopen! Of toch wel…

Lang geleden, toen ik met mijn vader de GR5, een langeafstandswandeling van Hoek van Holland naar Nice, liep fantaseerden we wat we zouden doen als we in Nice aan zouden komen. Al snel waren we er over uit dat we dan rechtsaf zouden gaan, naar Santiago de Compostella… Al zou ik hem in de rolstoel moeten duwen, Santiago zouden we halen. Het liep helaas anders. Het avontuur op de GR5 hebben we door omstandigheden nooit meer afgemaakt en daarmee verdween ook het plan om naar Santiago te wandelen.

Toch bleef het lopen van een pelgrimstocht kriebelen. Na veel lezen kwam ik erachter dat de laatste 100 kilometer naar Santiago zo druk zijn, dat je in een file loopt. Mij niet gezien!

Maar toen… Sinds een jaar werk ik voor het Diabetes Fonds. Nou denk je vast, wat heeft dat nou met een pelgrimstocht naar Santiago te maken? Nou… Bij het Diabetes Fonds ben ik bezig een community op te bouwen voor mensen met diabetes type 1. Eén van onze kennispartners is de Bas van de Goor Foundation.

Bas van de Goor was vroeger een succesvol volleyballer en won in 1996 met zijn team olympisch goud. In 2003 wordt er bij hem diabetes type 1 geconstateerd, een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat je lichaam geen insuline meer aanmaakt. Dit is een enorme schok voor hem. In zijn carrière heeft hij verschillende blessures gehad, waar hij allemaal van kon herstellen. Maar diabetes type 1 is ongeneeslijk. Na zijn volleybalcarrière richt hij de Bas van de Goor Foundation op, met als missie de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen.

WeHike2ChangeDiabetes

Wandelen en diabetes is een uitstekende combinatie. De Bas van de Goor Foundation daagt daarom mensen met diabetes uit om zeven dagen lang te mee te wandelen over de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Toen ik dat las dacht ik direct “ik wil mee!”. niet alleen omdat ik wandelen super tof vind, maar met name om de doelgroep op de community die ik aan het bouwen ben nog beter te leren kennen.

Ondanks dat ik dus altijd gezegd heb nooit naar Santiago de Compostella te gaan wandelen, gaat het nu dan toch gebeuren. Helemaal naar Santiago loop ik niet. We wandelen het stuk van St Jean (Vierge de Orrison in Frankrijk, door Navarra naar Logroño in Spanje. Daarna plak ik er misschien nog een week aan vast om alleen door te lopen naar Burgos.

Ga jij ook de uitdaging aan?

Heb jij diabetes en denk je nu, dit wil ik ook! Dan heb ik goed nieuws voor je. Ook in 2020 wordt er weer een #WeHike2ChangeDiabetes Camino georganiseerd en er zijn nog plekken over in de groep. Van 15 tot en met 22 juni kun je over de wereldberoemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostella wandelen.

Elke dag staan je ruim 20 ot 30 km en flink wat hoogtemeters te wachten. Maar ook mooie natuur, prachtige uitzichten en goed gezelschap. In dat gezelschap wandelt ook Bas van de Goor mee en een in diabetes gespecialiseerde internist. Wil je meer weten over deze bijzonder uitdaging? Lees dan hier verder.

Foto: Jacomijn Heupink van Safe & Healthy Travel die ook de Camino Frances liep.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Wat een gaaf idee! Ik heb ooit in noord-Spanje een andere pelgrimstocht gewandeld met een groep, dat was ontzettend bijzonder. Ik heb er heel goede herinneringen aan, ook al was het best zwaar met al dat klimmen en dalen en bepakking.
  De camino is mooi, maar als iets zo populair wordt dan vind ik het vaak niet meer zo leuk… net als jij hierboven beschrijft. Wel blijf ik respect hebben voor mensen die het avontuur aangaan en helemaal als ze vanuit hun eigen woonplaats beginnen en/of als ze ook weer terugwandelen, zoals pelgrims vroeger immers ook moesten. Ook blijft het bijzonder om een route te lopen waar al zovelen je voor zijn gegaan in de afgelopen eeuwen.

   • Dat kan ik me voorstellen, want je knieën krijgen dan heel wat te verduren. Ik was toen 20 jaar en gezond en sterk enzo 😉 en zelfs toen vond ik het zwaar.

 • Dat klinkt goed! Lijkt me een geweldige ervaring. Respect voor de deelnemers. Mijn nichtje heeft diabetes type 1. Ik zou haar graag aan het wandelen krijgen, want ze is ook te zwaar. Is er een facebooksite of internetpagina van het Diabetesfonds waar ik haar op kan attenderen? Ze kan geen 20 km lopen, maar er zijn vast korte initiatieven?

 • Wanda, mooi. Wanneer ga je? Mijn beste tip die ik je kan geven. Neem niet teveel mee. Alles is onderweg te krijgen. Een rugzak zwaarder dan 8 kg is teveel. Zorg wel voor een credential. Hierbij kun je in de herbergen terecht. Onderweg stempels halen en als je in Santiago zou aankomen kun je hiermee je compostella ophalen. Wil je meer weten, ik kan het je allemaal vertellen. Succes Dolph

 • Echt!! Het is een van mijn mooiste ervaringen ever!! Ik zou heel graag de tocht nog een keer lopen, of een stukje. Even weer deel uit maken van de community die je daar treft. Echt helemaal geweldig! Leuk dat je een deel gaat lopen, dat eerste stuk met de Pyreneeën en de uitlopers daarvan vond ik denk ik ook wel het mooiste deel qua natuur en paden!

 • Wauw wat speciaal! Wel goed dat je mee gaat lopen, misschien juist wel mooi met je vader in je achterhoofd! 🙂 Ik denk dat hij trots op je zou zijn!
  Zelf ga ik ook met m’n moeder een stukeje van de Camino de Santiago lopen dit jaar. Waarschijnlijk begin mei van Pamplona naar Logroño. Heb er enorm veel zin in en vind het ook wel spannend. Alvast veel plezier met de voorbereidingen voor de mooie tocht

 • Gaaf hoor. Lijkt mij ook geweldig, dus wie weet . . . ooit ?!?! John gaat 26 april van start vanuit Saint Jean Pied de Port. De drukste laatste 100 km neemt hij voor lief. Wij zijn druk bezig met de voorbereidingen. John heeft er zin in (en ik ook). Succes en veel Wandelplezier !!