Gaat wandelen mij helpen met afvallen?

Met een BMI van 26,9 val ik in de categorie “overgewicht”. Natuurlijk had ik al door dat, nu mijn leeftijd langzaam dichter bij de 40 komt, mijn gewicht ook langzaam toeneemt. Eerst gaf ik mijn knieblessure nog de schuld, omdat ik minder kon wandelen. Maar ruim een jaar na de operatie en vele wandelkilometers later, zijn de kilo’s er niet af. Tijd voor een andere aanpak! Gezonder eten in combinatie met meer en intensiever wandelen gaat mij helpen af te vallen.

Afvalpoging nummer …

In de afgelopen jaren heb ik al heel wat diëten gevolgd om af te vallen. Sonja Bakker, koolhydraatarm eten, shakes en Weight Watchers, het leverde vaak tijdelijk, maar soms waren de kilo’s er na een jaar nog af. Diëten combineerde ik altijd met wandelen. Minimaal één keer per week een wandeling van 10 tot 20 kilometer.

Inmiddels ben ik nu 4 kilo kwijt en ben ik al een halfjaar op stabiel gewicht. Het is me gelukt om door het wandelen en gezonder eten kilo’s kwijt te raken en op gewicht te blijven. Maar voor een gezond BMI moet er nog 6 kilo af. In de afgelopen maanden is het ongezondere eten er weer langzaam ingeslopen. Zonde! Want zo moeilijk hoeft het niet te zijn om meer kilo’s kwijt te raken.

Afvallen door gezonder eten en meer te wandelen

Dat diëten voor mij niet werkt, heb ik wel bewezen. Een dieet is vaak een tijdelijke oplossing en ik ben op zoek naar een structurele manier om de overtollige kilo’s kwijt te raken. Eigenlijk is afvallen heel simpel. Je moet ervoor zorgen dat er minder calorieën binnen komen dan dat je verbrandt.

Mijn aanpak om af te vallen is als volgt:

Minder eten

Door minder te eten, krijg je minder calorieën binnen. Ik ben een grote eter en vind het zonde om eten weg te gooien. Daarom schep ik vaak een tweede keer op, terwijl ik eigenlijk al genoeg heb gegeten. Daar ga ik dus mee stoppen.

Maaltijden beter verdelen over de dag

De meeste mensen eten drie keer per dag: ontbijt, lunch en avondeten. Het nadeel daarvan is dat je tussendoor snel trek krijgt. Ik grijp dan meestal naar de verkeerde snacks. Een lekker stuk chocolade, kaasbroodje of koeken zijn mijn favoriete snacks. Fout natuurlijk! Om dit te voorkomen is het beter om zes kleinere maaltijden over de dag te verdelen.

Twee liter water drinken

Waterdrinken draagt niet direct bij aan het verliezen van gewicht. Maar om gezonde te blijven is voldoende water drinken wel belangrijk. Daarbij zorgt het vervangen van frisdranken voor water natuurlijk voor de inname van minder calorieën.

Regelmatiger minimaal een uur wandelen

Bewegen is gezond en helpt om af te vallen. Ik hoor je denken  “Wanda, jij wandelt toch meer dan genoeg?”. Ik wandel 1 à 2 keer per week een wandeling tussen de 12 en 20 kilometer. De rest van de dagen zit ik op mijn kont achter mijn laptop… Tijdens de lunch probeer ik een half uurtje te wandelen, maar vaak lukt dat niet door drukte.

Vanaf nu ga ik dus regelmatiger minimaal één uur wandelen. Wist je dat je pas na 15 tot 20 minuten matig inspanning vet begint te verbranden? Reden dus om vaker en langer te gaan wandelen. Mijn streven is, om de dag minimaal een uur te wandelen en in het weekend een langere wandeltocht te maken van minimaal 15 kilometer.

> Wist je dat een stappenteller goed kan helpen om mee te wandelen?

Om het beste resultaat te behalen ga ik niet rustig wandelen, maar sportief wandelen. Deze manier van wandelen heb ik aangeleerd gekregen tijdens mijn opleiding tot wandeltrainer. Met sportief wandelen ga je meer letten op de juiste wandeltechniek om de optimale snelheid te behalen. Met een gemiddelde snelheid van 4 kilometer per uur verbrand je 55 kcal per kilometer. Dat is 220 kcal per uur. Als je de snelheid verhoogd naar 6 kilometer per uur verbrand je minimaal 78 kcal per kilometer, dat is 468 kcal per uur, dat is meer dan het dubbele!

> Lees ook: 3 tips om met een veilig gevoel alleen te gaan wandelen

Doel

Mijn doel is om per maand 2 kilo kwijt te raken zodat ik over 3 maanden op een gezond gewicht zit. Dat is een haalbaar doel met de aanpak die ik hierboven heb beschreven. Mijn vorderingen ga ik iedere maand hier op mijn blog delen.

Wil jij nog ook gaan wandelen om af te vallen, maar heb je geen idee hoe dat aan te pakken? Schrijf je dan nu in voor éém mijn Online Wandeltrainingen.

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • De verkeerde snacks ken ik (helaas) ook iets te goed . Heel veel succes met het afvallen.

  • Ik ben 30 kilo afgevallen, voornamelijk door te wandelen, want ik at al heel gezond. Een coach heb je nodig of de bekende stok achter de deur, zodat je het volhoudt ook in moeilijke weken. Ook iemand die je voedingspatroon helpt doorlichten om te kijken waar nog (levenslange) besparingen (die je niet of nauwelijks voelt) te behalen zijn en hoe je op een verantwoorde manier toch kunt genieten van de smaken die je lekker vindt. Hoe vroeger op de dag je wandelt of powerwalked (jaja dat is een sport), des te meer profijt heb je ervan. Dus gewoon een uur eerder opstaan en de morgenstond opsnuiven. Lekker gaan dauwtrappen dus. Je lichaam staat dan de hele dag in de verbrandingsmodus.

  • Ik drink in de nacht een halve liter water, neem die mee als ik naar bed ga. Moet vaak om 3 uur plassen en drink dan op de wc mijn flesje leeg, vul hem en in de ochtend weer een halve liter. Dat is al bijna ongemerkt 1 liter. En jeeeee geen hoofdpijn meer als ik wakker wordt.
    Heel veel succes verder Wanda!