Getest: Eden verrekijker XP 8×32

Wanneer ik ga wandelen gaat eigenlijk altijd mijn verrekijker mee. Want het gebeurt regelmatig dat ik een mooie (roof)vogel of soms wild zie, maar dan net te ver weg… Toen ik van Eden de vraag kreeg of ik de XP 8×32 verrekijker wilde testen hield ik eerst de boot af. Ik heb immers een verrekijker en daar ben ik best tevreden mee.

Toch ging ik overstag toen ik de specs las van deze verrekijker. Met slecht 465 gram is hij niet veel zwaarder dan mijn huidige verrekijker, de Optisan Litex 8×32, maar belooft een haarscherp beeld, zelfs op kleine afstand.

Dat moest ik natuurlijk testen. Dus nam ik de kijker meer op een aantal wandelingen in Friesland en op de Veluwe.

Eden verrekijker review

Eden Verrekijker XP 8×32 verrekijker in gebruik

Wat als eerste opvalt is het compacte model van de verrekijker. Hij ligt fijn in de hand en voelt stevig aan. Deze verrekijker lijkt tegen een stootje te kunnen en dat is fijn, want hij moet mee in een volle tas als ik een meerdaagse tocht maak. Bij de verrekijker wordt ook een draagband geleverd, deze is mooi breed, waardoor hij niet in je vel snijdt als je hem om je nek hangt. De lensdoppen aan de voorkant zitten vast een de kijker, dat is handig zo raak je ze minder snel kwijt. De lensdoppen aan de achterkant zijn met elkaar verbonden, maar zitten niet vast aan de kijker. Als laatste zit er natuurlijk ook een tasje bij om hem veilig in op te bergen.

Normaal heb ik altijd wat moeite met het juist instellen van een verrekijker en zie ik veel zwarte randen en beeld dat overlapt. Vaak kijk ik dan maar met één oog, omdat ik anders echt alleen maar vage beelden zie. Je ziet, ik ben geen super ervaren verrekijker gebruiker 😉. Toen ik deze Eden verrekijker ging testen, vreesde ik dat ik ook deze moeilijk zou kunnen instellen, maar niets bleek minder waar! Binnen no-time heb ik hem zo afgesteld dat ik goed zicht heb, zelfs met twee ogen open! De kleuren zijn helder, natuurgetrouw en het contrast perfect om details goed te kunnen onderscheiden.

Ik lees in de beschrijving van de Eden XP 8×32 verrekijker dat de breedte van het gezichtsveld 131 meter op 1000 meter afstand is. In vergelijking met met huidige verrekijker, die maar tot een gezichtsveld van 87 meter komt, is dat echt veel. Wanneer je afwisselend door beide verrekijkers kijkt zie je heel duidelijk het verschil.

Maar niet alleen op afstand presteert hij goed, ook dichtbij is het een topper. Op 1,2 meter kun je haarfijn insecten en kleine mossen bestuderen, zonder een wazig beeld te krijgen. Dat red ik met mijn huidige verrekijker echt niet!

Je betaalt voor deze verrekijker € 239,- en dat is best even een investering. Maar realiseer je dat een gelijkwaardige verrekijker veel duurder uitvalt. Dit komt omdat Eden een aantal schakels in de verkoopketen eruit heeft gehaald. Daarbij is deze verrekijker geschikt tot een temperatuur van -20 graden Celsius zonder dat condensvorming optreedt. En goed nieuws voor brildragers, deze kijker heeft speciale twist-up oogkappen om de afstand van de verrekijker tot het oog goed in te kunnen stellen. Dit houdt in dat je als brildrager goed door deze verrekijker kunt kijken. De mensen zonder bril gebruiken het twist-up systeem om meer afstand te creëren tussen het oog en de lens om alles goed te kunnen zien.

Al met al is dit dus echt een fijne verrekijker om mee te nemen op je wandeling. Je koopt de Eden XP 8×32 verrekijker bij Knivesandtools.

Benieuwd naar het grotere broertje van deze verrekijker? Anto van We12travel.nl testte de Eden XP 8×42 verrekijker. Deze heeft objectieven met een diameter van 42 mm, dat geeft een nog helderder beeld en een hoger schemergetal, wat eigenlijk zegt dat je bij slechte lichtomstandigheden meer ziet.

Ik mocht deze verrekijker lenen van Knivesandtools om hem te testen. Zoals je van mij gewend bent deel ik altijd eerlijk mijn mening over de producten die ik test.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Lijkt me een mooie en handige verrekijker.

  • Dank voor de heldere uitleg over deze verrekijker, wij hebben hem meteen besteld!!