Groene Wissel Utrecht-Lunetten: ontdek Amelisweerd

Wandeling Groene Wissel Utrecht-Lunetten
Afstand 10 km
Startpunt Station Utrecht Lunetten

 

Net buiten het drukke Utrecht ligt een oase van rust: Amelisweerd. Een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke wandeling.

Vlak voor mijn knieoperatie wilde ik nog éénmaal een wandeling organiseren voor de mensen die meedoen aan mijn online wandeltraining en andere geïnteresseerden. Al speurend op Wandelzoekpagina naar een wandeling vanaf een station in de buurt van Utrecht, kwam ik uit op de Groene Wissel Utrecht-Lunetten. Een mooie wandeling van 10 kilometer door Amelisweerd. Ik wist niet dat Amelisweerd zo goed bereikbaar was met de trein!Op een mooie zaterdag verzamelden er een klein groepje wandelaars zich op station Utrecht Lunetten. Na een korte kennismaking kon de wandeling beginnen.

 

Wandelen over Amelisweerd

Deze Groene Wissel Wandeling brengt je in tien minuten van station Utrecht Lunetten naar Amelisweerd, waar het echte genieten kan beginnen. We wandelen een oud rivierenbos in dat in de 17e en 18e eeuw is aangeplant en direct valt er een soort rust over ons heen. Het is moeilijk te begrijpen dat in de jaren 70 en 80  de aanleg van de A27 bijna het einde betekende van dit mooie stukje natuur aan de rand van de stad. Gelukkig werden de plannen aangepast en werd het tracé verlegd. Maar evengoed verdween er (toch) nog een mooi stuk natuur. Nu lijkt de geschiedenis zich te gaan herhalen. Verbreding van diezelfde A27 bedreigt wederom dit prachtige landgoed. Dat zou toch eeuwig zonde zijn!

 

Wandelen Amelisweerd

 

Doorkijkje naar de Uithof

 

De wandeling brengt ons bij de Kromme Rijn en de ridderhofstad Nieuw Amelisweerd. Wist je dat veel van de bloemen die je vindt op Amelisweerd afkomstig zijn uit de lusttuin die de bewoner van deze ridderhofstad aanlegde eind 18e eeuw? Het voorjaar is één van de mooiste seizoenen om hier te gaan wandelen wanneer alles groeit en bloeit. Het verrassende van deze wandeling is de grens van bos en boerenland die iedere keer opgezocht wordt. Zo hebben we ineens een prachtig doorkijkje naar Het  Universiteitscentrum De Uithof. De Uithof ontstond pas na de opheffing van de Nieuw Hollandse Waterlinie, die tot die tijd stadsuitbreiding aan de oostkant van Utrecht onmogelijk maakte. De meningen over de architectuur van het universiteitscentrum lopen uiteen. De één vindt het mooi, de andere spuuglelijk. Ik heb al eens eerder door De Uithof gewandeld met de NS Wandeling Beerschoten-Bilthoven en ik keek toen mijn ogen uit. Ik kan het wel waarderen die mengelmoes van architectuur.

Bij Fort Rhijnauwen houden we even een rust in het zonnetje. Fort Rhijnauwen is het grootste fort van de gehele Waterlinie. Het is alleen toegankelijk met een gids. Een van de mede-wandelaars raadt mij dat ten zeerste aan, het is echt prachtig! Ik ben er inmiddels zo vaak langsgelopen dat ik er graag eens een kijkje in zou gaan nemen. Hij staat nu op mijn bucketlist. Na de rust wandelen we verder langs het fort naar de Kromme Rijn. Tijdens het wandelen langs het fort treffen we regelmatig bunkers aan. Deze zijn tussen 1916 en 1940 gebouwd ter versterking van de Waterlinie.

 

Bunkers langs Groene Wissel Utrecht Lunetten

 

Donkere wolken boven Amelisweerd

 

Het slotstuk van deze heerlijke wandeling loopt langs de Kromme Rijn. Lang geleden was dit de hoofdstroom van de Rijn maar dat kun je je nu nauwelijks meer voorstellen. De Kromme Rijn meandert rustig door het landschap. Links en rechts boerenland met hier en daar een imposant landhuis. Er varen geruisloos een paar kano’s voorbij en aan de overkant is het gezellig druk in de tuin van het theehuis.

Dan ineens voelen we druppels;donkere wolken verzamelen zich boven Amelisweerd. Tijd voor koffie besluiten we en we zetten de pas er in om droog aan te komen bij Theeschenkerij de Veldkeuken. Helaas bedachten meer mensen zich dat en zit de Veldkeuken afgeladen vol. We wachten de bui maar af in het naastgelegen museum. Wanneer het weer wat droger is geworden stappen we verder langs de Kromme Rijn om bij Nieuw Amelisweerd weer terug te lopen naar station Utrecht Lunetten.

 

Oud-Amelisweerd wandelen

 

Groene Wissel Utrecht Lunetten wandelen

 

Het was een mooie en vooral ook gezellige wandeling zo vlak voor mijn operatie. Inmiddels is de operatie achter de rug en ben ik herstellende. Deze week heb ik voor het eerst weer een klein stukje gewandeld. Zodra ik weer 10 kilometer kan wandelen, organiseer ik weer een mooie wandeling in Nederland. Like mijn Facebookpagina om op de hoogte te blijven van de wandelingen die ik organiseer.

Wil je meer lezen over wandelen rond Utrecht? Bekijk dan ook deze blogposts:

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!


Online wandeltraining

 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments