Het Pad van de Vrijheid, etappe 1 & 2 van Wageningen naar Opheusden

In juni werd er een nieuwe wandelroute gelanceerd; Het Pad van de Vrijheid. Vanuit Wageningen brengt deze wandelroute je in 13 etappes tussen de 9 en 13 kilometer langs 95 kijkpunten waar je de vrijheid kan herdenken, beseffen, beleven en vieren. Naast dat deze route in het teken staat van 75 jaar vrijheid herdenken, roept het ook op om na te denken over wat vrijheid voor jou betekent.

Aangezien ik een grote voorliefde heb van routes met een thema, was ik maar al te blij dat ik de kans kreeg om deze route voor te verkennen. De komende dagen neem ik je mee op het Pad van de Vrijheid.

Etappe 1 Wageningen – Rhenen

Het zonnetje schijnt, het is een prachtige dag waarop het normaal gesproken heel normaal zou zijn om te gaan wandelen. Toch voelt het nu in tijden van Corona wat raar om een meerdaagse wandeltocht te maken.

Na weken zoveel mogelijk thuisblijven, weinig contact met familie en vrienden en de ontsmettingslotion altijd binnen handbereik sta ik in op het 5 mei plein in Wageningen bij Hotel de Wereld.

Dit is de plek waar 75 jaar geleden de capitulatieonderhandelingen plaatsvonden. In de naastgelegen aula werd een dag later de vrede getekend. Bij het Nationaal Bevrijdingsmonument ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog besef ik me dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Beeldhouwer Han Richters wilde met de man uitdrukking geven aan “de verlossing uit een groot gevaar en de dankbaarheid die daarop volgt”.

Hoewel we nu niet in een oorlogssituatie zitten, voelt het nu toch als een enorme vrijheid dat ik weer een langere wandeltocht kan maken. Is het gevaar geweken? Nee zeker niet! Corona blijft op de loer liggen, maar ik voel me vrij om op pad te gaan en de (gast)vrijheid te ervaren.

Door de stad zoek ik mijn weg over het pad. Ik ken Wageningen eigenlijk niet en kijk mijn ogen uit. Door parken, groene zones en verschillende wijken wandel ik door de stad.

“Zo! Waar gaat de reis heen?” De rugzak op mijn rug trekt veel bekijks. Een praatje is zo gemaakt, het lijkt wel of mensen in deze tijd meer om een praatje verlegen zitten.

Ik sta even stil bij een monument ter nagedachtenis aan de Joodse medeburgers uit Wageningen en omgeving die tijdens de jaren 1940-1945 door de Duits bezetter zijn gedeporteerd en vermoord. Het heet de Levenspoort en verbeeldt de verbondenheid van mensen met hun gemeenschap.  Het grijpt me en zet me aan het denken.

Wanneer ik de stad achter me laat loop ik in gedachten door de landerijen heen. Vrijheid, wat is dat voor mij? Voel ik me nu vrij?

Wanneer ik wandel voel ik me vrij, vrij om te gaan en te staan waar ik wil, ondanks dat ik meestal een route volg. Maar voel ik me NU ook echt vrij? Ik vind het lastig, Ik wil me vrij voelen, maar met de maatregelen rond corona met ik toch dat ik me minder vrij voel.

De historische feitjes volgen in rap tempo. Ik bewaar de achtergrondinformatie even voor mijn lunchpauze, zodat ik het dan in alle rust kan lezen.

De zon brandt al lekker en in de verte zie ik de Grebbeberg al liggen. De slag om de Grebbeberg speelden zich af tussen 11 en 13 mei. Veel militairen verloren bij deze slag het leven.

Wanneer ik de Grebbeberg opklim via een lange trap, ben ik dankbaar dat er even schaduw is. Eenmaal bovenop heb ik niet veel later een prachtig uitzicht over het natuurgebied De Blauwe Kamer.

De route komt lang gereconstrueerde loopgraven en het Militair Ereveld Grebbeberg. Deze sporen uit het verleden maken indruk op mij. Het bezoekerscentrum op het Ereveld is helaas gesloten, dus wandel ik rustig door.

Niet veel later loop ik langs Ouwehands Dierenpark, waar in de oorlog ook veel slachtoffers vallen. Veel wilde dieren worden preventief geruimd, lees ik in de wandelgids. Zo triest.

Ik laat de Grebbeberg achter me en daal af richting de Nederrijn om naar Rhenen te lopen. Hier eindigt de eerste etappe bij het station.

Etappe 2: Rhenen – Opheusden

Na de stilte en prachtige uitzichten vanaf de Grebbeberg, gaat de route verder over de drukke brug over de Nederrijn. Voor de oorlog was dit een spoorbrug, maar deze werd door het Nederlandse legen opgeblazen. De bezetters repareerde hem, maar in oktober 1944 werd hij opnieuw vernietigd, dit keer door de geallieerden. In 1955 werd op de fundamenten van de oude spoorbrug, de huidige brug gebouwd.

Eenmaal over de brug zoekt de route al snel de rust van de uiterwaarden op. Over een graspad, tussen de schapen door wandel ik in gedachten verzonken verder. Op de dijk zie ik een Romeinse toren opdoemen. Deze replica markeert de noordgrens van het Romeinse Rijk. Op deze plek lag in de 18e eeuw ook een fort, dat het meest zuidelijke punt van de Grebbelinie markeerde. Tijdens de mobilisatie in 1939 werd hij omgebouwd tot Betuwestelling. Naast de Romeinse toren zie je kazematten liggen.

In de verte zie ik het pontje al heen en weer varen van Opheusden naar De Blauwe Kamer. De route gaat voor het pontje richting Opheusden, maar ik stap de pont op. Want aan De Blauwe Kamer ligt B&B Hummingbee Inn waar ik de nacht doorbreng.

B&B Hummingbee Inn

Wanneer ik weer voet aan wal zet is het nog maar een klein stukje lopen naar de Hummingbee Inn.

Met een brede glimlach word ik ontvangen in een klein paradijsje. Een prachtige groen tuin die grenst aan het natuurgebied De Blauwe Kamer. Je hoort er de hele dag een vogelorkest. Achter in de tuin staat een knus tuinhuisje met een heerlijk bed en een fantastische veranda. De voetjes gaan omhoog en ik laat me verwennen met een heerlijke maaltijd bereid door de hartelijke gastvrouw Anne. Ik laat het me goed smaken en luister naar de mooie verhalen die ze vertelt over Libanon, waar ze 11 jaar heeft gewoond. Ze belooft me morgen een compleet Libanees ontbijt te serveren. Volgens haar kan ik daar de hele dag op lopen, ik ben benieuwd!

Dit is echt een plek om even tot jezelf te komen. Kon ik maar wat langer blijven… Maar dat doe ik niet, morgen ga ik verder over het Pad van de Vrijheid.

Lees hier mijn avonturen op dag 2

 

Bestel nu de wandelgids van het Pad van de vrijheid

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments