Het Pad van de Vrijheid, etappe 3 & 4 van Opheusden naar Valburg

Wakker worden door de vogels, dat is vrijheid! Niks geen wekker, maar leven met de natuur. Mijn gastvrouw staat al in de keuken om een heerlijk Libanees ontbijt te bereiden. Ze schotelt me de heerlijkste dingen voor en ik eet mijn buik helemaal rond. Klaar voor dag 2 op het Pad van de Vrijheid.

Dan is het tijd om afscheid te nemen, ik heb echt genoten van de gastvrijheid bij B&B Hummingbee. Snel wandel ik richting de pont, want ik zie dat hij eraan komt. Aan de overkant duikt de route direct de Maneswaard in. Over een smal graspad loop ik met de rivier aan mijn linkerhand in gedachten verzonken.

Hier woede maar liefst 198 dagen een veldslag lees ik in de wandelgids. Daarmee werd het de langste veldslag van de Tweede Wereldoorlog waarin veel slachtoffers vielen aan beide zijden.

De schapen op de dijk spurten voor me weg, het is hier zo mooi dat ik eigenlijk wel even zou willen gaan zitten, maar het is echt nog veel te vroeg voor een pauze. Het wordt een warme dag en ik ben eigenlijk te laat vertrokken. Dus hup, doorwandelen!

Vanochtend kwam ik erachter dat ik mijn pet in de auto heb laten liggen, lekker suf! Dus koop ik in Opheusden een nieuwe en doe ik direct ook boodschappen voor de lunch. Het fijne van deze route is dat hij regelmatig door dorpjes en steden komt, waardoor bevoorrading geen probleem is.

Etappe 3: Opheusden – Herveld

Na Opheusden wandel ik lange tijd over asfalt. Niet favoriet bij mij, maar hier in de Betuwe heb je weinig andere opties. Als troost trakteer ik mezelf op kersen, die ik op een bankje op landgoed Hemmen opeet. Hier op het landgoed stond vroeger een kasteel dat helaas tijdens de oorlog compleet in de as werd gelegd. Het kasteelpark en de tuinmuren werden naar de oorlog weer in ere hersteld. Van het kasteel is alleen nog een ruïne over.

Wanneer ik langs de kasteeltuinmuur loop, zie ik dat de poort naar de tuin open staat. Ik kijk voorzichtig om een hoekje. Wat een pareltje van een tuin is dit. Bloeiende rozen, allerlei soorten planten, smalle paadjes en bankjes. Vergeet de kasteeltuin dus niet te bezoeken wanneer je deze route loopt!

De schaduw van de bomen op het landgoed bieden bescherming tegen de zon die inmiddels al flink warm is. Langs de Linge wandel ik naar Zetten. In het centrum van Zetten staat een bevrijdingsmonument. Ook hier werd heftig gevochten, maar Zetten werd heroverd door de Brits-Schotse troepen. Het monument herinnert aan deze teruggewonnen vrijheid.

Wanneer ik Zetten achter me laat is de zon op volle sterkte. De lange asfaltwegen bieden weinig schaduw. Ik ben dan ook wat blij dat ik een veldje met fruitbomen zie, waar ik even een lange pauze kan nemen. Languit in het gras, voetjes omhoog, wat een geluk!

Ik merk dat mijn watervoorraad hard gaat, dus besluit ik niet te lang te blijven liggen en door te lopen naar Herveld, waar ik mezelf trakteer op een koel drankje op het terras. Daar kan ik meteen ook mijn water bijvullen. Wat een verwenmomentje is dit zeg.

Etappe 4: Herveld – Valburg

Vanuit Herveld is het weer even doorbijten over het asfalt en in de brandende zon. Bij Landgoed Loenen bieden de bomen weer schaduw. Tijdens Market Garden was Landgoed Loenen het hoofdkwartier van de Britten. Wanneer ik genietend van de stilte hier loop kan ik het me moeilijk voorstellen wat een drukte het hier toen geweest moet zijn.

Niet veel later wandel ik langs het Strandpark Slijk-Ewijk. Even bedenk ik me dat ik mijn bikini wel aan kan trekken voor een duik, maar ik doe het niet. Dit enorme meer is ontstaan na de wederopbouw. Het is een zandafgraving van onder andere de aanleg van de A50. Nu kun je er heerlijk een dag aan het water rondbrengen.

Bij de meest zuid-westelijke punt van de plas verlaat ik de route. Ik slaap vannacht in een B&B een paar kilometer buiten de route in Oosterhout. Via Slijk-Ewijk en de Waaldijk wandel ik naar Oosterhout. Het is warm op de dijk en er is weinig wind. De laatste kilometers lijken aan het eind van de dag altijd wat langer.

Door het vele asfalt en de ruim 29 kilometer die ik gewandeld heb, voel ik mijn knie opkomen. Ik ben dan ook erg blij wanneer ik B&B Buitenwaard zie liggen.

Ik word enthousiast ontvangen door de gastvrouw. Ze neemt me direct mee naar de prachtige tuin achter het huis. Deze tuin grenst aan de ingang van de B&B en is helemaal voor de gasten. Binnen zie je de oude elementen van de boerderij. Een knusse gemeenschappelijke ruimte met een klein keukentje, eettafel en zitje bij de haard.

Boven zijn er twee kamers met twee éénpersoonsbedden per kamer. Mijn kamer is voorzien van een eigen wastafel. Op mijn bed ligt een handdoek en een badjas klaar. Het toilet en de douche is op de gang.

In het keukentje is het mogelijk om een maaltijd op te warmen in de magnetron en er is een minibar.

Ik spring snel onder de douche om al het zweet van mij af te spoelen. Daarna kook ik water voor mijn vriesdroogmaaltijd en zoek een lekker plekje in de tuin om even bij te komen van deze mooie wandeldag.

Morgen weer verder, 25 kilometer naar Oosterbeek. Omdat de temperaturen verder stijgen vertrek ik vroeg.

Lees hier het verslag van dag 3.

Bestel nu de wandelgids van het Pad van de Vrijheid

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Wat heerlijk om vrijheid op deze manier te kunnen beleven. Heel veel plezier bij het vervolg.

  • Wat een leuke B&B zijn er in de buurt…nodigt uit om het pad inderdaad achtereen te lopen