Historisch wandelen in het Lauwersmeergebied

Noordoost-Friesland. Het is voor mij een eindje rijden, maar het is zeker de moeite waard! Deze streek is goed te voet te ontdekken. De rijke cultuurhistorie in prachtige oorspronkelijke landschappen nodigen uit om te gaan wandelen. Dat hadden de Friezen goed door, ze ontwikkelden een netwerk van 50 historische wandelpaden: 400 kilometer in totaal. Elke wandeling met zijn eigen verhaal en achtergrondinformatie. Op uitnodiging van Stichting RegioMarketing en Toerisme uit Noordoost Friesland en Stichting Promotie Waddenland, was ik een weekend in Friesland om de wandelmogelijkheden in het Lauwersmeergebied te ontdekken.

Thuis eerst maar even goed oriënteren op de wandelmogelijkheden. De website Historische paden doet wat primitief aan en het is jammer dat een zoekfunctie ontbreekt. Maar daardoor bestudeer ik iedere wandeling wel grondig, waar start en eindigt de wandeling en hoe lang ga ik erover lopen? Ik zoek het allemaal uit. Uiteindelijk valt de keuze op de historische Wandelroute 6 Ezumakeeg. Op de website download ik de routekaart met aanvullende cultuurhistorische achtergronden. Ook luister ik het bijbehorende streekverhaal over de Malle Graaf.

Ben je zelf niet in de gelegenheid om de route te printen, dan is deze ook af te halen bij de plaatselijke VVV’s.

Historische wandelroute Ezumakeeg

Samen met Ivonne van My Footprints trek ik er op een grijze vrijdag in november op uit. In een kleine 8 kilometer wandelen we van Anjum naar Dokkumer Nieuwe Zijlen. De eerste auto parkeren we bij het eindpunt, om vervolgens met de tweede auto naar het beginpunt te rijden. Met de auto 10 minuutjes, met de bus bijna een uur omdat je omreist en moet overstappen.

Historische wandeling Lauwersmeer

Rustige landweggetjes

We wandelen eerst een klein rondje door het hoge terpdorp Anjum, kopen een lunch bij de plaatselijke supermarkt en gaan dan op pad. De route is gemarkeerd, dat maakt het wandelen makkelijk. We wandelen over een rustig asfaltweggetje het dorp uit, tussen de akkers door richting de dijk bij Ezumazijl. Dit kleine dorpje ligt vlakbij het Lauwersmeer aan de Zuider Ee. In de mond van de Zuider Ee dat ooit een zeeslen was, heeft waarschijnlijk al sinds de bedijking van de kust in de 11e eeuw een sluis gezeten. In 1671/’72 wordt er een moderne uitwaterings- en keersluis gebouwd om het water uit de Zuider Ee in de Lauwerszee te spuien. De sluis is in 1745 hersteld en in 1931 vernieuwd. Het is een indrukwekkend bouwwerk, waar je overheen moet om de route te vervolgen.

sluis - historische wandeling lauwersmeer

Sluis bij Ezumazijl

 

haventje - historische wandeling lauwersmeer

Haventje van Ezumazijl

 

Vanaf hier is de route een stuk onverhard en loop je door een prachtig natuurgebied waar je goed vogels kunt spotten. Verderop komen we bij een vogeluitkijkpunt met een mooi zicht op het Lauwersmeer. De wind is inmiddels lekker aangetrokken. We stappen dapper door langs het meer, waar verschillende vogelaars vanuit hun auto speuren naar de bijzondere vogelsoorten. Verderop staat een vogelhut, vanwaar je bijna een panoramazicht hebt over het Lauwersmeer. prachtig!

vogelhut - historische wandeling lauwersmeer

Vogelhut aan het Lauwersmeer

 

Lauwersmeer 2 - historische wandeling lauwersmeer

Uitzicht over het Lauwersmeer

 

Na de vele vogels worden we ook nog getrakteerd op wilde paarden en een kudde schapen op de dijk. Iets verderop lopen we fout. We denken op de route te zitten, maar lopen een boerenerf op. De boer staat zijn erf te vegen en weet ons te vertellen dat we iets terug naar rechts hadden gemoeten en dan over het fietspad langs de weg verder moeten. ‘Maar’ zegt hij ‘je mag ook over mijn land lopen, zolang je maar op de dijk blijft en aan de andere kant het hek goed sluit’. Dat laten we ons geen tweede keer zeggen! Hij opent het hek en wij leggen het laatste stuk van de route af over een grasdijk. Ik dacht dat Friezen stug waren, maar deze vriendelijk boer bewijst het tegendeel, wat een gastvrijheid!

Historisch wandelen in Kollum

Die gastvrijheid voelde ik de volgende dag ook bij Oudheidkamer Mr. Andreae. Hier duik je in de historie van Kollumerland. In verschillende kamers wordt het leven en werken in deze streek omstreeks 1900 getoond. Ook is er een wisselende expositie, dit keer over het dorp Kollum en zijn buitenplaatsen. Vanuit de Oudheidkamer neemt een gids ons mee op een korte historische wandeling door Kollum.

Oudheidkamer - historische wandeling Kollum

Tentoonstelling over historisch Kollum in de Oudheidkamer

 

Onze gids vertelt ons dat in de 8e eeuw Colleheim voor het eerst genoemd wordt in het oudste register van het klooster te Fulda. Vroeger lag het aan zee en daardoor wist Kollum zicht te ontwikkelen tot een belangrijke handelsplaats. Er werden voornamelijk graanproducten en kaas en boter verhandeld. De aanwezigheid van de Waag verwijst hier nog naar.

Kerk Kollum - historische wandeling Kollum

Kerk van Kollum

 

Kollum was welvarend, het dorp kende vele states en buitenplaatsen. Er is in de loop der jaren veel verloren gegaan, maar de welvaart van oude tijden is nog steeds zichtbaar en dat zien we tijdens een korte stadswandeling. De meest bijzondere bezienswaardigheid van Kollum is misschien wel de oude gevangenis in het oude Rechthuis, dat nu een dierenwinkel is. Hier is de originele cel nog in tact gebleven en te bezoeken.

Het oude rechthuis 2 - historische wandeling Kollum

Het oude Rechthuis in Kollum

 

gevangenis - historische wandeling Kollum

De gevangenis in de kelder van de dierenwinkel

 

Wil je deze stadswandeling in Kollum ook maken? De wandeling is verkrijgbaar bij de oudheidkamer en tijdschriftenzaak Hoekstra. Op de verschillende panden in de stad vind je een bordje met extra achtergrond informatie.

 

Benieuwd naar andere wandelingen in Friesland? Lees deze blogposts:

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Wat een leuke foto’s en die download-link is ook heel handig! Die wandeling met Ivonne ziet er erg mooi uit. Ik zou er heel graag nog eens gaan wandelen!

  • Leuk dat ze zo veel routes hebben uitgezet. Een volgende keer loop ik er graag weer één met je als we tijd hebben, heerlijk wandelen bij onze noorderburen!