Update: Ik ben blessure vrij!

Wat heb ik het afgelopen jaar veel lieve berichtjes van jullie ontvangen aangaande mijn knie. Ik heb eindelijk goed nieuws! De vlag kan uit ? Vandaag ging ik voor de laatste keer naar de fysiotherapeut (hoop ik). Na 2 jaar trainen, een operatie, revalideren en nog meer trainen kan ik eindelijk zeggen dat mijn knieblessure voorbij is!

Het is augustus 2015 wanneer ik voor het eerst last krijg van mijn knie. Ik wijt het nog aan het tempo dat ik aan moest houden om Berend bij te houden tijdens de Omloop van Amersfoort ? maar al snel krijg ik vaker last van akelige pijn in mijn rechter knie.

Het duurt dan nog tot het voorjaar van 2016 totdat ik ermee naar de fysiotherapeut ga. Eerst krijgt de knie rust en daarna bouwen we voorzichtig op met krachttraining en wandelen. De pijn blijft steeds weer terugkomen. Er worden zooltjes aangemeten en de training wordt aangepast. Nadat ik in het najaar van 2016 paddenstoelen ga fotograferen (lees op mijn knieën door het bos kruip) is het foute boel. Verplicht 2 weken rust, iedere week massage en daarna weer voorzichtig trainen onder begeleiding van mijn fysiotherapeut. Terug bij af dus, of misschien nog wel erger… Het blijkt een scheur aan de binnenkant van mijn buitenste meniscus te zijn.

Meer fysiotherapie en een operatie volgen. Met super begeleiding van mijn fysiotherapeut wordt de revalidatie ingezet en train ik twee keer per week. Langzaam pak ik het wandelen ook weer op. Het gaat met pieken en dalen. Soms een kleine overwinning, dan weer een tegenslag. De eerste keer meer dan 10 kilometer wandelen zonder pijn is een feestje! Daarna moet ik wel een dag herstellen, maar ik kan weer wandelen. Het aantal kilometers gaat langzaam omhoog en het herstel na het wandelen gaat steeds sneller. Zo tik ik de 15, 20 en vorige maand zelfs 30 kilometer aan, zonder al te veel klachten.

Vorige maand liep ik zonder problemen tot twee keer toe ruim 20 kilometer tijdens twee etappes van de wandelgids “Een wandeling rondom Zuid-Limburg”, met een aantal pittige klimmetjes en afdalingen. De wandelstokken blijven ook steeds vaker in de tas zitten. Ik kan dus met recht zeggen dat ik na hard trainen eindelijk blessure vrij ben! En wat is dat een zege. Doordat ik een lange periode niet tot nauwelijks heb kunnen wandelen, heb ik gemerkt wat wandelen eigenlijk met me doet.

Sinds ik weer regelmatig wandel, merk ik dat ik weer gewicht aan het verliezen ben, beter in mijn vel zit en mijn conditie langzaam beter aan het worden is. Hoera voor de voordelen van wandelen! Ik ben mijn fysiotherapeut en orthopeed onwijs dankbaar dat ze mij het wandelen weer terug hebben gegeven.

 

Wandelplannen 2018

Nu ik weer volop kan wandelen, is er ook weer ruimte voor mooie wandelplannen. Eind mei vertrek ik voor 2 weken naar Spanje om een stuk van de Camino Frances te lopen, ik ga een aantal keer naar Duitsland en waarschijnlijk naar Zweden. Verder ben ik erg druk met mijn eerste wandelgids die in het voorjaar van 2019 uit moet komen en in het teken staat van WijnWandelen in Nederland.

Daarnaast probeer ik nog iedere maand een wandeling met mijn lezers te organiseren, wil ik een wandelgroep in Montfoort op gaan starten en ben ik aan het kijken om de opleiding tot wandeltrainer of vitaliteitscoach te gaan volgen.

Genoeg plannen dus voor de toekomst. Ik zie alles vol vertrouwen tegemoet.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Wat heerlijk dat het zo goed gaat! En inderdaad, als je een tijdje niet goed hebt kunnen lopen, waardeer je het extra als het weer wel lukt 🙂
  Berend loopt inderdaad snel, dus volgende keer gewoon om een extra pauze vragen of je eigen tempo aanhouden, dan stopt hij wel 😉

 • Fijn om te lezen dat het weer goed is gekomen. (en blijf naar je lijf luisteren 🙂 Succes met alle plannen.

 • Gefeliciteerd met het kwijt zijn van je blessure Wanda! Precies op tijd qua seizoen.

 • Super blij voor je! Zonder pijn wandelen is toch echt het allerfijnste. Resultaat van heel hard werken en veel geduld.

 • Wat fijn! Ik weet nog dat je het vorig jaar al zei, toen ik naar het Mallorca Walking Event ging. Maar leuk dat je nu alsnog in Spanje gaat wandelen. De camino is natuurlijk helemaal bijzonder.
  Ik vind knieën ook altijd wel een lastig iets. Als ik steile stukken loop (dalen) heb ik het na een paar uur ook en als ik eventjes hardloop (wat ik vroeger leuk vond) heb ik ook altijd snel weer last. Maar kennelijk kán blessurevrij zijn dus wel. Mooi!

 • Wat een heerlijk gevoel moet dat voor je zijn! Dat is weer dubbel genieten tijdens je wandelingen nu. En je lezers genieten weer van je mooie verhalen! Heel veel succes met al je plannen!

 • Gefeliciteerd dit is een feestje waard hahaha, mooi dat het goed gaat.
  Nu kamp ik met stekende pijn aan de binnenkant van mijn rechter knie , ik wacht nog op een oproep van het ziekenhuis
  maar wandelen zit er nu even niet in dat trekt de knie niet.