Eendenkooienpad: Wandelen door polders en langs de Hollandse IJssel

Wandeling Klompenpad: Eendenkooienpad (rondwandeling)
Afstand 17 km
Startpunt Marnemoende, Noord IJsseldijk IJsselstein of Kasteelplein Montfoort

Steeds vaker wandel ik in de buurt van mijn Woonplaats. Laatst zag ik een informatiebordje van het Klompenpad bij ons op het Kasteelplein staan. Op dit bordje staat alle informatie over het Eendenkooienpad. Een Klompenpad van 17 kilometer, dat tussen Montfoort en IJsselstein loopt. Mijn interesse was gewekt en ik ben meteen naar het VVV gelopen om de folder over deze route te kopen (kost slechts € 1,50).

Mijn eerste Klompenpad

Nou wandel ik best veel, maar nooit eerder liep ik een Klompenpad. Best bijzonder eigenlijk als je weet dat er inmiddels 60 Klompenpaden zijn in Utrecht en Gelderland. Klompenpaden zijn altijd rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. De routes zijn goed gemarkeerd, er is een app voor Android en iOS en je kunt de routekaart printen op de site of de folder kopen bij een lokaal verkooppunt. De routes lopen over onverharde paden en via boerenland en landgoederen, zoveel mogelijk over historisch tracé. Lees meer over de Klompenpaden.

Het Eendenkooienpad

Het Eendenkooienpad start bij Jachthaven Marnemoende aan de Noord IJsseldijk net buiten IJsselstein. In Montfoort, op het Kasteelplein is een Opstappunt, met een korte aanlooproute. Daar start ik mijn wandeling. Door het park en een stukje woonwijk ligt de aanlooproute naar de Tiendweg. De route is 2 kanten op bewegwijzerd, ik kies ervoor om hem tegen de klok in te lopen.

Klaproos langs Klompenpad Eendenkooienpad

Als ik een klaproos zie, moet ik hem fotograferen 🙂

 

Na een stuk woonwijk, kom ik in het buitengebied van Montfoort terecht. Een slingerend pad, langs verschillende fruit en notenbomen brengt mij bij Blokland. Hier staan mooie oude boerderijen, afgewisseld met boomgaarden. Aan het eind van Blokland, slaat het pad af naar rechts en loop je direct de polder in. Het is er heerlijk rustig, vanaf een afstandje word ik nieuwsgierig aangekeken door de koeien en schapen in de wei.

 

Koe langs Klompenpad Eendenkooienpad

Vanaf een afstandje kijkt een koe mijn nieuwsgierig aan

 

Bosmanmolentje langs Klompenpad Eendenkooienpad

Bosmanmolentje in de polder

 

Polders langs Klompenpad Eendenkooienpad

Prachtige vergezichten

 

Het betonpad loopt tussen 2 brede sloten, waar de waterlelie mooi in bloei staat. Dit pad is tussen 1 november en 1 maart afgesloten, er is een alternatieve route, die goed aangegeven staat.

Verderop zie ik een aantal Bosmanmolentjes, die zorgen dat de laaggelegen percelen droog blijven. Boven de bomen cirkelen 3 grote roofvogels. Mijn camera is helaas te slecht om ze echt mooi vast te leggen. Hier vlakbij liggen ook de eendekooien. Vanaf het pad zijn ze niet direct zichtbaar, wat opzicht wel jammer is gezien de naam van de route: Eendenkooienpad. De eendenkooien zijn van Staatsbosbeheer en worden nog gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Helaas mag je niet naar de Eendenkooien toe, dat zou de rust teveel verstoren.

 

Roofvogels langs Klompenpad Eendenkooienpad

3 roofvogels boven de polder

 

Over de Achterkade loop ik richting IJsselstein. In IJsselstein loopt het Eendenkooienpad grotendeels door parken en groenstroken. Het is hier wel opletten geblazen, omdat de markering niet overal duidelijk staat aangegeven. Het mooie centrum van IJsselstein laten we jammer genoeg links liggen. Een klein ommetje is het zeker waard, voor een lekker ijsje of een goede kop koffie.

Bij de Hollandse IJssel aangekomen, slaat de route linksaf, het jaagpad op. Het graspad is prima onderhouden. Het is heerlijk wandelen langs het water, met uitzicht over de polders. Zo nu en dan komt er rustig een bootje voorbij, of zit er iemand langs het water te vissen.

 

 

Uitloper Hollandse IJssel langs Klompenpad Eendenkooienpad

Uitloper Hollandse IJssel

 

Teindweg Klompenpad Eendenkooienpad

Teindweg naar Montfoort

 

Jachthaven Marnemoende is officieel het eindpunt van het Eendenkooienpad. Hier liggen 3 kampeervlotten in het water. 2 jaar terug zijn wij gaan vlotkamperen, echt een aanrader. Ik moet nog een stukje door, omdat ik bij het opstappunt in Montfoort ben gestart.

Bij Knollemanshoek verlaat het Klompenpad de Hollandse IJssel en loop ik over de Tiendweg terug naar Montfoort.

Het Eendenkooienpad is een mooie route, die door de graspaden best pittig te noemen is. Maar het was absoluut genieten. Eens kijken welk Klompenpad ik de volgende keer ga lopen, wat is jouw favoriet?

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Mooi verslag, Wanda, met zoals altijd prachtige foto’s. Ik had een klompenpad al een tijdje als plan in mijn achterhoofd, maar ja, een mens kan niet alles tegelijk. Ben nu net aan het Pelgrimspad begonnen. Maar dit pad hou ik even in gedachten. Bedankt voor je verslag.

 • Hallo Wanda,
  Dacht je de klompenpaden wel kende, maar kom eens deze kant op.
  Glindhorsterpad/Snorrenhoefpad is ook mooi.
  Sinds kort ook het Stoutenburgerpad, die heb ik alleen nog niet gelopen

 • Leuk verslag, veel onverharde paden, daar houd ik van. Een super leuk klompenpad is het Oldenallerpad tussen Nijkerk en Putten. Ook veel onverhard, echt super!

 • Ik kom de markering de Klompenpaden nog wel eens tegen tijdens mijn wandelingen, maar het was er nooit van gekomen om dat nou eens uit te zoeken. Dankzij jouw verslag nu dus eindelijk de website eens bekeken.

   • Nog niet, maar ik denk dat het Eendenkooienpad een goede kans maakt. Die is het dichtst bij mij in de buurt en ik weet dat het een mooi gebied is omdat ik er eerder heb gelopen.

 • Ik had nog nooit van klompenpaden gehoord en vreesde even dat je effectief klompen moest dragen 😉 Maar dit ziet er echt wel mooi uit. Zo’n landschap hebben wij helemaal niet in België. Die polders lijken me echt prachtig!