Over het Klompenpad wandelen door het rivierenlandschap

Wandeling Klompenpad Rhenoijschepad (rondwandeling)
Afstand 14 km
Startpunt Cafetaria/Lunchroom Route 88, Rhenoyseweg 11, Rhenoy

Een mooie dag in mei, zonder afspraken in de agenda; tijd om de wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan. Het Klompenpad Rhenoijschepad staat al een tijdje op mijn wensenlijst. Deze wandelroute loopt langs schilderachtige dorpjes in het rivierenlandschap. Nu de bomen en bermen vol in bloei staan is deze wandeling op zijn mooist. Wanneer mede-wandelliefhebber Berend op Twitter aangeeft ook te willen gaan wandelen, spreken we af om gezamenlijk op pad te gaan.

Klompenpaden

Klompenpaden zijn mooie wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Ik kwam voor het eerst een Klompenpad tegen toen ik het Utrechtpad liep. Een klein stuk van de route ging over hetzelfde pad. Het duurde nog even voor ik mijn eerste een Klompenpad ging lopen, maar daarna was ik verkocht!

Met Berend op stap - Klompenpad Rhenoijschepad

Klompen aan, rugzak op en gaan

 

Er zijn inmiddels 86 Klompenpaden. De lengte van de routes varieert van 3,5 km tot 17 km. Je kunt eenvoudig meerdere routes aan elkaar knopen. De overstappunten staan duidelijk aangegeven in het veld. Op de website klompenpaden.nl staat een handig overzicht van alle routes.

Klompen aan, rugzak op en gaan!

Aangezien ik geen klompen in de kast heb staan, trek ik gewoon mijn wandelschoenen aan. Gelukkig verwijzen de klompen niet naar het benodigde schoeisel, maar meer naar de nostalgie ervan en de bijbehorende sfeer tijdens het wandelen. Als het veel geregend heeft, is het overigens aan te raden stevige, waterdichte schoenen aan te doen. De paden door de weilanden kunnen namelijk drassig zijn. Van ieder Klompenpad is een folder te krijgen, met een routekaart en achtergrond informatie over de bezienswaardigheden. Omdat ik geen tijd meer heb om een folder ergens te kopen, gebruik ik  de app van de Klompenpaden, waar de route ook in staat.

De wandeling start in Rhenoy. De naam van dit dorpje voelt niet heel Hollands aan. De naam is een afgeleide van Rhenus (Rijn) en het Germaanse Ooi wat drassig, laaggelegen plek betekent, lees ik in de Klompenpaden-app. Achter het dorpshuis is voldoende parkeergelegenheid. Al snel wandelen we over de Lingedijk het dorp uit, we zien dus weinig van het dorpje Rhenoy. De Lingedijk is smal en met dit mooie weer is het goed uitkijken voor de vele fietsers. We genieten van de vele bloesems in de bomen, het uitzicht over de Linge en het prachtige weer. Langs de Lingedijk zien we een aantal karakteristieke T-boerderijen, waarbij het woonhuis dwars op de schuur is gebouwd.

Lingedijk - Klompenpad Rhenoijschepad

Wandelen over de Lingedijk

 

Bloesem - Klompenpad Rhenoijschepad

Er was nog veel bloesem begin mei

 

Na zo’n 1,5 kilometer dient de eerste horeca zich al aan. Bij Rust Wat zit je pal aan het water op het terras dat uitkijkt over de Linge. Wij besluiten nog even door te stappen. Na zo’n 3,5 kilometer over rustige asfaltweggetjes met bloeiende bermen te hebben gewandeld, volgt er een mooi stuk onverharde paden en weiland. De Klompenpaden staan erom bekend dat ze over boerenland gaan. Ook dit pad kruist een weiland met koeien die gelukkig op afstand blijven.

We wandelen langs een stukje van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, met als hoogtepunt Fort Asperen. KunstFort Asperen is een monumentale plek voor hedendaagse kunst. Hier genieten we van een welverdiende rust en een verfrissende versnapering bij de Taverne, de horecagelegenheid die bij het Fort hoort. Het fort is van half april t/m september geopend van woensdag tot en met zondag, de Taveerne is het hele jaar geopend.

Rustige paden langs het water - Klompenpad Rhenoijschepad

We wisselen asfalt af met graspaden

 

kip - Klompenpad Rhenoijschepad

Over boerenland, waar de kippen langs de weg scharrelen

 

Fort Asperen - Klompenpad Rhenoijschepad

Het indrukwekkende Fort Asperen, waar een kunsttentoonstelling is

 

Met hernieuwde energie wandelen we over de Langedijk, met de Linge aan de ene kant en boomgaarden en weilanden aan de andere kant, naar Acquoy. Weer zo’n on-Hollandse naam; mogelijk een samenstelling van Aqua en Ooi lees ik weer in de app. Het meest opvallende in dit dorp is de scheve kerktoren. Bij de bouw in de 15e eeuw ging het al mis. Ze hebben dit nog proberen te corrigeren, zonder veel resultaat, de toren staat 1,15 meter uit het lood.

We wandelen inmiddels weer over de Lingedijk, waar zo nu en dan een bootje rustig voorbij komt varen. Op een mooie dag als vandaag had ik meer bootjes verwacht. Vlak voor Rhenoy duiken we nog even de dijk af, om een onverhard pad te volgen door een groenstrook dat uitkomt bij een weiland dat we langs de rand volgen. Het gras in het weiland staat hoog en het weiland kleurt geel van de boterbloemen. Na een klim over een hekje komen we weer terug op de weg naar Rhenoy.

Scheve toren van Acquoy - Klompenpad Rhenoijschepad

De kerktoren van Acquoy die al bij het bouwen scheef ging

 

Met veel beleid wordt deze boot weer vaarklaar gemaakt

Met veel beleid wordt deze boot weer vaarklaar gemaakt

 

Doorkijkje - Klompenpad Rhenoijschepad

De boerderijen zijn niet alleen mooi, ook de paadjes erlangs zijn prachtig

 

Ondanks het vele asfalt is deze wandeling absoluut een aanrader. Het prachtige rivierenlandschap en de afwisseling maken het een absolute topper. Wil jij ook op pad over het Rhenoijschepad? Kijk dan op de website van de Klompenpaden voor alle details. Wil je meer foto’s bekijken van deze wandeling? Kom dan zeker even kijken op Facebook.

 

Wil je meer wandelinspiratie? Lees dan deze blogs:


Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments