Kunstroute Amsterdam: Creatieve kijk op een prachtige stad

Wandeling Kunstroute Amsterdam
Afstand 2,5 km
Startpunt Oosterdok Amsterdam
Eindpunt Magerebrug Amsterdam

Amsterdam, ik hou van die stad! Lekker slenteren, snuisteren in leuke winkeltjes en genieten van de grachten en prachtige panden. Naast de 1e etappe van het Pelgrimspad heb ik nog niet veel echt gewandeld in deze heerlijke stad. Hier moest maar eens verandering in gaan komen. Daarom trok ik er vorige maand op uit om op aanraden van Matthijs de Wit zijn interactieve kunstroute te gaan wandelen.

Kunstroute Amsterdam

Bloemen aan de gracht

Interactieve Kunstroute Amsterdam

Matthijs laat zich al slenterend graag inspireren door de architectuur en de dynamiek van de stad. Hij ontwikkelde 2 wandelroutes die je meenemen langs de plekken waar Matthijs zich liet inspireren voor zijn werken. De 2 wandelroutes komen langs 15 schilderijen van Matthijs. Met de PDF op je Smartphone of tablet is de route makkelijk te volgen. Zodra je op een plek van een schilderij bent aangekomen, klik je op de titel van zijn werk en zie je het schilderij. Leuk om Amsterdam eens door de ogen van een kunstenaar te bekijken.

Op een prachtige dag stapte ik in de trein naar Amsterdam. Vanuit het station is de start prima aan te lopen. Met een heerlijke kop koffie wandel ik langs het Oosterdok naar het eerste schilderij. Daar aangekomen merk ik tot mijn schrik dat ik de SD kaart van mijn fototoestel in mijn laptop heb laten zitten. Gelukkig heb ik mijn iPad bij, zodat ik toch wat foto’s kan maken (excuus voor de mindere kwaliteit).

schilderij-amsterdam-oosterdok-groen

Schilderij Amsterdam Oosterdok door Matthijs de Wit

 

Terwijl ik rustig op een bankje zit te genieten van het uitzicht, komen er grote groepen kinderen voorbij die met school naar Nemo gaan. Even twijfel ik of ik het dak van Nemo oploop voor een prachtig uitzicht over de stad, maar ik zie dat ze druk aan het verbouwen zijn, dus wandel rustig door naar het volgende schilderij.

Kunstroute Amsterdam Montelbaanstoren

Montelbaanstoren aan de Oudeschans

Langs de Oudeschans wandel ik de Montelbaanstoren tegemoet. Deze toren heeft de bijnaam Malle Jaap, omdat de klokken van de toren ooit op onregelmatige tijden spontaan begonnen te spelen. Als een echte toerist maak ik mijn foto’s.

Het zonnetje begint in middels lekker te prikken en ik wandel langs de grachten door naar het 3e schilderij. Dit schilderij is van de Ouderschans en persoonlijk mijn favoriet vanwege de gebruikte kleuren en het typische Amsterdamse plaatje met de gracht.

 

Het valt mij op hoe rustig dit deel van Amsterdam is. Zo nu en dan groet een Amsterdammer mij vanaf het balkon. Er zijn maar weinig mensen op straat op een verdwaalde toerist na. heerlijk!

Kunstroute Amsterdam Staalstraat

Slotjes aan de brug

Het 4e schilderij is van de Zuiderkerk. Wederom een prachtig plaatje, ik begrijp wel dat Matthijs hier geïnspireerd raakt.

Via de Kloveniersburgwal, wandel ik de Staalstraat in. Hier is het gezellig druk. Op het bruggetje is het dringen om een mooie foto te kunnen maken. Een dame verzucht “We hadden een uur eerder op pad moeten gaan, dan hadden we alle ruimte gehad…”

De brug hangt vol met hangslotjes. Verliefde stelletjes verzegelen zo hun liefde en gooien de sleutels in het water. Ik dacht dat dat alleen in Parijs gebeurde, maar deze trend is ook overgewaaid naar Amsterdam.

schilderij-amsterdam-centrum-staalstraat-rood

Schilderij Staalstraat Amsterdam door Matthijs de Wit

 

De wandeling gaat verder langs het schilderij van de Stopera, een prima plek om weer even te genieten van Amsterdam op een bankje. Even later loop ik langs de Hermitage en over de Magere brug. Dit is het laatste punt van de eerste route. Vanuit hier wandel je makkelijk door naar de Prinsengracht, waar de 2e route begint bij de Leidsestraat.

Kunstroute Matthijs de Wit

Amsterdamse boot in de Amstel

Ik besluit, gezien de tijd, om terug te lopen naar het station. Het was werkelijk een heerlijke wandeling door Amsterdam, de schilderijen geven echt een extra dimensie en laten je de stad vanuit andere ogen bekijken. Daarbij ben ik weer op plekken geweest, waar ik anders niet zo snel zou komen. Bedankt Matthijs voor deze bijzondere wandeling!

Wil jij deze wandeling ook graag maken, kijk dan op schilderijamsterdam.nl voor het PDF bestand.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments