De laatste dag van mijn Camino

Dag 13 alweer, mijn laatste dag op de Camino Frances. Om half acht word ik pas wakker, dat is uitslapen. Snel mijn spulletjes ingepakt en dan op pad om koffie en een ontbijt te scoren. Gisteren heb ik mijn laatste contanten uitgegeven aan eten, dus het is even duimen of ik kan pinnen in het plaatselijke barretje. Helaas, ze hebben geen pin. Ik heb denk ik zo wanhopig gekeken dat de man achter de bar mij een gratis kop koffie aanbiedt, hij doet er zelfs nog een extra koekje bij. Wat een held! Spontaan springen de tranen in mijn ogen.

Na deze heerlijke kop koffie ga ik op pad. Ik hoop dat ik Jozef vandaag niet meer zie, na het incident van gisterenavond. Ik merk dat ik er wel wat meer gespannen door ben en dat het echt even duurt voor ik die spanning kwijt raak.

Zoals bijna iedere ochtend deze week begint het zachtjes te regenen. Snel de poncho aantrekken en zo klim ik langzaam verder de Matagrande op. Het pad ligt vol met stenen en het is goed opletten waar je je voeten neerzet. Boven op deze berg staat een enorm kruis, een mooie plek om te rusten en te genieten van het uitzicht, als het niet regent… Bergafwaarts is het oppassen geblazen met de gladde stenen. Geconcentreerd zoek ik mijn weg naar beneden. Op een splitsing is er even verwarring. Een groot bord geeft aan dat er twee routes zijn. De originele route die naar links gaat, waar ik niemand zie lopen. En de “veilige” route die naar rechts gaat. In mijn boekje staat deze splitsing niet aangegeven en ik neig ernaar om links te gaan om even echt alleen te kunnen lopen. Dan vertelt een oude pelgrim mij dat ik toch echt beter naar rechts kan gaan. Ik volg zijn advies maar op en ga met de stroom pelgrims mee bovenlangs het plaatsje Villalval. Het is wederom een mooi breed pad, dat later uitkomt op een rustige asfaltweg.

 

Schaapskudde

Uitzicht op Atapuerca

Kruis

 

In het volgende dorp heb ik wel de mogelijkheid om te pinnen bij de bar en geniet ik van een heerlijk ontbijtje. Het is inmiddels gestopt met regenen. Vanaf hier is het nog maar 13 kilometer naar mijn eindbestemming, Burgos. Het blijft druk met pelgrims op de route en ik stap stevig door. Na de snelweg neem ik de alternatieve route naar links, die me langs het vliegveld naar de rivier brengt die door Burgos stroomt. Bij de rivier wandel ik bijna verkeerd. Er is een pijl verdwenen en het is dat ik naar links kijk, anders had ik niet gezien dat ik de brug over moest. De pelgrims achter mij zijn dankbaar, ook zij hadden niet door dat de route afsloeg. Er volgen nog heel wat kilometers door een park langs de rivier de stad in.

 

Brug Burgos

Laatste stempel

Burgos

 

Het is vandaag een feestdag in Burgos en veel mensen trekken er op uit. Alle winkels zijn gesloten en ook het toeristenbureau is dicht. Wanneer ik een beetje zoekend om me heen kijk op een pleintje word ik aangesproken door twee dames. Ik vraag hen waar ik het busstation kan vinden en ze helpen me direct. Ze verblijven in het hotel aan het plein. We raken verder aan de praat en ik besluit hier ook een kamer te nemen.

Na een heerlijke douche en de laatste handwas trek ik de stad in. Ik regel eerst mijn busticket voor de volgende dag om naar Bilbao te reizen, vanwaar mijn vlucht zondag vertrekt. Daarna bezoek ik de kathedraal en zet ik mijn laatste stempel in mijn pelgrimspaspoort. Daar kom ik een van de Duitse vrouwen tegen die ik woensdag in Villafranca ontmoet heb. We lunchen samen en delen onze belevenissen op de Camino. Zij loopt morgen door naar Santiago. Ik wens haar een buen Camino en we nemen afscheid.

Ik loop nog wat door de stad en ga ’s avonds eten met de twee dames die ik eerder op het pleintje ontmoette. Het is een mooie afsluiting van mijn Camino. Volgend jaar hoop ik terug te gaan naar Burgos en mijn weg te vervolgen naar Santiago.

 

Lees ook:

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Prachtige foto’s Wanda. Dank voor je mooie verslagen. Leuk om te lezen. Ellen van O.