Langeafstandswandeling Rivierpark Maasvallei; een avontuur langs de Maas

Nu ik minder reis om wandelreportages te maken, merk ik dat ik onrustig word. Dus wordt het tijd om er weer een paar dagen op uit te trekken. Dit keer viel de keuze op de langeafstandswandeling Rivierpark Maasvallei. Deze route is genomineerd voor de wandelroute van het jaar. Als jurylid van deze prijs die in het leven is geroepen door de Fiets- en Wandelbeurs is het natuurlijk belangrijk om de genomineerde routes ook te gaan wandelen. Dus pakte ik samen met een wandelmaatje een tas in en vertrekken we naar Limburg.

Langeafstandswandeling Rivierpark Maasvallei van dag tot dag

De langeafstandswandeling Rivierpark Maasvallei werd in 2020 uitgebreid, van 52 kilometer aan de Vlaamse oever van de Grensmaas tot een vernieuwde lus-vormige langeafstandswandeling van137 kilometer, langs beide oevers.

In verband met de coronamaatregelen ben ik niet welkom in België en kies ik ervoor om de route van Thorn naar Maastricht te wandelen langs de Nederlandse kant van de Grensmaas. Het plan is om dit in drie dagen te doen.

Dag 1: Thorn – Laak 25 kilometer

Bij het startpunt in Thorn is een parkeerplaats, maar hier moet je betalen. Gelukkig ontdek ik dat er 600 meter verder, bij Kasteelhoeve De Grote Hegge ook een parking is, die gratis is.

Rugtas op en gaan! En direct zie ik waar ik al bang voor was: industrie. Wanneer ik voor het eerst over deze route hoor, ben ik niet direct enthousiast. Ik associeer de Maas met grote binnenvaartschepen en veel industrie. En die angst lijkt werkelijkheid te worden. Vanuit Thorn lopen we inderdaad langs industrie. Gelukkig duurt maar twee kilometer en maakt de industrie al snel plaats voor mooie paadjes en stille Maasdorpjes.

Wandelen langs het water, het bevalt me wel. In een recreatiegebied steken we een arm van de Maas over op stapstenen. Wat een avontuur! Met een grote glimlach op ons gezicht wandelen we verder. We zijn verrast door de hoeveelheid natuur. En natuurlijk is er ook industrie, maar niet zoveel als ik verwacht had.

Wanneer we bij de sluis van Heel zijn begint het te regenen. Daar waren we op voorbereid, dus regenpak aan en door. Iets verder zien we een verbodsbord voor fietsers, de brug is afgesloten. Naïef als we zijn denken we dat we er als wandelaars wel over kunnen, want er staat alleen een verbodsbord en omleiding voor fietsers aangegeven. Helaas… De brug is in onderhoud en we kunnen er niet overheen.

Omlopen is geen optie, er staat voor vandaag al 25 kilometer op de planning. Zes kilometer teruglopen naar een eerdere brug vinden we beiden deprimerend. Dus besluiten we naar het dichtstbijzijnde dorp te wandelen en daar de bus te pakken naar Maasbracht. Daar pikken we de route weer op.

Maasbracht is een echt schippersdorp. Mijn ouders hebben hier lang geleden op een schippersinternaat gewerkt. In het plaatselijke café luiden de eerste schippers die binnen zijn vast het weekend in. Wij genieten van een lunch voor we onze wandeling weer voortzetten.

We wandelen langs Stevensweert, waar een groep een kamp aan het opzetten is. Ieder jaar spelen ze hier de slag om Stevensweert na. Dit jaar in afgeslankte vorm en helaas zonder publiek helaas. Ik word uitgenodigd om volgend jaar terug te komen, want dan gaan ze het echt groots aanpakken. Zelf verbaas ik me erover dat de route niet door dit prachtige vestingstadje loopt, maar er omheen. Zo jammer, want ik denk dat het een verrijking van de route zou zijn.

Wij stappen stevig door, er is echt slecht weer op komst en we willen voor de bui binnen zijn. Langs de Hompesche Molen en het voormalige kasteeldomein dat zo’n beetje naast onze B&B Ohé en Laak ligt.

Aangekomen in de B&B worden we hartelijk ontvangen door de gastheer. Er staat een welkomstdrankje klaar en we ploffen heerlijk neer in de comfortabele banken in de gastenhuiskamer.

Dag 2: Laak – Urmond 24 kilometer

Na een goede nachtrust en een stevig ontbijt is het tijd voor de tweede etappe. Vandaag wandelen we naar Urmond.

Al vrij snel lopen we over een mooi onverhard paadje langs de Maas. We zien het werk van een bever en gelukkig ver van het pad een paar Galloway runderen en Konikpaarden. Het is genieten van de stilte en de natuur.

Na een korte stop in Roosteren ontkomen we er niet aan om door de regen verder te wandelen. Er volgt een prachtig stuk door een struingebied waar ik al eerder liep op het Pelgrimspad. Hier is extra ruimte voor de rivier gemaakt. Nu is het een prachtig struingebied, maar zodra de Maas meer ruimte nodig heeft stroomt het vol en moet je de “hoogwaterroute” over de dijk volgen. Terwijl we hier wandelen vergeten we de regen even en genieten we met volle teugen.

Het is mooi om te zien hoe de rivier steeds meer ruimte krijgt en er zo prachtige natuurgebieden ontstaan waar veel vogels zich thuis voelen. We horen dat zelfs de visarend hier een paar dagen geleden is gespot.

Na een regenachtige dag worden we gastvrij onthaald bij B&B Overmunthe met koffie en vlaai. We krijgen kranten om de schoenen te drogen en een geweldige kamer om op te laden voor de volgende dag.

Dag 3: Urmond – Maastricht 27 kilometer

Wanneer ik de gordijnen de volgende dag open zie ik zon! Na een heerlijk ontbijt pakken we de tassen weer in en gaan op pad voor de laatste kilometers naar Maastricht. Ondanks dat we al twee dagen langs de Maas lopen verveelt het nog geen moment. We komen eerst door een mooi dorpje, lopen dan weer de uiterwaarden in en beklimmen een vogeluitkijkpunt. Een nieuwsgierig Konikpaard komt ons gedag zeggen en we staan regelmatig stil om te genieten van de omgeving.

Bij Meers begint het even te regenen, maar gelukkig is het maar een klein buitje. Er volgt een stuk door een bos en dan ineens ziet mijn wandelmaatje een visarend over het water scheren. Het gaat zo snel dat we geen foto konden maken en alleen in de verte zijn roep nog horen.

De wind wakkert aan en het wandelen begint op ploeteren te lijken. Gelukkig maakt de omgeving veel goed. Een laatste stop in Itteren en dan door naar Maastricht. De binnenkomst in de stad staat in schril contrast met al het moois dat we de afgelopen drie dagen hebben gezien. We staan ineens op een industrieterrein en iets verderop raast het drukke verkeer voorbij. We wandelen snel door naar het station.

Moe maar voldaan reizen we terug naar huis. Ik ben heel benieuwd naar het Belgische deel van deze reis. Hopelijk heb ik volgend jaar de mogelijkheid om dat te gaan ontdekken.

Kijk voor meer informatie over de langeafstandswandeling Rivierpark Maasvallei op de website van Rivierpark Maasvallei.

Ook het Pad van de Vrijheid, dat ik eerder dit jaar liep. is genomineerd voor de wandelroute van het jaar. 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Wandelen in Limburg, ik hou ervan. Deze route is er zeker een om te onthouden.

  • Jammer dat het op de iPad nagenoeg niet leesbaar is. De foto’s staan grotendeels voor de tekst .