Leefstijl- & vitaliteitscoach Barbara’s reactie op mijn blog over afvallen door wandelen

Eind 2018 schreef ik het blog “Gaat wandelen mij helpen met afvallen?”. Naar aanleiding daarvan klom Leefstijl- en vitaliteitscoach Barbara Griffioen in de pen. Want ze wilde een aantal kanttekeningen plaatsen vanuit haar expertise en iets andere en soms genuanceerdere kijk op sommige zaken omtrent afvallen door wandelen.

Hieronder lees je haar uitgebreide reactie. Ik wil Barbara danken voor de inzichten die ze me hiermee gegeven heeft.

Hoi Wanda,

Ik las jouw blog; “Gaat wandelen mij helpen met afvallen?”. Wat heb je dat toch lekker eerlijk beschreven, daar houd ik van.

Ook zou ik graag een paar kanttekeningen plaatsen bij dat wat je beschrijft, want ik kijk vanuit mijn expertise als leefstijl- & vitaliteitscoach iets anders of genuanceerder naar sommige zaken.

Body Mass Index v.s. geluk

Je vertelt over je iets te hoge BMI en dat je daarmee in de categorie “overgewicht” valt. Dat is helemaal waar én daarbij mag je een aantal zaken niet uit het oog verliezen.

BMI (Body Mass Index) is een getal dat weergeeft wat de verhouding is van je gewicht gedeeld door je lengte in het kwadraat.

Een BMI van 25 of hoger valt binnen de categorie “overgewicht”, zoals jij ook al schreef n.a.v. je eigen BMI.

Maar kun je hier nu alles aan ophangen? Nee! Want stelt je nou toch voor dat jij een bodybuilder zou zijn, spieren zijn zwaarder dan vet, heb jij met een BMI van 26.8 dan ook overgewicht? Ik denk van niet, immers bestaat het lichaam in dit geval voor een groter gedeelte uit spieren en minder uit vet.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat het berekenen van je BMI een handig hulpmiddel kán zijn, mits je daarbij ook andere gegevens in het oog houdt, namelijk de vetmassa en de spiermassa. Ook je buikomtrek is een belangrijk gegeven om mee te nemen in het hele plaatje.

Daarbij vind ik het belangrijk om naar de mens in het geheel te kijken (integraal)! Want wie ben jij wanneer je een BMI hebt die keurig binnen de richtlijnen past van een goed gewicht, maar je bent ongelukkig of zit niet lekker in je vel.

Gaan gezonder eten en meer wandelen je helpen met afvallen?

Jazeker, is daarop mijn  antwoord. En dit is ook de bevinding die je zelf al hebt gedaan. Immers, je bent 4 kilo kwijt geraakt in dat halve jaar dat je deze aanpak aanhield. Kennelijk is dit ook de manier die bij jou past. Ik denk dat héél veel mensen er goed aan doen om meer te wandelen of bewegen en dat ze dit i.c.m. een gezonder voedingspatroon vele kilo’s minder aan lichaamsgewicht gaat opleveren. Om maar niet te spreken over de gezondheidsvoordelen daarvan. Hiervoor komt ook steeds meer wetenschappelijke onderbouwing (voor wie dat van belang vindt).

Toch moeten we één ding niet uit het oog verliezen. Zoals jij beschrijft en velen zullen herkennen, hebben mensen vaak al véle pogingen om af te vallen gedaan. Deze diëten werken, uiteraard, je valt binnen no time kilo’s af, je houdt dat ook even vol, maar dan….. Wat maakt nou dat je daarna toch weer aankomt? Daar zijn  verschillende redenen voor te noemen. Ik noem er twee die ik héél belangrijk vind.

Allereerst vergeten wij vaak dat ons lichaam een súper ingenieus “apparaat” is dat er altijd op gericht is om het meest essentiële in werking te houden dat op dat moment nodig is.

Daarbij is ons lichaam ook al érg oud. Daarmee bedoel ik niet jouw 40 jarige leeftijd , maar daarmee doel ik op ons DNA, ons systeem, onze basis. Ons DNA verschilt namelijk maar ca. 1% van het DNA dat “wij” hadden toen we nog in de Oertijd leefden.

Zie jezelf eens terug als jager-verzamelaar. Je at wat er op dat moment om je heen groeide en bloeide; besjes, knollen, planten e.d. in dat seizoen. Met een beetje mazzel doodde je een dier gedood. En nee….even voor het beeldende effect, dit werd niet in de koelkast of vriezer bewaard totdat je de tijd had om het op te eten. Het was gewoon een kwestie van pakken wat je pakken kunt, want voordat je het weet is het er niet meer. Nu heeft mijn moeder een moestuin en weet ik dat daar in de winter bar weinig te halen valt in tegenstelling tot in de zomer…. Ik gok dat jij je dat ook wel kunt inbeelden.

Oftewel, in de jaargetijden dat er een overvloed aan voedsel aanwezig was moest je zorgen voor een goede voorraad vet in je lijf, zodat je daar in de winter, als er weinig in de natuur te halen valt, nog flink op kon teren om te overleven. Daarbij moest je veel bewegen om aan je voedsel te kunnen komen.

Kun je je voorstellen dat het moment dat er dus geen voedsel aanwezig is, dit best stressvol is voor een lichaam. Immers een lichaam wil niets anders dan overleven en zet alle zeilen bij om hier zorg voor te dragen. Het gaat overvloedig voedsel in vet omzetten en opslaan op momenten van overvloed, zodat je daarop kunt teren op momenten van tekorten. En het moeilijke nu is, wij leven in een tijd van alleen maar overvloed. Dus wat denk jij dat er in je hersenen gebeurt op een moment dat jij gaat diëten (een honger winter gaat nabootsen) maar jezelf wel constant die worst voorhoudt. Juist, het gaat alle zeilen bijzetten om dat beetje dat er binnenkomt (tijdens een dieet bijvoorbeeld) om te zetten naar vetten, voor tijden dat er echt niets meer is. En wat gebeurt er dan als je na dat eindeloos diëten weer even losgaat, opslaan die hap. En zó creëer je het jojo effect.

Dus als onze basis, ons DNA eigenlijk nog hetzelfde werkt als in de Oertijd, maar we bieden iets tegenovergestelds aan (diëten in tijden van overvloed, producten gebruiken die ons lichaam helemaal niet herkent). Beter zou het zijn om een balans te vinden in het geheel. Een regelmatige toestroom aan voldoende (niet teveel en zeker ook niet te weinig) gezonde voeding waar het lichaam ook echt iets aan heeft v.s. voldoende beweging. Zodat ons lichaam niet meer in de stress hoeft te komen om ons van een extra laagje vet te voorzien.

Het tweede punt dat ik wil benoemen, wat is nou precies de achterliggende reden dat er bij jou na verloop van tijd toch weer ongezonde voedingsgewoonten insluipen. Het is té complex om hier hélemaal op in te gaan, hier kunnen vele factoren ten grondslag liggen. Eén daarvan is, hoe zit je in je vel? Voel je je goed? Heb je een leuke baan? Doe je dat wat je écht gelukkig maakt en “waar je hart ligt”? Ben je blij met jezelf? Zit je emotioneel goed in je vel?

Sommige mensen die emotioneel worden kunnen bijvoorbeeld daardoor niets meer eten, hun keel knijpt dicht. Een ander daarentegen gaat juist eten om emoties te verbloemen en verzachten. Het kan dus zinvol zijn om ook dat onder de loep te nemen wanneer je graag wilt afvallen (of aankomen, die mensen zijn er ook ). En vaak zijn dit vergaande gewoonten, die je niet éven oplost.

Is calorieën tellen ook een oplossing?

Een logische gedachte die ons de afgelopen jaren is aangeleerd is dat afvallen, zoals jij dat ook beschrijft, inderdaad een simpele berekening is. Als je zorgt dat je minder tot je neemt aan calorieën (=energie) dan dat je verbrandt, dan is de uitkomst heel simpel: je valt af. Immers gaat je lichaam dan de energie uit iets anders halen dan uit je voeding. Het meest ideale plaatje is dat die energie dan wordt onttrokken uit je buikvet (of daar waar bij jou het teveel zit)…. maarja, je lichaam is ingenieus, zoals ik al beschreef, maar het doet niet dat wat jou goed uitkomt, maar wat hem/haar goed uitkomt. Dus misschien haalt het wel energie uit je spieren of uit organen die daardoor iets minder goed gaan werken….?

Voor mij klinkt het calorieën tellen als heel onlogisch!

Ik zeg het altijd maar zo; je lichaam heeft nu eenmaal voedingsstoffen nodig om het op te kunnen doen. Je kunt een stoomtrein toch ook niet laten rijden op een komkommer, nee daar is iets stevigers voor nodig; kolen.

Wat denk jij, zou je dan je energie beter uit een avocado van 230 Kcal kunnen halen of uit een Mars van 230 Kcal? En als je nog twijfelt over je antwoord, wat denk je dat jouw Oerbrein zou kiezen? Ik denk dat jouw brein er in de Oertijd niet over zou hebben gepiekerd om een Mars op te eten. Het zou het niet herkend hebben als voedsel namelijk…en dat is het natuurlijk ook helemaal niet. En dat betekent helemaal niet dat je nooit meer een Mars of iets anders lekkers zou mogen eten, maar als je bewuster leert kiezen dan scheelt dat je vast heel veel kilootjes zónder calorieën te moeten tellen.

Dus even terug naar jouw aanpak Wanda. Er zit veel goeds in en er zijn ook wat kanttekeningen te plaatsen.

  • Eet NIET minder, maar eet dat wat je lichaam nodig heeft. Zorg dat het overwegend gezond, gevarieerd en voedzaam is.
  • Op het verdelen van je maaltijden over de dag heb ik ook een heel andere kijk die zich wederom richt op ons Oerbrein. Doe hierin wat bij je past. En wil je mijn gedachten en visie weten, dan adviseer ik je graag.
  • Twee liter water, dit onderschrijf ik alleen maar!
  • Wandelen? JA! Daar ben je een kei in en het is gezond. Voor lichaam én geest! En als mensen daar meer over willen weten, dan moeten ze zeker naar jou gaan voor training en advies.

Tot slot

Wat ik mooi vind in je blog, is dat je schrijft te zoeken naar een structurele manier om kilo’s kwijt te raken. Dit is zeker mogelijk mits je niet verwacht dat je dit binnen korte tijd bereikt. Immers heb je je gewoonten op het gebied van o.a. voeding de afgelopen 40 jaar eigen gemaakt. Nu wil ik niet zeggen dat het ook weer 40 jaar kost voordat je je nieuwe gewoonten hebt aangeleerd (ik kan ook niet zeggen dat het niet zo is, want die ervaring heb ik nog niet opgedaan), maar neem van mij aan een jaar is zelfs te kort. Het gaat namelijk over kleine stapjes nemen, vallen en opstaan en weer doorgaan of soms zelfs deels opnieuw beginnen.

Daarmee kom ik bij je doel; laat dat korte termijn doel lekker los. Doe waar je je goed bij voelt en wat bij je past, in kleine stapjes met een lange termijn visie.

Lukt het je niet alleen? Google dan eens op leefstijl- en vitaliteitscoach + je woonplaats en zoek iemand die bij jou past, waar je een klik mee hebt en waarvan je denkt dat hij/zij de juiste persoon kan zijn om jou te begeleiden naar een gezondere leefstijl en een vitale jij.

Afvallen door Wandelen, leefstijl- en vitaliteitscoach Barbara geeft tips


Een vitale groet,

Barbara
Leefstijl- & Vitaliteitscoach

Wil jij meer gaan wandelen, zodat het jou kan ondersteunen in een gezondere leefstijl? Volg dan één van mijn online wandeltrainingen.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Hele leuke en waardevolle post ! Echt super !
    Zelf check ik, om gezond en fit te blijven, https://www.kupino.nl/folders/coop, dan vind ik makkelijk (gezonde en goedkope) producten om mee te nemen op avontuur ! (werkt ook goed als jee ergens bent en nog iets zoekt ?)
    Ik hoop dat jullie er wat aan hebben, keep it positivity!

  • Het blijft inderdaad belangrijk om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Minder eten heeft dan vaak ook niet het gewenste effect. Zelf heb ik verschillende voedingsmiddelen vervangen voor gezonde varianten.