HomeMarskramerpad, dwars door Nederland wandelen

Marskramerpad, dwars door Nederland wandelen

Marskramerpad wandelen

 

Het Marskramerpad wandelen dwars door Nederland, een uitdaging die ik na het hervinden van mijn wandelpassie aanging. Het Marskramerpad is een Lange Afstandswandeling (LAW) die dwars door Nederland loopt, van Bad-Bentheim in Duitsland naar Scheveningen. Je wandelt in het voetspoor van  de marskramers die eeuwen geleden langs oude handelssteden als Oldenzaal, Deventer en Amersfoort trokken om hun koopwaar aan te bieden. De wandelroute is 360 kilometer lang en verdeeld over 20 dagetappes.

Ben jij van plan deze lange afstandswandeling te gaan wandelen? Ik heb alle informatie en mijn belevingen voor jou op een rijtje gezet.

 

Voorbereidingen

De etappes van deze lange afstandswandeling variëren van 12,2 tot 25,4 kilometer. Het is niet verstandig ongetraind op pad te gaan, een redelijke wandelconditie is vereist. Voordat ik begon, heb ik eerst het Utrechtpad gelopen om gewend te raken aan de langere afstanden.

De tweede stap was het bestellen van de wandelgids via bol.com. In de gids staan de etappes duidelijk beschreven, met kleine kaartjes erbij waar de route goed op ingetekend is en horeca en ov inzichtelijk worden gemaakt. Ook geeft de gids veel achtergrond informatie over de gebieden en steden waar je doorheen loopt. De voorpret kon beginnen.

Omdat ik de route in dagetappes wilde lopen besloot ik in Scheveningen te starten, dit is dichter bij huis en naar maten ik verder zou komen, kon ik er dan een weekendje weg van maken. In de wandelgids van het Marskramerpad zijn de etappes ook de andere kant op beschreven, super handig!

Mijn wandelschoenen waren inmiddels goed ingelopen en mijn tas was ingepakt met de juiste uitrusting. Ik kon op pad!

 

Planning Marskramerpad

Je komt in de mooiste gebieden en langs veelal kleine dorpjes. Super leuk om zo Nederland te ontdekken, maar qua openbaar vervoer kan het soms wat lastig zijn wanneer je in het weekend gaat wandelen. Plan dus van te voren welke etappe je gaat lopen en hoe je er komt op 9292.nl. Een aantal keer heb ik gebruik gemaakt van de Regiotaxi of bracht mijn vriend mij naar een startpunt.

Kijk voor je op pad gaat ook goed naar de horeca en bevoorradingspunten onderweg. In sommige gebieden zijn deze schaars. Zorg er dan voor dat je voldoende te eten en drinken meeneemt, je wilt niet zonder te komen zitten.

Loop je deze LAW in 1 keer en wil je overnachten, hier vind je een lijst met alle overnachtingen langs de route. Kijk ook zeker even bij Vrienden op de fiets, dit zijn particulieren waar je tegen een kleine vergoeding een bed en ontbijt krijgt.

 

Mijn ervaringen

Het is prachtig om te zien hoe het landschap langzaam verandert wanneer je van west naar oost door Nederland wandelt. Het Marskramerpad brengt je op plekken waar ik nog nooit van gehoord had. Het boekje geeft veel achtergrondinformatie over de gebieden en de bijzonderheden die onderweg te zien zijn. Natuurlijk is er ook veel aandacht voor de historie van de Marskramers. In onderstaande blogposts lees je mijn ervaringen op dit bijzondere pad.

Bewaar deze wandeling op Pinterest:
https://nl.pinterest.com/pin/77053843613384064/

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • leuk om even te zurven over het net ik heb al enigen tochten gelopen maar toen ik zag dat je het Marskramer pat gelopen had , en bovendien, kwam ik ook nog de lijst tegen van allen overnachtingen adressen, dacht ik bij mij zelf, ik zal eens even een berichtje sturen om te vragen of die adressen ook in het boekje van vrienden op de fiets voor komen. ja ik kom zo maar binnen vallen maar ik zal me even voorstellen ik ben Anton van den bos, en ik woon in Haarlem Noord

  • Erg leuk ,we gaan zondag de laatste 13 km lopen van LEIDERDORP naar VOORSCHOTEN.Tot aan Scheveningen hebben we in februari al gedaan.Erg leuk om zo door Nederland te gaan ,we zijn ook met het Pieterpad bezig,nu net in Limburg en we lopen het Groot Friesland pad nu bijna in Akkrem.Het is echt verslavend.

  • Erg leuk ,we gaan zondag de laatste 13 km lopen van LEIDERDORP naar VOORSCHOTEN.Tot aan Scheveningen hebben we in februari al gedaan.Erg leuk om zo door Nederland te gaan ,we zijn ook met het Pieterpad bezig,nu net in Limburg en we lopen het Groot Friesland pad nu bijna in Akkrum.Het is echt verslavend.Je komt op erg leuke plekjes,we doen het met ons 2en met auto en fietsen heen fiets op eindplaats met auto naar startplaats ,lopen en dan terug fietsen en weer richting huis…Af en toe maken we er een weekend van .Het is een heel gedoe maar oh wat genieten we ervan.