Marskramerpad van Scheveningen naar Wassenaar

Wandeling Marskramerpad etappe 20 Scheveningen – Wassenaar
Afstand 22 km
Startpunt Boulevard Scheveningen
Eindpunt Bushalte lange kerkdam, Wassenaar

Na het afronden van het Utrechtpad was het tijd om een nieuw wandelpad uit te zoeken. Als tiener liep ik al het Pieterpad van noord naar zuid door Nederland. Nu wilde ik graag van west naar oost door Nederland gaan wandelen.  De keus voor het Marskramerpad was snel gemaakt. Snel de wandelgids gekocht en de voorpret kon beginnen!

Marskramerpad

Op het Marskramerpad treed je in de voetsporen van de vroegere marskramers die honderden kilometers Nederland in trokken om hun koopwaar en snuisterijen aan te bieden.

Langs oude handelssteden wandel je over het Marskramerpad 360 kilometer van Bad Bentheim in Duitsland naar de kust van Scheveningen.  Ik wandel het Marskramerpad in tegengestelde richting, van Scheveningen naar Bad Bentheim.

Wandelen door Scheveningen

De eerste etappe die ik loop start op de Boulevard van Scheveningen ter hoogte van het bekende Kurhaus.  Het is vrijdagmorgen eind januari, op een paar werklui na is het stil op de Boulevard. Even geniet ik van de zee en de stilte, maar dan is het toch echt tijd om op pad te gaan!

Marskramerpad door ScheveningenDoor Scheveningen wandel ik naar het Westbroekpark en verder door de Scheveningse Bosjes. De dauw staat nog op het grasveld. Ik verbaas me over de schoonheid van de omgeving en de rust. Bij het Indisch Monument sta ik even stil, het is een indrukwekkende en prachtige beeldengroep.

Afwisselende wandeling door Den Haag

Langs het Vredespaleis loop ik Den Haag binnen. Ik passeer diverse ambassades in imposante gebouwen.  Terwijl ik over de Denneweg loop vergaap ik me aan de leuke winkeltjes, hier moet ik een keer gaan shoppen! Als ik bij het Binnenhof aankom is het tijd voor een korte pauze.

Door het Haagse Bos wandel ik verder richting Wassenaar. Bij Huis ten Bosch hangt de vlag uit, Prinses Beatrix, beschermvrouwe van het Reumafonds is jarig! Ik vraag me even af of Prinses Beatrix hier nog woont, of dat ze al is verhuisd naar Drakenstein.

Marskramerpad van Den Haag naar Wassenaar

Onderweg kom ik een oudere dame tegen, ze groet me en knoopt direct een praatje aan. Ze is zo onder de indruk van deze mooie omgeving, “het is net een sprookje!”. We keuvelen wat over wandelen en het Marskramerpad. “Ik kan nog wel uren met je babbelen, maar je moet door meisje, je hebt nog een hele weg te gaan!” Zo neemt ze met een glimlach afscheid van me. Ik stap weer stevig door, na 100 meter draai ik me nog even om, wat een mooi mens!

In Wassenaar aangekomen pak ik de bus weer terug naar Den Haag. In eerste instantie zag ik een beetje op tegen deze etappe. Van Scheveningen naar Den Haag en vervolgens parallel aan de N44 naar Wassenaar lopen klonk niet erg aantrekkelijk. Het tegendeel is echter waar. Het was een boeiende en afwisselende etappe, prachtige gebouwen, afgewisseld met mooie parken en bossen.

Wil je meer lezen over mijn avonturen op het Marskramerpad? Klik dan hier.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Wat leuk Wanda dat je er een blog over schrijft. En ook mooie anekdotes schets je erbij. Ik ga in januari ook starten met het pad van West naar Oost. Hoop meer te vinden op je website over je ervaringen.

  • Zondag 25 februari samen met mijn zus begonnen aan het Marskramerpad. Het was behoorlijk koud maar dat maakte niet uit, we hadden ons lekker warm aangekleed. Op de Denneweg een eerste koffie stop. Weer verder via het Binnenhof, we waren er nog nooit geweest, richting Wassenaar. Vlak na Huis ten Bosch hebben we geluncht bij Chalet ten Bosch. een leuke uitspanning. We boften ontzettend want het vroor maar de zon scheen wel de hele dag. De route heeft ons echt positief verrast. Wist niet dat Den Haag zoveel mooie parken heeft. Deze etappe wil ik ook nog wel eens in de zomer lopen als alles vol groen is. Al met al een fantastische eerste Marskramerdag.

  • Wij zijn een paar weken geleden begonnen aan het Marskramerpad en lopen hem ook ‘tegen de richting in’. Iedere etappe verwonder ik me weer. Ik ben regelmatig in Den Haag geweest, maar zo zag ik het nog nooit. En ik zag op tegen de vlakke polders van het Groene Hart, maar ook daar loop je op bijzondere plekken. Leuk om jouw ervaringen te lezen!

    • Wat leuk dat je ook het Marskramerpad loopt! Het is echt een mooi pad en vooral de verandering in het landschap gedurende de route is heel bijzonder. Veel plezier!