Wandelen door het Mensingebos bij Roden

Wandeling Wandelen rond Roden: Mensingebos (rondwandeling)
Afstand 12 km
Startpunt De Brink, Roden

Wandelen in Drenthe, ik doe het eigenlijk veel te weinig. Tijden geleden liet Fokko van Wandelen rond Roden mij weten dat ik toch echt eens in het Mensingebos moest komen wandelen. Zijn wandeling noteerde ik op mijn to-do-wandellijstje. Begin oktober ging het er van komen: Ik organiseerde een wandeling rond Rodenen nodigde mijn lezers uit om met mij mee te wandelen. Zo ontstond er een leuk gezelschap die door het Mensingebos trok op een mooie zaterdag.

Wandelen rond Roden

We verzamelen op de Brink in Roden bij Theater de Winsinghhof. Zodra de groep compleet is lopen we achter het Theater langs naar havezate Mensinge. De eerste herfstkleuren zijn al zichtbaar op het landgoed Mensinge. De havezate straalt macht uit. Dat is niet voor niets:vroeger woonde hier de adel van Roden. Nu zit er een klein museum en een restaurant. We stappen al kletsend door naar het Sterrenbos. Fokko weet ons te vertellen dat alle paden in dit bos samenkomen op het middenpunt. Waarschijnlijk is dit bos zo aangelegd in 18e eeuw voor de jacht. Vanuit het middenpunt kon de jager alle paden goed in de gaten houden.

wandelbankje

Wandelbankje bij het Diep

 

wandelen-rond-roden-mensingebos-lievensediep

Het Peize Diep

 

Gelukkig zijn er vandaag geen jagers in het bos en wandelen we rustig verder naar het Lieversche Diep. Deze beek ontstaat even ten zuidwesten van het dorp Lieveren door het samenvloeien van het Groote Diep met het meer oostelijk gelegen Oostervoortsche Diep. Op het punt waar wij staan gaat het Lieverse Diep gaat over in het Peizerdiep. In het verleden werd een groot deel van de diepen gekanaliseerd om de waterhuishouding goed te kunnen regelen. Later op de wandeling komen we het Lieversche Diep nog een keer tegen, in een gebied waar hij in 2014 zijn oorspronkelijke loop weer teruggekregen heeft.

We wandelen verder door het gevarieerde Sterrenbos naar het Mensingebos. Ook hier staat een mooie verzameling bomen die voorzichtig de eerste herfstkleuren laten zien. We wandelen langs vennetjes en vinden een prachtige picknickplek bij de heide. Veel paddenstoelen komen we jammer genoeg nog niet tegen; het is de afgelopen periode te droog geweest. Toch spotten we een prachtig groepje porseleinzwammen. De graag geziene vliegenzwam komen we helaas niet tegen.

porselein-zwam-mensingebos

Prachtige groepje Porselein zwammen

 

ven-mensingebos

Ven in het Mensingebos

 

Het bos wordt ingeruild voor een stuk buitengebied om bij het stroomdal van het Lieversche Diep te komen. Hier heeft de beek zijn oorspronkelijke stroom teruggekregen en meandert hij prachtig door het open landschap. Vanaf de brug bewonderen we de stroomsnelheid en de helderheid van het water. We volgen de beek een tijdje langs een weiland en duiken dan weer het bos in. De heide wordt hier niet begraasd door Schotse Hooglanders zoals op vele plekken in Nederland, maar door een kudde Nederlandse landgeiten. Een bijzondere gewaarwording zo in het bos.

lievensediep-roden

Lieversediep

 

geiten-mensingebos

De grazers in het Mensingebos

 

De wandeling gaat door het Mensingebos weer terug naar Roden. Daar praten we nog even na onder het genot van een kopje koffie. Deze wandeling was de rit naar Drenthe meer dan waard! Wil jij deze mooie wandeling ook een keer maken? De route vind je op WandelenRondRoden.nl.

 

Wil je meer wandelinspiratie in noord Nederland? Lees dan deze blogs:

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Wat leuk, een wandeltocht met je lezers. Ik ga zeker eens kijken of ik ook eens mee kan lopen, leuk!

  • He wat leuk om jouw lezers uit te nodigen voor zo’n wandeling! Mocht je eens ergens in Twente gaan wandelen, geef me dan een gil.. Dan wandel ik graag mee!

  • Onwijs mooi gebied, en best dichtbij mijn huis. Hier wil ik graag eens wandelen!