Mijn top 10 mooiste wandelingen van 2020

Dat het een bijzonder jaar was, daar zijn we het denk ik allemaal wel over eens. Maar dit bijzondere jaar leverde ook mooie momenten op. Met minder reizen ontdekte ik nog meer mooie wandelingen in de buurt. Maar er ging ook veel tijd zitten in het verder opzetten van mijn wandelbedrijf. Wandelen is misschien wel populairder dan ooit en dat was te merken. Gemiddeld bezochten ruim 30.000 unieke bezoekers mijn blogs en ik kon nog meer mensen helpen hun wandelafstand te vergroten met mijn online wandeltrainingen.

Hopelijk zet het wandelvirus komend jaar door. Om dat nog wat extra aan te wakkeren trap ik het nieuwe jaar af met de Wandel Fit Het Nieuwe Jaar in Challenge waarin ik je 14 dagen lang gratis inspireer met wandeltips en oefeningen om meer uit je wandeling te halen. Inmiddels zijn er al ruim 800 inschrijvingen, zoveel deelnemers had ik in de verste verte niet verwacht, zo gaaf! Heb jij je nog niet ingeschreven, doe dit dan nu hier.

Maar eerst even terug naar 2020. Hoeveel kilometer ik exact gewandeld heb weet ik niet, want niet iedere wandeling heb ik bijgehouden met mijn Suunto horloge. Ik gok dat het er tussen de 1500 en 2000 zijn geweest. 

Van alle wandelingen die ik maakte, heb ik een top 10 opgesteld van mijn meest favoriete wandelingen van 2020. Ze staan in chronologische volgorde en zijn stuk voor stuk de moeite waard om op pad te gaan.

Wanda’s top 10 mooiste wandelingen 2020

1. Hermannshöhen

Het jaar ging goed van start met een 3 daagse tocht in Duitsland samen met mijn broer. Met de trein reisde we af naar Rheine waar deze Top Trail start. We liepen drie dagen over de kam van het Teutoburgerwoud naar Lengerich. Volgend jaar hopen we de route in Lengerich weer op te kunnen pakken en verder te wandelen over dit prachtige pad Lees het blog over de eerste 3 etappes van het Hermannshöhen hier.

Wanda Wandelt Hermannsweg

2. Natuurgebied Willeskop

Toen we in de intelligente lockdown zaten heb ik heel veel in de buurt gewandeld. Gewoon de deur achter je dicht trekken en op pad gaan. Natuurgebied Willeskop is mijn favoriete plek in de buurt om lekker te gaan wandelen en ik ontdekte zowaar nog een nieuw pad! Lees hier het blog over de wandeling die ik hier graag maak.

3. Rondje Haarzuilens

Ik was al vaak lang kasteel Haarzuilens gereden, maar had er nog nooit gewandeld. Omdat we dit jaar de Reuma Walk hier in de buurt wilde organiseren verkende ik vast een deel van de route in de vroege ochtend. Wat een geweldige, afwisselende route is dit! Ik heb er nog geen blog over geschreven, maar hier vind je de route.

4. Klompenpad Dorenweertsepad

Omdat ik ergens nog de hoop had om in juli naar Zweden af te kunnen reizen om de Olavsleden verder te wandelen, wilde ik wat hoogtemeters trainen. Het Dorenweertsepad loopt langs Kasteel Doornwerth, door de hellingbossen en de uiterwaarde, een echte topper. Het blog over deze wandeling volgt nog. Kijk hier voor de route.

5. Wandelen rond Appelscha

In juni mocht ik op persreis naar Zuidoost Friesland. Ik wandelde twee dagen rond Appelscha en verbaasde me over dit stukje Friesland dat heel on-Fries voelde. Prachtige bossen, heidevelden, vaarten en veen. Echt een aanrader om hier een keer te gaan wandelen. Lees hier het blog over wandelen rond Appelscha.

Wanda Wandelt kijkt uit vanaf de bosbergtoren

6. Pad van de Vrijheid

Een nieuwe meerdaagse wandelroute rond Wageningen kwam op mijn pad. Het Pad van de Vrijheid, een wandelroute in het teken van 75 jaar bevrijding, maar ook een route die je aanzet om na te denken wat vrijheid voor jou betekent. Heel toepasselijk in een tijd waarin we door een virus minder vrijheid ervaren. Een bijzondere route met een tot in detail uitgewerkt thema. Ik heb ondereg menigmaal langdurig op een bankje gezeten om alle informatie en verhalen in de gids te lezen. Lees hier mijn verslag van de eerste twee etappes.

7. Pelgrimspad

Helaas kon mijn avontuur op de Olavsleden in Zweden van vorig jaar geen vervolg krijgen door de reisbeperkingen. Dus besloot ik vanuit huis een pelgrimstocht te gaan maken. Ik trok de deur achter me dicht en wandelde naar Haastrecht op daar het Nederlands Pelgrimspad op te pakken. In iets minder dan drie weken wandelde ik naar Maastricht. Heerlijk om op deze manier nieuwe wandelgebieden te ontdekken. Omdat dit mijn vakantie was, heb ik geen blog bijgehouden. Maar in mijn Instagram Hoogtepunten kun je mijn belevenissen terugzien.

8. Wijnwandelen in de Belgische Westhoek

Dat Nederland prachtige wijnen produceert wist ik natuurlijk al, maar dat de wijnbouw bij onze zuiderburen ook in opkomst is, was nieuw voor mij. Op uitnodiging van Visit Vlaanderen bezocht ik de Westhoek en maakte ik verschillende prachtige wandelingen rond wijngaarden. Lees het blog hier.

9. Lange Afstandswandeling Rivierpark Maasvallei

Eén van de genomineerden voor de Wandelroute van het jaar 2021 is de Lange Afstandswandeling Rivierpark Maasvallei. Deze route loopt aan de Nederlandse en Belgische kant van de Grensmaas in Limburg. Ik liep vanuit Thorn naar Maastricht en verbaasde me over de velen natuur- en struingebieden. Lees het blog over de Lange Afstandswandeling Rivierpark Maasvallei hier.

10. Rondje Walcheren

Eind oktober wilde ik nog één keer dit jaar een meerdaagse tocht wandelen. Ik koos ervoor om naar Zeeland af te reizen. Het Rondje Walcheren uit de wandelgids “Walcherse Wandelingen” stond al enige tijd op mijn wandelbucketlist, het moest er nu maar eens van komen. Ik boekte een hotel in Veere en Domburg en ging op pad. Deze wandeling was ook weer verrassend afwisselend. Dag 2 was wel echt mijn favoriet. Lees hier het hele verhaal over het Rondje Walcheren.

Wat was jouw mooiste wandeling van 2020? Deel hem hieronder en inspireer anderen!

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Eerbeekse sprengen en Loenense watervallen.

    Vanuit mijn eigen huis naar de Veldhuizen in Loenen gelopen aldaar de route van Maarten van Rossumpad opgepikt. Dit gevolgd tot Loenense veld bij de waterval en daar overgestapt op een traject van Veluwe zwerfpad. Dit gevolgd tot aan de schaapskooi op de Droefakkers in Loenen. Lekker koffie van de Stichting Vrienden van de Loenense Bossen. Voor het goede doel. Blauw (her) bouw van een uitkijktoren welke jaren gelden helaas verdwenen is. Vanaf de schaapskooi de route richting eerbeekse sprengen gevolgd waar je grotendeels over de route Groene Wissel Loenernark loopt. Dit tot aan Camping Coldenhove, om terug te keren naar mijn huis in Eerbeek, al met al een leuke en afwisselende route. Circa 30 km. Leuke hoogte meters erbij gepakt.

    Mvg Herbert

  • Dat is een mooie lijst! Dit jaar wil ik aan het Pad van de Vrijheid beginnen. In 2020 heb ik zelf veel plezier beleefd aan een flink aantal etappes van het Vallei en Eempad. De wandelgids hiervan kwam net voor de corona-crisis uit. De Gelderse Vallei is veel gevarieerder dan ik van tevoren dacht. Vooral de rondwandelingen bij Barneveld, Nijkerk, Spakenburg en de etappe over de Grebbelinie waren erg fraai..

  • Oudste bewegwijzerde wandelroute
    Amsterdam naar Arnhem