De mooiste eilandwandeling op Schouwen

Wandeling: De mooiste Eilandwandelingen van Nederland: Schouwen (rondwandeling)
Afstand 16 km
Startpunt Burghsering, Burgh-Haamstede

De wind door je haren, de zilte zeelucht in je neus, het geluid van de golven, ik ga een eilandwandeling maken! Samen met wandelmaatje Nico reis ik naar Burgh Haamstede om een wandeling te maken uit de wandelgids “De mooiste Eilandwandelingen van Nederland” van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Ik heb lang in Zeeland gewoond en ging vroeger regelmatig naar de kop van Schouwen voor een korte wandeling door Boswachterij Westenschouwen. Heerlijk om weer terug te gaan en te wandelen door de Zeeuwse polders, langs de kust en door de bossen.

Wandelen langs de Zeeuwe kust

Schouwen-Duiveland bestond vroeger uit 4 eilanden. Inmiddels is de boel ingepolderd en wandelen we over het voormalige eiland Schouwen. De wandeling start aan de Burghse Ring in Burgh Haamstede. We hebben wat moeite om een plekje te vinden voor de auto, maar zodra deze staat kunnen we op pad. Burgh Haamstede is een toeristische dorpje met een historische kern. De wandeling komt langs de Burghse Schoole, waar nu een museum in gevestigd is met een interessante expositie over de Karolingische Ringwalburg, waar de wandeling later langs komt.

Zicht op Burgh Haamstede

De wandeling start vanuit het historische Burgh-Haamstede

 

Wandelen over het Zeewse strand - Mooiste eilandwandeling Schouwen

Het afgaande water zorgt dat we niet door het mulle zand wandelen

 

Al snel wandelen we door uitgestrekte polders richting de Oosterschelde. Over zee zien we dreigende wolken aankomen, er is slecht weer voorspeld, maar wij stappen dapper door. Bij Burghsluis klimmen we de dijk op en hebben we prachtig zicht op de Oosterscheldekering. Het zonnetje verdwijnt achter de wolken en met de wind in ons gezicht wandelen we over de dijk verder, genietend van de zee en de wind.

Wanneer we het strand op wandelen, begint het zachtjes te spetteren. Op een enkele wandelaar na is het strand leeg. We wandelen langs de vloedlijn over het strand, daar waar het zand harder is. Verderop zien we een strandtent, ‘tijd voor koffie?’ vraagt Nico. Dat laat ik me geen twee keer zeggen. Terwijl we de strandtent binnenlopen begint het harder te regenen.

Wandelen over de kop van Schouwen

Gelukkig houdt de regen niet lang aan. We laten het strand achter ons en duiken boswachterij Westenschouwen in. Net op het moment dat wij aankomen lopen, wordt de juttershut opengemaakt. Hier mag iedereen zijn vondsten op het strand uitstallen. We zien er reddingsboeien, visnetten, touwen, een enkele schoen en mooie schelpen. In de winter is de juttershut gesloten, omdat de watervleermuizen hier overwinteren.

Juttershut Westenschouwen - Mooiste eilandwandeling Schouwen

Het is altijd leuk om even binnen te kijken naar de vondsten in de Juttershut

 

Wandelen Boswachterij Westenschouwen - Mooiste eilandwandeling Schouwen

Na het strand, volgt een mooie route door de Boswachterij Westenschouwen

 

Zeepeduinen - Mooiste eilandwandeling Schouwen

De stilte is bijna oorverdovend in de Zeepeduinen

 

Aalscholver - Mooiste eilandwandeling Schouwen

Een aalscholver zit rustig op een bankje uit te kijken over een meertje

De route slingert door de bossen, heuveltje op en weer af. We komen bij de Zeepeduinen, een uitgestrekt open duingebied. We zien geen mens en wandelen rustig verder, tussen de bunkers door die onderdeel zijn van de Atlantikwall, de Duitse kustverdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog van ruim 2500 km lang. In die tijd zat hier één van de commandoposten, nu wonen er zeldzame vleermuizen in de tientallen bunkers in de duinen.

We wandelen terug naar Burgh Haamstede, waar we nog even nagenieten met een drankje voor we weer de auto instappen richting Utrecht. Deze wandeling staat met recht in de wandelgids “Mooiste Eilandwandelingen van Nederland”. Alle elementen van het Zeeuwse land zitten erin; polder, zee, strand, bos, duinen en een historisch dorpje. Het is een route die constant blijft boeien.

cover-de-mooiste-eilandwandelingen-van-nederland-klein

Mooiste Eilandwandelingen van Nederland

Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

€ 14,95

 

Lees ook: Wandelen in Zeeland voor meer wandelinspiratie

(€) – Dit bericht bevat affiliatelinks.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments