Mooiste wandeling van Utrecht: Kromme Rijnpad

In 2015 ging ik iedere maand op pad in een andere provincie om de mooiste wandelroutes te ontdekken. Berend de Jonge liet mij toen weten dat ik absoluut het Kromme Rijnpad eens moest wandelen van Utrecht naar Wijk bij Duurstede. Deze route werd in oktober 2015 uitgeroepen tot leukste wandelroute van Midden-Nederland. Reden genoeg om op pad te gaan vanuit Utrecht. Ik was zo enthousiast over deze route dat ik hem afgelopen week gewoon nog een keer liep.

 

Leukste wandelroute van Midden-Nederland 2015 - Kromme Rijnpad

Het Kromme Rijnpad is uitgeroepen tot leukste wandelroute van 2015

 

Kromme Rijnpad

Het Kromme Rijnpad loopt in 29 kilometer van Utrecht naar Wijk bij Duurstede en is opgedeeld in 10 etappes van 1,5 tot 4 kilometer. Ik heb de gids van het Kromme Rijnpad hier gedownload, maar je kunt hem ook kopen bij het VVV in Wijk bij Duurstede.

De gids geeft naast de routebeschrijving en een overzichtskaart, ook informatie over de geschiedenis van de Kromme Rijn, van de Romeinse tijd tot de Nieuw Hollandse Waterlinie. Maar ook de huidige visie op waterbeheer wordt toegelicht. Daarnaast de interessante kijkpunten die je niet mag missen.

De route is goed gemarkeerd, dus ook zonder gids prima te lopen. De wandeling start op het Ledig Erf in Utrecht en volgt grotendeels het jaagpad langs de Kromme Rijn.

Ik start mijn route niet bij het Ledig Erf, maar op het station. Via Hoog Catharijne, de Mariaplaats en de Zadelstraat loop ik op de Dom af. Net voor de Dom, sla ik rechtsaf en wandel langs de Oude Gracht naar het Ledig Erf. Daar zie ik op de Kromme Rijnbrug een klein informatiepaneel met achtergrondinformatie over het Kromme Rijnpad.

 

Gracht Utrecht

Start - Kromme Rijnpad

 

De wandelroute verlaat over een smal jaagpad de stad uit.

Een jaagpad of trekpad (ook trekweg) is een pad langs een kanaal of rivier dat vroeger werd gebruikt om schepen, gewoonlijk vrachtschepen, als de wind niet gunstig was, vooruit te trekken. Dit voorttrekken werd jagen genoemd, vandaar de naam. Gewoonlijk gebeurde dit door een paard met begeleider. Ook werden wel dagloners en andere losse arbeiders voor het jagen ingehuurd, deed de schipper het zelf of liet hij het vrouw en kinderen doen. Trekschuiten werden altijd gejaagd.

 

Bron: Wikipedia

Langs het jaagpad staat een Rolpaal, vroeger werden deze gebruikt om de trekschuiten met een paard de bocht door te trekken. Leuk dat ze deze hebben teruggeplaatst om de wandelaars te informeren.

Al snel wandel ik over Landgoed Amelisweerd, één van mijn favoriete wandelgebieden net buiten Utrecht. De landhuizen die hier staan zijn indrukwekkend. Hier vind je een aantal fijne horeca gelegenheden.

Onderweg kom je restanten tegen van de Hollandse Waterlinie. Niet ver van Landgoed Amelisweerd ligt Fort Vechten, waar je het Waterliniemuseum een bezoek kunt brengen. Het is even omlopen, maar zeker de moeite waard als je tijd hebt.

Omdat ik Fort Vechten en het Waterliniemuseum al een aantal keer bezocht heb, wandel ik door.

 

Brug Amelisweerd - Kromme Rijnpad

Rhijnauwen - Kromme Rijnpad

 

De route loopt verder langs Rhijnauwen naar Bunnik toe. De herfst laat zich van zijn beste kant zien en het is heerlijk wandelen over het zachte bladerdek dat op het pad ligt.

De Kromme Rijn stroomt langzaam verder, in het veld langs het pad staat een groep ganzen te grazen. Verderop staat een visser, bij navraag blijkt hij nog niet veel gevangen te hebben. Maar dat is ook niet nodig laat hij mij weten, hij staat hier met name omdat het zo heerlijk rustig is. En dat kan ik wel beamen. Het rustig stromende water, de ganzen en de eendjes, de ruisende bomen, het is heerlijk genieten van de rust.

Het is dan ook moeilijk voor te stellen dat de Kromme Rijn vroeger een brede snelstromende rivier was. Na de indamming veranderde de loop en verdween de Kromme Rijn bijna. Gelukkig krijgt deze mooie rivier nu weer de ruimte en word er hard gewerkt aan ecologische oevers.

Bij Bunnik besluit ik een korte rust in te lassen. Op een bankje langs de Kromme Rijn zit ik even te mijmeren over hoe druk het hier vroeger moet zijn geweest met de trekschuiten. Een natte neus van een hond haalt mij uit mijn gedachten. De baas verontschuldigt zich, ik geef de hond een aai over zijn bol en ze wandelen weer verder.

Voor mij is het ook weer tijd om verder te gaan. Er volgt een iets minder interessant stuk, achterlangs een industrieterrein. Maar nadat de route onder de A12 is doorgegaan, volgt er weer een mooi stuk langs Odijk. Met uitzicht over de weilanden, hier en daar een boerderijtje en het ruisende riet is het echt genieten!

 

Wandelen langs de Kromme Rijn

Beverweerd Kromme Rijnpad

 

Bij Kasteel Beverweerd verlaat de route even de Kromme Rijn, om hem even later weer te gaan volgen. Tot nu toe loopt de route volledig samen met het Utrechtpad. Dit streekpad wandelde ik in 2013.

Ik stap stevig door richting Cothen. Er volgt een kort stukje langs een weg, maar gelukkig gaat de wandelroute snel weer over een pad langs het water. Dit pad loopt langs de Oude Kromme Rijn, een dode rivierarm van de Kromme Rijn, die in 1870 werd afgesneden bij de kanalisatie van de rivier.

 

Wol - Kromme Rijnpad

Pad langs Kromme Rijn

Watertoren - Kromme Rijnpad

In Cothen wandel ik langs kasteel Rhijnestein, een oud roofridderslot om daarna op de idyllische brink uit te komen. Na Cothen volgt een mooi stuk langs de boomgaarden om daarna de Kromme Rijn weer te vergezellen naar  . In Wijk bij Duurstede aangekomen maakt de route een ruime bocht om het centrum, de dijk op. Bij de molen Rijn en Lek is het einde in zicht! De Haven is na 29 kilometer wandelen het eindpunt van het Kromme Rijnpad. Moe maar voldaan zoek ik de bus op. Ik wandel dwars door het historische centrum van Wijk bij Duurstede. Wanneer ik meer energie had gehad, was ik nog even blijven hangen, maar mijn voeten zijn moe en ik snak naar een warm bad.

 

Riet - Kromme Rijnpad

Kromme Rijnpad Cothen

Molen lek en rijn

 

Het Kromme Rijnpad is een prachtige wandeling. Het lijkt misschien eentonig om alleen maar langs een rivier te lopen, maar dat is het niet. De afwisselingen in de landschappen maken dit een leuke en mooie route. Heb je geen zin om de volle 29 kilometer in één keer te lopen, deel de route dan op in twee of meerdere etappes. In het routeboekje staan de afstanden en bushaltes goed aangegeven.

Wil jij de mooiste route van Utrecht ook wandelen? Kijk hier voor meer informatie over het Kromme Rijnpad.

 

Praktische informatie

Routebeschrijving: Kromme Rijnpad
Afstand 29 km (in 10 etappes van 1,5 tot 4 km)
Startpunt Ledig Erf, Utrecht
Eindpunt Haven, Wijk bij Duurstede
Parkeren Parkeren in Utrecht Centrum is betaald (en duur) handiger is om met het OV te gaan
OV
  • Utrecht: Station CS (15 minuten wandelen naar de route)
  • Wijk bij Duurstede: Bushalte Steenstraat/Centrum (5 minuten lopen van de route), lijn 41 vanaf Utrecht CS
Honden Niet toegestaan
Horeca Diverse horeca onderweg (zie routeboekje)

 

Wil je niets van mijn wandelavonturen missen?  Volg me dan op Instagram.

 

Bewaar deze wandeling op Pinterest:

 

Wil je meer lezen over de wandelingen die ik al gemaakt heb in Utrecht? Bekijk en lees dan ook deze blogposts:

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!

Online wandeltraining

 

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Ik heb in september de etappe vanaf de Dom naar Cothen van het Utrechtpad gelopen en ik vond dat misschien wel de leukste etappe, ook omdat het toen een ontzettend mooie nazomerdag was. Voor het voorjaar heb ik het Kromme Rijnpad op de planning staan. Vrijwel hetzelfde stuk maar in een ander jaargetijde.