Mooiste wandeling van Drenthe

Deze route is helaas niet meer beschikbaar

Wandeling Drenthe te voet in 25 km
Afstand 25 km
Startpunt Restaurant Brinkzicht of bushalte Oudemolenseweg, Gasteren

Iedere maand ga ik op pad om de mooiste wandeling in een van onze provincies te maken. Deze wandelingen worden mij aangeraden door jullie, de lezers van mijn blog. Het is super leuk om steeds weer nieuwe wandelingen en plekken te ontdekken, wat is ons land toch mooi!

Voor april stond Drenthe op de planning, maar een blessure aan mijn voet gooide roet in het eten. Daarom trok ik er begin mei op uit om de mooiste wandeling van Drenthe te maken. Dave Bekkema van wandelweg.nl raadde mij aan naar Gasteren te gaan en Drenthe te voet in 25km te gaan lopen.

Drenthe te voet in 25 kilometer

Akker in Drenthe

Vers geploegd land

Na een lange autorit kwam ik aan in het pittoreske Gasteren. Eenmaal op pad werd ik door een vriendelijke man gewaarschuwd dat het Pieterpad toch echt de andere kant op was. Ik heb hem vriendelijk bedankt en aangegeven dat ik vandaag een andere wandeling maak.

Al snel duikt de wandeling een klein bos in, hier interpreteer ik de route verkeerd en kom op een verkeerde plek het bos uit. Geen punt, mijn GPS wijst mij weer de goede weg en ik loop tussen de akkers verder. Over oude boerenwegen wandel ik langs het Anlooërdiep, een klein beekje dat door het landschap meandert. Akkers, weilanden en beekjes wisselen elkaar af. Ik steek de Drentsche Aa over en volg deze een klein stukje stroomopwaarts.

Wandelbankje

Wandelbankje om even tot rust te komen

Het zonnetje schijnt nog heerlijk en het is goed warm. Ik besluit even een bankje op te zoeken voor een korte rust met uitzicht op de molen van Oudemolen. Het pad voert me weer naar de Drentsche Aa, waar ik een tijdje het stroomdal blijf volgen. Zo’n beekje vind ik altijd iets magisch hebben, het zorgt voor een aangename rust.

Ik wandel natuurgebied de Heest in, waar grote grazers moeten staan, helaas kom ik ze niet tegen. Wel verbaas ik me over de hoeveelheid vogels die ik hoor, het is echt lente! Het zonnetje werkt ook lekker mee, ik ga even in het gras zitten genieten van de omgeving en het heerlijke weer.

donkere wolken

Donkere wolken pakken zich samen

Wandelen in weer en wind

Als ik langs het Baloërveld wandel, zie ik een enorme wolk op me afkomen, er komt slecht weer aan. Niet veel later vallen de eerste spetters en begint het te rommelen. Snel doorlopen maar, ik wil pas in Balloo weer rusten. Een beetje angstig hou ik de bui in de gaten, hij lijkt langs me heen te gaan en ik hou het redelijk droog. Tot ik bij het hunebed op de hoge Baloër esch kom. Het komt met bakken uit de hemel, ik schuil dicht tegen het hunebed aan tot de ergste regen over lijkt te zijn.

Hunnebed

Hunebed, net voor een enorme stortbui

De wandeling gaat verder door het natuurgebied Kampsheide. Ik ben bijna bij Balloo en besluit nog even flink door te stappen. Dan breekt het noodweer echt los, compleet doorweekt kom ik bij de Balloohoeve aan. Bij deze ijsboerderij/theeschenkerij kan ik even schuilen tegen de heftige buien en opwarmen bij een kopje koffie.

Gelukkig klaart het op, de gastvrouw checkt de buienradar nog even voor me en weet met te vertellen dat het tot drie uur droog blijft. Dat zou betekenen dat ik net het Baloërveld over kan steken voor het weer losbarst. Ik bedank haar vriendelijk en stap weer vrolijk verder.

Lees ook: Wandelen in Drenthe

In Rolde is het feest, het bevrijdingsfestival is tot ver in de omgeving te horen. Hoe gezellig het ook klinkt, ik wandel snel door, ik wil droog het Baloërveld over. Het is zo’n grote open vlakte, dat ik daar niet met onweer wil lopen.

Het uitgestrekte Baloërveld

Als ik het Baloërveld oploop, komt er een kudde wilde paarden aangedraafd. Ze denken vast dat ik wat lekkers voor ze bij heb. Helaas, ik moet ze teleurstellen. Ze blijven maar achter me aanlopen en aan mij snuffelen. Waarschijnlijk krijgen ze regelmatig iets toegestopt van wandelaars.

Paarden op het Baloërveld

Paarden op het Baloërveld

Ik wandel verder over het veld, tussen houtwallen en grafheuvels en over een lange rechte zandweg. Dan begint het weer dikke druppels te regenen en in de verte te rommelen. Even een stapje harder. Helaas mag het niet baten, de bui barst boven me los. In de verte zie ik dat een herder de kudde schapen in veiligheid probeert te brengen. Ik zie kans om onder een boerenwagen te schuilen tot het heftigste van de bui over is.

Baloërveld

Solitaire boom op het Baloërveld

Er volgt nog een mooi stuk rond Gasteren voor ik het dorp weer binnenwandel. Eenmaal bij de auto ben ik blij met de droge kleren in de kofferbak. Ik kleed me snel om en zet de verwarming hoog.

Het was een schitterende wandeling, enorm afwisselen, van bos, tot heide, van beekdal tot hoge eschen en van weilanden tot schattige dorpjes. Ik heb ontzettend genoten.

Deze route is helaas niet meer beschikbaar

Heb jij een tip voor een mooie wandeling bij jou in de provincie, laat dat me dan hier weten.

Bedankt voor het delen!

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Hoi leuk verslag en leuk blog om wandelroutes uit te zoeken. Ik wilde de route voor deze wandeling downloaden via de link maar deze verwijst nu door naar een andere webpagina, wandelreizen. En hier kan ik de route helaas niet op terug vinden. Enig idee waar ik de route anders zou kunnen vinden?
  Groetjes Evelien

  • Hoi Evelien,

   Ik zie inderdaad nu ook dat de route niet meer online staat. Sorry daarvoor! Als je me mailt op wanda@wandawandelt.nl kan ik je we de GPX track toesturen.

   Groet, Wanda