Mooiste wandeling van Flevoland

Wandeling Oude NS Wandeling Oostvaardersplassen
Afstand 18 km
Beginpunt Station Almere Centrum
Eindpunt Station Almere Oostvaarders

Iedere maand ga ik naar een andere provincie om daar de mooiste wandeling van die provincie te lopen. In juni was het de beurt aan Flevoland. Via Facebook werd ik door Peter en Mariska getipt om de NS Wandeling Oostvaardersplassen te gaan wandelen als mooiste wandeling van Flevoland.

Deze wandeling loopt in 18 kilometer van Station Almere Centrum naar Station Almere Oostvaarders. De route kan met 2,5 kilometer ingekort worden, door niet door het Wilgenbos te wandelen.

Mijn vriend heeft een jaar in Almere gewoond, waar ik regelmatig in de weekenden was te vinden. Ik niet bepaald fan van die stad, maar wel van de Oostvaardersplassen. Met een gemixt gevoel vertrek ik die ochtend dan ook naar Almere.

 

Dit is een oude NS Wandeling, die in 2015 uit gebruik is genomen. De route is niet meer te vinden op de site van eropuit, maar hier nog wel. Ik raad je aan de routebeschrijving mee te nemen, want de markering is niet overal meer aanwezig en wordt niet meer bijgehouden.

 

NS-Wandeling Oostvaardersplassen

Vanuit station Almere centrum loop ik langs het monument Verstilde Herinnering. Iets verderop zie ik al de eerste markering. Omdat ik de route niet meer kon vinden op Wandelnet en Wandelzoekpagina was het nog maar de vraag of de markering nog aanwezig zou zijn.

 

Mooiste wandeling Flevoland - NS-Wandeling Oostvaardersplassen 1

 

Al vrij snel loop ik via de achterkant van een bedrijventerrein het groen van Almere in. Het is heerlijk weer en her en der zijn kinderen aan het spelen en wandelen er mensen door het park. Ik wandel langs de Leeghwaterplas en over diverse houten bruggetjes volg ik de nog steeds aanwezige markering.

Bij de Hoge Vaart aangekomen volg ik deze een heel eind. Ik wandel langs de schaapskudde van Almere en langs het Trekvogelpad. Ik neem even een kijkje bij de Lepelaarsplassen. Ondanks dat ze hier veel zitten, spot ik vandaag helaas geen ijsvogel. Dan maar even doorlopen naar bezoekerscentrum De Trekvogel waar een opgezet exemplaar staat.

 

Mooiste wandeling Flevoland - NS-Wandeling Oostvaardersplassen - Schaapskudde Almere

 

Bij het bezoekerscentrum staat een keet waar ik een heerlijk broodje worst bestel met een blikje cola. Dat kon ik wel gebruiken op deze broeierige middag. Terwijl ik zit te genieten van dit lekkers, vallen de eerste dikke druppels naar beneden. Ik zoek beschutting in het bezoekerscentrum en kom zo alles te weten over dit gebied.

Mooiste wandeling Flevoland - NS-Wandeling Oostvaardersplassen gemaal AlmereDe wandeling gaat verder over de Oostvaardersdijk lang De Blocq van Kuffeler, een groot gemaal dat zuidelijk Flevoland droog houdt. Net na het gemaal duik ik het Wilgenbos in. Het pad is deze dag goed begaanbaar, maar in natte tijden kan het hier erg drassig zijn. De markering in het Wilgenbos is grotendeels weg, hier is het dus fijn om de routebeschrijving erbij te houden.

 

Lees ook: Wandelen in Flevoland

 

Het pad tussen de hoge brandnetels komt langs 2 vogelobservatiepunten die uitkijken over de voormalige zandwinplas. Dit bos is ontstaan doordat de  wilgenmatten die gebruikt werden voor de dijkverzwaring spontaan uit begonnen te lopen. Het resultaat is een dicht wilgenbos waar de ijsvogel en de bever zich thuis voelen.

Mooiste wandeling Flevoland - NS-Wandeling Oostvaardersplassen 12

Door het kronkelende pad raak ik mijn gevoel voor richting volledig kwijt. Na een paar kilometer kom ik uit op de Grote Vaartweg, welke ik volg naar de Oostvaardersdijk. De Grote Vaartweg is een drukke, saaie weg om langs te lopen. Eenmaal op de Oostvaardersdijk kan ik genieten van een weids uitzicht over het Markermeer.

Na een kilometer loop ik de dijk weer af om weer door een rustige groenstrook verder te lopen naar de Oostvaardersplassen.

Het is duidelijk dat ze het mooiste voor het laatst wilde bewaren op deze wandeling. Daar zijn de Oostvaardersplassen! Wat een uitzicht, echt genieten. Ik loop nog even door tot de Jan van de Boschheuvel, waar ik rustig ga zitten genieten van alle vogels.

Als ik verder wandel zie ik links ineens een enorme kudde herten voorbij rennen in de verte. Wat zijn het er veel! Bij natuurbelevingcentrum De Oostvaarders loop ik meteen naar boven om de enorme kudde herten met een verrekijker te observeren, prachtig!

 

Mooiste wandeling Flevoland - NS-Wandeling Oostvaardersplassen 16

 

Vanaf De Oostvaarders wandel ik via een park naar station Almere Oostvaarders. Deze route heeft met verrast, Almere is groener dan ik dacht en de Oostvaardersplassen blijven indrukwekkend. De mooiste wandeling van Flevoland was weer genieten. Bekijk hier alle foto’s.

Nieuwsgierig geworden naar de mooiste wandelingen in andere provincies? Kijk dan hier naar de verzameling van de 12 mooiste wandelingen in 12 provincies.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Kom nog eens terug en gebruik dan de markeringen Wandelnet Almere. Maak zelf een route van de gewenste lengte of vraag een route aan bij almeerdaagse.nl

  • Net deze route in de sneeuw gelopen: het is me een raadsel waarom het geen officiële NS-wandeling meer is. Dit laat de maakbaarheid van het Nederlandse landschap heel mooi zien. En ja, er is veel asfalt (sla daarom het Wilgenbos niet over), maar de traktatie aan het einde zijn de Oostvaardersplassen. Zelfs in de winter, wanneer je door een stuk niet mag lopen om de dieren niet te storen en een detour door de kassen moet maken, is het nog de moeite waard. De sneeuw maakte de omgeving heel bijzonder – en tot de uitkijkpost aan het einde kwam ik niemand tegen!

    De meeste NS stickers (maar niet allemaal!!) zie je nog zitten, de route beschrijving klopt nog helemaal op een aanwijzing na. Ga bij Y2220 niet richting Waterwijk – dat is linksaf – maar rechtdoor, zoals de tekst verder ook zegt. En volg in het Wikgenbos de tekst, niet de blauwe paaltjes 😉

  • Wij hebben maandag 29 april deze route gewandeld. We hebben er erg van genoten.
    Maar de route is in het verlengde van de Trekvogelweg bij de Camping onderbroken. Er komt een nieuwe brug maar die is nog steeds niet geplaatst. Wij moesten terug naar de Caviaarbrug om aan de overkant van het water te komen. Daar kun je via de Vaartsluisweg naar het Wilgenbos en naar punt 5 in de route.

    • Fijn dat jullie zo genoten hebben en bedankt.voor de tip!