De mooiste landgoed wandeling in Salland: Ommen

Overijssel is een enorm afwisselende provincie waar je heerlijk kunt wandelen! Zo biedt ook de omgeving van Ommen prachtige wandelmogelijkheden. Indrukwekkende landgoederen, de Regge die door het landschap slingert en weidse uitzichten, perfecte elementen voor een mooie herfstwandeling! Samen met een groep lezers van mijn blog ging ik wandelen in Overijssel, we maakten een mooie wandeling rond Ommen te maken uit de wandelgids: “De mooiste landgoed wandelingen in Salland”.

 

Wandeling rond Ommen

We verzamelen voor het station van Ommen, als de groep compleet is gaan we van start. Een hele sliert wandelaars loopt al kletsend achter mij aan. Super leuk om met zoveel mensen op pad te zijn!

Al snel ontstaat er bij mij even verwarring over de route. Gelukkig heb ik de GPS-track gedownload en na een korte check nemen we het juiste pad. We passeren al snel huis “Het Laer” wat rond 1700 gebouwd is. Rechts van het huis staat een bijzonder prieeltje dat eerst in Wassenaar heeft gestaan.

We wandelen om de grachten van het landhuis heen en duiken dan de bossen in met hun prachtige herfstkleuren. Het bos ademt herfst, je ziet het, je ruikt het en je voelt het, heerlijk! De paden zijn hier en daar flink modderig, maar met een beetje hulp van elkaar komen we er goed doorheen. Naast het pad staat zo nu en dan nog een mooie paddenstoel. De wandeling zoekt de rand van het bos op, waar we een mooi uitzicht hebben over het stroomdal van de Regge.

Dreigende wolken zorgen ervoor dat we er de pas in moeten zetten. Het begint zachtjes te regenen, maar onze rustplek is in zicht! Bij Restaurant De Nieuwe Brug worden we gastvrij ontvangen en wachten we de ergste bui af bij een heerlijk kopje koffie. Hier zijn ze duidelijk gewend aan wandelaars, want ze schrikken niet af van een groep natte mensen, die met modderige schoenen binnenstappen.

 

Landgoed wandeling ommen   Landgoed Eerde

 

 

 

 

 

 

 

Kasteel Eerde     Koe in de wei

 

Landgoed Eerde

Wanneer het weer wat droger is gaan we weer op pad. We wandelen nu vlak langs de Regge, dat mooie plaatjes oplevert, richting Kasteel Eerde. Ook dit kasteel heeft een rijke geschiedenis van roofridders, brandstichtingen en plunderingen. Begin 18e eeuw kreeg de familie Pallandt het in handen en lieten het huidige kasteel bouwen. Een deel van het terrein stelde ze ter beschikking aan de padvinderij, iets waar ik een aantal jaar geleden nog van heb kunnen genieten toen ik met de verkenners van Scouting Montfoort kampeerde op één van de scoutingterreinen in de buurt. Nu zit er een internationale school in het gebouw en worden de omliggende bossen beheerd door Natuurmonumenten.

 

Koop hier de wandelgids: De mooiste landgoed wandelingen in Salland

 

Over de imposante oprijlaan wandelen we verder. Het is even opletten geblazen bij het oversteken van de N341, maar daarna kan het grote genieten weer verder gaan.

We maken een klein ommetje om de grafkelder van de familie Pallandt te bekijken.  En er zijn meer verrassingen op de route. We wandelen langs een prachtig ven en komen dan plots in een bostheater! Hier worden in de zomer voorstellingen gegeven, hoe gaaf! Naast het bostheater staat een uitkijktoren met prachtig uitzicht over de bossen rond Ommen.

 

Wandelen langs de Regge     uitzicht Uitkijktoren Ommen

 

Terug bij het station kletsen we nog even na onder het genot van een drankje. Het was een geslaagde wandeling met veel nieuwe kennismakingen en mooie gesprekken. Dank iedereen die mee wandelde en wellicht tot een volgende keer!

Wil je ook een keer mee wandelen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief.

 

Praktische informatie

Wandelroute: De mooiste landgoed wandelingen in Salland: Ommen (rondwandeling)
Afstand: 13 kilometer
Start- en eindpunt: Station Ommen
Bereikbaarheid OV & gratis P&R bij het station
Honden: Aangelijnd toegestaan
Horeca: Bij start- en eindpunt en na 4,5 kilometer

 

Meer wandelen in Salland? Lees dan ook: De Sallandse Zandloper

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments