Wandeling NS Wandeling Kampina
Afstand 16 km
Startpunt Station Boxtel
Eindpunt Station Oisterwijk

Iedere maand ga ik naar een van onze provincies om daar de mooiste wandeling van die provincie te wandelen. Zo wandel ik in 12 maanden de 12 mooiste wandelingen van Nederland. Die wandelingen selecteer ik niet zelf, mijn lezers laten mij weten welke wandelingen ik zeker moet lopen.

Deze keer tipte Menno Slaats mij over de NS Wandeling Kampina. Een van de mooiste wandelingen van Brabant volgens Menno en echt een must do!

NS Wandeling Kampina

Hij stond al vroeg dit jaar op het lijstje om te gaan wandelen, Nu was het dan eindelijk tijd om af te reizen naar Boxtel. Menno wandelt gezellig mee. We spreken af op het station en wandelen samen Boxtel uit. Het gaat een afwisselende route van ca. 16 kilometer worden, met smalle beekjes, bossen, heide en vennen.

NS Wandeling Kampina - Pompoenen te koop

Langs de weg wordt van alles verkocht

 

NS Wandeling Kampina - Beekje

De Kleine Aa

 

We wandelen tussen de akkerbouw en boomkwekerijen naar de Kampina. Bij een beekje staat Menno ineens stil, hij tuurt langs de kanten, zouden we een ijsvogel spotten? Helaas, vandaag niet, maar hij zit hier regelmatig. Menno is een echte natuurliefhebber en heeft oog voor detail. Gedurende de wandeling wijst hij me regelmatig op bijzondere planten, mooie paddenstoelen en zwammen.

NS Wandeling Kampina - Paddenstoelen

Er zijn zoveel paddenstoelen te zien onderweg

 

De Kampina is een prachtig gebied, met bos, heide en vennen. De route laat al dit moois zien. Je komt echt ogen te kort en moet niet alleen opletten waar je loopt, maar ook goed om je heen blijven kijken om al dit mooist te zien. De route staat perfect aangegeven. Toch gaat het even fout als we een slecht pad proberen te ontwijken. Gelukkig vinden we de route terug en vervolgen we ons pad.

NS Wandeling Kampina - Grazers

De grazers van de Kampina

 

NS Wandeling Kampina - Boom op de heide

Je kan de stilte bijna zien

 

NS Wandeling Kampina - Zandweg

Mooie zandpaden voeren je over de heide

 

Op de heide heerst zo’n heerlijke stilte. De boomstammen onder de twee grote beuken bieden in de zomer een heerlijk koele rustplaats. Nu is het wat vochtig en wandelen we door richting de Oisterwijkse bossen en vennen.

De bossen en vennen liggen en prachtig rustig bij, de stilte overvalt je bijna. Langs het pad zijn honderden paddenstoelen te vinden, de ene nog mooier dan de andere. Dan ineens ligt daar een cadeautje op een boomstronk. Een paddenstoeltje die uit een kleine dennenappel groeit.

NS Wandeling Kampina - Ven

Uitzicht over een van de vele vennen

 

NS Wandeling Kampina - mooiste wandeling van Brabant

Brabantse gezelligheid

 

NS Wandeling Kampina - Natuurpoort

Natuurpoort Oisterwijk

 

We drinken een kopje thee bij Boshuis Venkraai en schuilen voor de regen. Als we verder wandelen, blijkt de route te zijn omgelegd. We dwalen wat rond, lopen verkeerd en vinden dan de juiste route weer terug. De nieuwe route komt langs het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten ‘Natuurpoort Groot Speijck’.

Als we Oisterwijk binnen wandelen, duiken we nog even de natuur in, voor we werkelijk via het dorp naar het station wandelen.

 

NS Wandeling Kampina - Oisterwijk

Het pittoreske Oisterwijk

 

Ondanks de grauwe start en een paar druppels onderweg, was het een heerlijke en vooral prachtige wandeling! Bedankt Menno voor de tip en het meewandelen.

Wil jij de de mooiste wandeling van Brabant ook wandelen? Kijk dan op eropuit.nl voor de routebeschrijving en kaart. Let op! De GPS route die er staat, is nog niet aangepast.

Wil je meer lezen over de mooiste wandelingen in de verschillende provincies? Kijk dan hier waar ik allemaal al geweest ben.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comment
  • Ik wandel geregeld met een oud collega en binnenkort gaan we ook weer naar de Kampina. Heerlijk wandelen daar! Grappig dat je wandelt op advies van en met je lezers!