Mooiste wandeling van Friesland

Wandeling Lâns de Leijen (rondwandeling)
Afstand 17 km
Startpunt Kommisjewei 123, Opeinde

DEZE ROUTE IS OPGEHEVEN. Als alternatief kun je de Groene Wissel Opeinde wandelen van 18 km.

Dit jaar wandel ik iedere maand in een andere provincie de mooiste wandelroute van die provincie. Vorige maand wandelde ik de mooiste wandeling van Limburg, vandaag ga ik wandelen in Friesland.

In mijn zoektocht naar de mooiste wandelingen in de 12 provincies, kwam ik via via in contact met Dave Bekkema. Dave heeft al jaren een eigen wandelwebsite Wandelweg, waarop hij een mooie verzameling heeft van wandelroutes. Op mijn Facebook liet Dave mij weten dat de mooiste wandeling van Friesland, Lâns de Leijen vanuit Opeinde is. Deze 17 kilometer lange wandeling loopt langs De Leijen, een van Frieslands kleinste, maar mooiste meren.

Vroeg in de ochtend stap ik in de auto om naar Friesland af te reizen. Je moet er wat voor over hebben om de mooiste wandeling van Friesland te lopen. 😉 Onderweg komt een flauw zonnetje op, maar eenmaal in Opeinde aangekomen is deze achter de wolken verdwenen. Er staat een koude snijdende wind, dik ingepakt ga ik op pad.

Mooi wandelen langs de Leijen

Eerst een stuk langs het kanaal, waar vissers de kou trotseren voor een goede vangst. De weg gaat al snel over in fietspad. Na 2 kilometer kom ik bij De Leijen, een prachtig meer met veel vogels. Er is zo te zien net een uitkijkplateau gebouwd. Ik wandel er naartoe om een beter uitzicht te hebben over het meer.

Het schelpenpad loopt verder langs het meer. Aan de ene kant strekken de weilanden zich uit, aan de andere kant kijk ik uit over de begroeide oevers van het meer. Ik kom een groep jagers tegen, ze gaan de rietvelden in met hun honden. Iets verder hoor ik het eerste schot.

Mooiste wandeling van Friesland collage

Avontuurlijk struinen

Er wordt hard gewerkt in dit gebied aan herinrichting. Hierdoor moet ik extra goed opletten waar de route heen gaat. Na het volgende uitkijkpunt gaat het mis. Volgens het kaartje moet ik naar links om de oever van het meer te volgen, dus doe ik dat braaf. Er volgt een spannende tocht over een heel smal paadje door de rietvelden. In kom tot ver boven mijn enkels in het water te staan. Na het avontuurlijke struinen, kom ik gelukkig weer op een goed graspad uit. Net voor Oostermeer sta ik weer voor een uitdaging. Een knuppelbrug met maar 4 balkjes om de sloot over te komen. Nou heb ik niet zulke lange benen, wat ervoor zorgt dat ik op een hilarisch manier over dit “bruggetje” klim. Gelukkig is er niemand in de buurt. 😉

Lees ook: Wandelen in Friesland

De route gaat door dit schattige dorpje, waar ik bij een winkeltje met de leuke naam Alles ûnder ien Dak een broodje haal. Daarna gaat de route de weilanden in. Op 1 uitkijkpunt na, zie ik het mooie meer niet meer tijdens deze wandeling. Over een zandpad en daarna een lang stuk asfaltweg wandel ik naar Rottevalle.

Bij het haventje van Rottevalle blijf ik even kijken hoe een bootje het water uit wordt getakeld. Ik wandel even een rondje door het centrum en vervolg dan de route terug naar Opeinde.

Mooiste wandeling van Friesland

Het was een prachtige wandeling en ondanks de kou op deze grijze dag heb ik genoten van de omgeving en van Friesland. Dave, bedankt voor het aanraden van deze route! Wil je deze route ook wandelen? Kijk dan op Wandelweg.nl hoe je de route kunt downloaden.

Wil je meer lezen over de mooiste wandelroutes in onze provincies? Klik dan hier.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Wel opmerkelijk en vreemd dat je bij Wandelweg.nl een wandelroute moet kopen en daarvoor al je privégegevens moet achterlaten…

  • Goedemiddag Wanda,

    Mijn vrouw en ik zouden heel graag deze route willen lopen. Ik heb echter van alles geprobeerd maar ik kan de route nergens vinden. Zo is wandelweg.nl niet meer bereikbaar en ook op routes.nl kan ik hem niet terugvinden.
    Zou jij ons aan de route kunnen helpen?

    Mvg
    Rienold en Doutzen Hofstede