Mooiste wandeling van Limburg

Wandeling Meinvennenroute (rondwandeling)
Afstand 19 km
Startpunt Parkeerplaats Melickerbosweg

Iedere maand wil ik een andere provincie ontdekken en daar de mooiste wandeling maken. Vorige maand wandelde ik de mooiste route van Groningen, vandaag staat Limburg op het programma. De mooiste wandelingen selecteer ik niet zelf, ik krijg tips van mijn lezers die in de provincie wonen of er veel gewandeld hebben. Zij weten immers als beste wat de mooiste wandeling is.

De mooiste wandeling van Limburg is mij aangeraden door Rob Wolfs en @Roel84. Rob maakt al jaren wandelroutes en kent zo’n beetje ieder wandelpad in Nederland. Roel woont zelf in Limburg en kent de mooie plekjes. Beide heren tipte mij om naar Nationaal park De Meinweg te gaan en daar de Meinvennenroute te lopen.

 

Nationaal Park De Meinweg

Nationaal Park de Meinweg ligt ten oosten van Roermond, tegen de Duitse grens. Het is onderdeel van het Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette. Het is een afwisselend natuurgebied met bossen, heide, vennen en beekdalen. Het gaat een pittige wandeling worden door het terrassenlandschap met zijn steile overgangen. Naast de zwijnen en de grote grazers, is dit het leefgebied van de adder. Bijzonder toch, dat je dat beestje hier tegen kan komen? De kans dat ik vandaag een adder te zien krijg is erg klein, hij laat zich niet snel zien en ligt nu lekker van zijn winterslaap te genieten.

 

Meinvennenroute

De Meinvennenroute is bijna 19 kilometer lang en staat netjes aangegeven op de paden, foutlopen is bijna onmogelijk door de duidelijke markering. Aan de Melicker Bosweg waar ik mijn auto parkeer, staat ook nog een groot bord waar de route op aangegeven staat. Je kunt de route twee kanten op lopen, ik loop hem met de klok mee.

Het eerste stuk van de route start met een flinke klim in het bos, om daarna weer af te dalen naar de weilanden. De route duikt na anderhalve kilometer de Duitsland in. Er volgt een mooi stuk gevarieerd bos tot bij de Melickerven. Ondanks dat ik nog maar 4 kilometer gewandeld heb, neem ik toch even plaats op het bankje. Wat een prachtig stuk natuur en wat een rust!

 

Mooiste wandeling van Limburg

 

Langs een weiland wandel ik verder. Een oud bordje wijst mij erop dat er verderop koffie met vlaai staat te wachten. Ik besluit nog even door te lopen, over 8 kilometer kom ik op de terugweg weer langs Café Restaurant Rijstal Venhof.

Ik wandel de heide op, wat moet dit prachtig zijn als de heide in bloei staat. Ook nu is het genieten. Even wijk ik van de route af om de uitzichttoren te beklimmen. Deze ligt om ca. 300 meter van de route en is zeker de extra inspanning waard.

De route brengt mij bij de Rolvennen. Dit is het leefgebied van de adder. Er zijn zelfs paden die alleen toegankelijk zijn voor wandelaars om dit dier te beschermen. Het is stil op de heide, zo nu en dan schrik ik op van voorbijvliegende wilde ganzen. Verder zijn er weinig vogels die zich vandaag laten horen.

 

Lees ook: Wandelen in Limburg

 

Na de heerlijke wandeling over de heide, volgt er weer een stuk bos. Na 13 kilometer kom ik weer langs Café Restaurant Rijstal Venhof. Deze keer ga ik wel naar binnen en bestel ik een smakelijk stuk Limburgse vlaai.

De Limburgse vlaai heeft mij weer energie gegeven voor de laatste kilometers. Bossen worden weer afgewisseld met open stukken en weilanden. Er volgen nog een aantal pittige heuvels voor ik weer bij de parkeerplaats ben.

Het was werkelijk een prachtige wandeling met veel afwisseling en rust. Op en top genieten dus! Bedankt Rob en Roel voor jullie tip! Wil jij de wandeling ook lopen, klik dan hier voor alle informatie.

Heb jij een tip voor de mooiste wandeling bij jou in de provincie? Laat mij dit dan weten in een reactie hieronder. Wil je meer lezen over de mooiste wandelingen in de 12 provincies? Klik dan hier.

 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comment
  • Met recht is dit een van de mooiste wandelroutes in Noord- en Midden-Limburg. Een variant op deze wandelroute is de iets kortere Trage Tocht Herkenbosch van 16 kilometer die door de eerder genoemde Rob Wolfs is beschreven in de gids “Lopen door Landelijk Limburg”. Daarin staan natuurlijk nog meer pareltjes. Mocht je nog meer inspiratie willen opdoen bezoek dan mijn persoonlijke website http://www.wandelknooppunt.nl Daarin staan vele wandelroute middels wandelknooppunten.