Wandeling Vliet en Dieproute (rondwandeling)
Afstand 20 km
Startpunt Molendijk, Puttershoek

Iedere maand ga ik in een andere provincie op pad om daar de mooiste wandeling van die provincie te maken. In oktober was Zuid-Holland aan de beurt, een provincie waar ik niet zo snel naar toe zou gaan voor een wandeling.

Fop van den Berg raadde mij de Vliet en Diep route aan als mooiste wandeling van Zuid-Holland. Een rondwandeling door de polders van de Hoeksche Waard, vanuit Puttershoek, langs Maasdam, Cillaarshoek en Strijen. Samen met Aukje stap ik in de auto om naar het zuiden af te reizen. Aukje wandelt vandaag gezellig mee.

Mooiste wandeling Zuid-Holland - brug Puttershoek

Kleine ophaalbrug over de Boezemvliet

 

In Puttershoek aangekomen schijnt er een heerlijk herfstzonnetje en al kletsend wandelen we langs de Boezemvliet naar Maasdam. Daar verlaten we het rustige pad voor een drukke dijk. We kijken elkaar vertwijfeld aan, verwachten we dit bij de mooiste route van Zuid-Holland? Niet helemaal, maar het is niet anders. We stappen vrolijk door en duiken zo nu en dan de berm in als er twee auto’s elkaar kruisen.

Later blijkt dat de hoofdweg tussen Puttershoek en Strijen is afgesloten vanwege werkzaamheden. De nu zo drukke dijk is normaal gesproken heerlijk rustig.

Mooiste wandeling Zuid-Holland - Maasdam

Uitzicht over de Binnenbedijkte Maas

We komen door het schattige Cillaarshoek, waar de kerk net uit is. Gelukkig wordt de drukke dijk ingeruild voor een rustige weg de polder in. Niet veel later lopen we over een graskade. Het gras is nog goed nat van de vochtige nacht. Twee jongens staan te vissen. ‘Al wat gevangen?’ vragen we nieuwsgierig ‘ Jazeker, maar we hebben hem teruggezet’.

Aan de rand van Strijen verlaten we het graspad en wandelen we langs de het dorp, richting het centrum. De herfst doet langzaam zijn intrede en het dorp ligt er prachtig bij. Bij de plaatselijke herberg nemen we de tijd om de sokken, die nat geworden zijn door het vochtige gras, te laten drogen en te genieten van een warme choco met appelgebak.

Mooiste wandeling Zuid-Holland - Zware zwanen

Zwarte zwanen langs de route

 

Mooiste wandeling Zuid-Holland - kantaardappel

De aardappels zijn net gerooid

 

Mooiste wandeling Zuid-Holland - Mais

Het maisveld staat er nog

 

Vol energie vervolgen we de weg. De tweede helft van de route ziet er veelbelovend uit. Al snel wandelen we over een rustige dijk en slaan we niet veel verder een pad in langs een akkerrand. De aardappels zijn hier net gerooid en de klei plakt onder onze zolen. Al glibberend komen we bij de volgende akkerrand, deze ziet er zo slecht uit dat we besluiten iets om te lopen via de weg.

Een aantal prachtige stukken, door de weilanden en langs watertjes, volgen. De rust en de ruimte overvallen ons bijna, dit is genieten! Wanneer we bij een grote weg aankomen, is er wat verwarring over de route. Op het kaartje lijkt het alsof we naar een rotonde moeten lopen en weer terug. Dit vinden we niet logisch en we zien al snel dat het ook niet nodig is. Het laarzenpad dat we moeten volgen tot Puttershoek kunnen we, na het oversteken van de weg ook bereiken.

Mooiste route van Zuid-Holland - slecht pad

Natte voeten halen? Of toch maar omlopen?

 

Mooiste route van Zuid-Holland - brug

Bemost bruggetje

 

Mooiste route van Zuid-Holland - Meertje

Prachtig natuurgebied

 

Mooiste route van Zuid-Holland - hek met gedicht

Mooie spreuk

 

In de verte zien we de molen van Puttershoek alweer. Eenmaal bij de auto verwisselen we de natte, blubberige schoenen voor schone exemplaren en rijden we moe maar voldaan naar huis.

Zuid-Holland heeft mij aangenaam verrast, een mooie wandeling door de polders van de Hoeksche Waard die echt de moeite waard is. Deze wandeling daagt mij uit om vaker naar Zuid-Holland af te reizen voor een wandeling.

Wil je meer lezen over de mooiste wandelingen die ik dit jaar gelopen heb? Kijk dan hier.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments