Mooiste wandelroutes Zuid-Limburg; mijn 5 tips

Glooiende landschappen, prachtige bossen, schattige dorpjes, je vindt het allemaal in Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Een prachtige regio dus voor een stevige wandeling. Er zijn heel veel wandelroutes in Zuid-Limburg te vinden. Om je een klein beetje op weg te helpen, heb ik mijn persoonlijke top 5 mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg voor je op een rij gezet.

Ieder jaar trek ik er weer op uit om te gaan wandelen in Zuid-Limburg. Hier vind ik hoogteverschillen die ik elders in Nederland niet tegen kom, een mooie manier voor mij om te trainen voor wandeltrektochten in het buitenland.

 

5 tips: wandelroutes Zuid-Limburg

 

1. Vuursteenroute (23,75 km)

Glooiende Limburgse landschap - Wandelen Vuursteenroute

Glooiende Limburgse landschap

Wie van lange wandelingen houdt, moet echt de Vuursteenroute gaan wandelen in Zuid-Limburg. Een schitterende wandeling die langs verschillende vuursteenwinplaatsen komt. Je loopt deze route met een app, die gebruik maakt van foto navigatie. Daarnaast is de route gemarkeerd met schildjes. In de app staat ook heel veel achtergrondinformatie over de omgeving en de vroegere winning van vuursteen. Lees ook mijn uitgebreide blog over de Vuursteenroute.

 

2. Wolfskopwandelroute (20,8 km)

Mergelwand - Wolfskopwandelroute Zuid Limburg

De Julianagroeve

De Wolfskopwandelroute loopt langs de meest bijzondere flora en fauna van de gemeente Eijsden-Margraten in Zuid-Limburg. Deze route loop je met een app, die gebruik maakt van foto navigatie. Je komt onder meer langs unieke krijtrotsen en de grootste vuursteenbank van Nederland. Je waant je helemaal in het buitenland als je deze mooie wandelroute loopt.

Deze route is niet gemarkeerd en alleen te lopen met de app. Lees ook mijn uitgebreide blog over de Wolfskopwandelroute.

 

3. Mooiste bergwandeling van Nederland: Vaalserberg (12 km)

Mooiste Wandelingen Zuid-LimburgEen heuse bergwandeling, Over de Vaalserberg, het hoogste punt van Nederland. Bovenop de Vaalserberg passeer je ook het drielandenpunt. Deze afwisselende wandeling door bossen en door graslanden biedt verrassende vergezichten en een leuk bezoek aan wijndomein Holset.

Deze wandeling is duidelijk beschreven en er is een GPX-track beschikbaar. Er is geen markering aanwezig in het veld. Download hier de Bergwandeling Vaalserberg.

 

4. Wandelen rondom Zuid-Limburg (24 km)

Boomgaard wandelen rondom zuid limburg

Foto: Alex Buis

Een wandeling die niet door Zuid-Limburg loopt, maar onder Zuid-Limburg. Toch vond ik hem wel toepasselijk in dit rijtje. Een prachtige wandeling van Visé naar Noorbeek. Een wandeling met veel variatie. Van het rommelige stadje Visé, loop je al snel door het glooiende landschap. Prachtige uitzichten worden afgewisseld met liefelijke dalletjes. Aan het eind van de wandeling volgt een stevige klim naar Nederland, waardoor je ineens het gevoel hebt dat Nederland op een hoogvlakte ligt.

Er is een duidelijke routebeschrijving met kaartjes beschikbaar van deze wandeling. Ook is er een GPX-track te downloaden. Deze route is niet gemarkeerd. Download hier etappe 9 van Wandelen rondom Zuid-Limburg.

 

5. Wandelroute Kastelen bij Genhoes (4,8 km)

Kasteel Schaloen bij Valkenburg - Wandelroutes Zuid-LimburgEen relatief korte paaltjeswandeling in Zuid-Limburg, door het stroomdal van de Geul. Je volgt eenvoudig de gele paaltjes en pijlen. Let in het begin goed op, want aan de overkant van de Geul vind je knaagsporen van de bever. Wanneer de wandeling de Geul verlaat, wordt het landschap meer open. Je wandelt langs de prachtige kastelen Genhoes en Schaloen. Daarna klimt de route en word je later verrast met een mooi uitzicht.

Bekijk de route op de website van Natuurmonumenten.

 

Zuid-Limburg is voor sommigen misschien wat ver voor een dagwandeling. Maak er dan lekker een weekendje weg van. Er zijn genoeg mooie wandelingen om je niet te vervelen. Zelf verbleef ik laatst op Landal Hoog Vaals, maar er zijn ook prachtige campings te vinden, zoals Camping Landgoed Moerslag.

 

Heel veel wandelplezier! Heb jij nog een tip voor een mooie wandeling in Zuid-Limburg, deel hem dan in een reactie hieronder.

 

Omslagfoto: Antonette Spaan, we12travel.nl

Bewaar deze wandeling op Pinterest

https://nl.pinterest.com/pin/77053843612800935/

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!

Online wandeltraining

 

 

€ dit blog bevat affiliatelinks

pinterest afbeelding wandelroutes in zuid-limburg met drie afbeeldingen met uitzichten over het heuvellandschap</div


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!


Online wandeltraining

 

€ deze blog bevat een affiliatelink

 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments