Noord-Hollandpad wandelen: genieten van rust en ruimte

Jaren terug kreeg ik al een wandelgids van het Noord-Hollandpad. Iedere keer als ik een etappe wilde lopen, kwam er wel iets tussen. Maar nu ik een week op Texel verblijf, moet het er dan toch echt van gaan komen! Ik ga een dag wandelen op het Noord-Hollandpad.

Het heeft de afgelopen dagen gesneeuwd en flink gevroren. Op advies van de organisatie achter het Noord-Hollandpad kies ik ervoor om de tweede etappe te lopen. De eerste etappe gaat namelijk over een hele lange grasdijk en is lastig begaanbaar nu.

’s Ochtends laat ik me afzetten in het dorpje De Waal, maar je kunt ook eenvoudig met de Texelhopper hier komen. De Texelhopper is het lokale openbaar vervoer, maar dan op reservering. Je belt een uur vooraf en dan pikt een busje je op bij één van de haltes en brengt je naar iedere gewenste halte op het eiland.

Na door de schattige straatjes van De Waal gewandeld te hebben, is het tijd om via een dijk het dorp te verlaten. Er staat een snijdende koude wind. Diep in mijn jas gedoken stap ik flink door. Het eerste deel van de route bestaat uit rustige asfaltwegen langs weilanden waar hier en daar de schapen mijn flinke pas aandachtig gadeslaan.

Wat mij opvalt is dat de schapenweiden hier niet afgezet zijn met een normale afrastering van prikkeldraad, maar door grondwallen, zogenoemde Tuunwoalen. Later legt iemand me uit dat dit komt omdat er vroeger weinig hout voorhanden was op Texel en er ook geen sloten waren om de weilanden af te bakenen. Om ervoor te zorgen dat de schapen in de wei bleven wierpen de boeren aarde wallen op door grasplaggen op te stapelen.

Ik ben op Texel om keihard te werken. Maar tegenover hard werken hoort ook goed ontspannen. Omdat mijn hoofd nogal vol zit en mijn hersenen overuren draaien met to-do lijstjes en ideeën, besluit ik een aantal mindful wandeloefeningen te doen. De asfaltweggetjes zijn ideaal om te starten met een ademhalingsoefening tijdens het wandelen. Even terug naar het hier en nu.

Zo wandel ik even rustig verder, met de focus op mijn ademhaling. Daarna verleg ik mijn focus naar wat ik zie. Al snel valt mijn oog op een krokusje in de slootkant. Ik blijf het altijd bijzonder vinden hoeveel detail je ziet tijdens een wandeling.

Door Sukha Texel was ik uitgenodigd om koffie te komen drinken. Dat aanbod neem ik van harte aan, want met de snijdende wind en het open landschap kom ik weinig plekken tegen waar ik uit de wind een pauze kan houden. De eigenaren Mariëlle en Jacco hebben een prachtige praktijk voor yoga, ayurveda, meditatie en coaching pal aan het Noord-Hollandpad.

We hebben een interessant gesprek over duurzaamheid en ze leggen mij de basisprincipes van ayurveda uit. Je kunt hier in het weekend een tweedaagse retraite boeken en dat combineren met twee etappes van het Noord-Hollandpad. Ik kom zeker terug voor etappe 1 van het Noord-Hollandpad en dan zou ik het super vinden om dat te combineren met een retraite en meer te leren over ayurveda.

Ruim een uur later ga ik weer op pad. Jacco wijst mij op een typische Texelse schapenboet. Dit zijn typische Texelse schuren waar hooi en voer voor de schapen in wordt bewaard. De schuur heeft een heel hoog dak in vergelijking met de muren, dat aan drie kanten schuin afloopt. De voorkant van de schuur staat vaak naar het noordoosten, omdat de wind meestal uit het zuidwesten komt.

Vol interesse loop ik die kant op voor een foto. Het pad, dat over de Hogeberg loopt, is prachtig en ik geniet boven van het uitzicht. Wanneer ik doorloop en weer op een rustige asfaltweg kom zie ik geen markering meer… Oeps, ik ben verkeerd gelopen! Gelukkig is het maar een klein stukje omlopen om weer op de route te komen.

Zodra ik weer op de route ben moet ik via een klein bruggetje een sloot over om langs de rand van een weiland verder te wandelen. In het weiland zit een grote groep ganzen die hier overwinteren. Het gegak hoor ik eigenlijk de hele dag, soms wat verder weg, soms wat dichterbij. Hele zwermen vliegen over mijn hoofd, op zoek naar voedsel.

Intussen is verderop een boer zijn land aan het bemesten. Oef, de mindful oefening “ruiken” vind ik nu even minder prettig 😉. Wanneer ik bij de zeedijk kom ruik ik de zilte zeelucht, daar geniet ik toch meer van 😊.

Met uitzicht op Fort de Schans wandel ik richting de boot. Maar niet voordat ik nog over de middeleeuwse Texelerdijk gewandeld heb met uitzicht op het witte kerkje van Den Hoorn. Het laatste stuk van de route gaat langs de Mokbaai. Deze baai heeft een open verbinding met de Waddenzee, maar toch is hij door de vorst dichtgevroren, zo bijzonder! Met zicht op de boot wandel ik de laatste kilometers. Het eindstuk van de etappe door Den Helder sla ik over. Ik word netjes weer opgehaald na bijna 20 kilometer wandelen (17 + 3 kilometer omlopen).

Terug in het huisje pak ik een lekker bad om weer op te warmen. Ik voel me volledig ontspannen en kijk er alweer naar uit om de volgende dag hard te gaan werken.

Over het Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad is 284 kilometer lang en loopt van Texel naar Huizen. Deze lange afstandswandeling is opgedeeld in 16 dagetappes variërend in afstand van 10 tot 25 kilometer. Er is een wandelgids met beknopte routebeschrijving met daar waar mogelijk de wandelknooppunten die je volgt, een overzichtskaart per etappe en achtergrondinformatie. De route is gemarkeerd in twee richtingen, daar waar mogelijk maakt het Noord-Hollandpad gebruik van het wandelnetwerk. Ook is er op de website een GPX-track die je per etappe downloaden. Grote delen van de route zijn verboden voor honden, omdat je dwars door weilanden en vogelgebieden loopt.

Maak kans op de wandelgids van het Noord-Hollandpad

Wil jij het Noord-Hollandpad gaan wandelen? Laat dit dan weten in een reactie onder dit blog. Onder alle deelnemers aan deze winactie mag ik twee wandelgidsen van het Noord-Hollandpad verloten.

Reageer vóór 7 maart 2021, op 8 maart 2021 maak ik de winnaar bekend.

Praktische informatie etappe 2 Noord-Hollandpad

Route: Noord-Hollandpad, etappe 2

Afstand: 17 km (+2 om bij station Den Helder te komen)

Bereikbaarheid: Texelhopper halte 86 (5 minuten van het startpunt)

Parkeren: Hogereind 67 De Waal (let op, op Texel is het overal betaald parkeren)

Honden: niet overal toegestaan (geen alternatieven aangegeven)

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met het Noord-Hollandpad.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Dit zou ik super graag willen winnen, dan komen wij vanuit Limburg eens genieten, nu al zin in zeker ma het verhaal van Wanda dus duimen

 • Wat een mooie foto’s en wat een geluk dat je er met de winterweek was! Ik had nog nooit van het Nood-Hollandpad gehoord, weer een goed idee erbij. Dankjewel 🙂

  • Wat leuk om jouw blog te lezen met de mooie foto’s daarbij. Je maakt mij erg nieuwsgierig om zelf ook het noord-holland te gaan wandelen. Het boekje daarbij zou zeer welkom zijn.

 • Sinds kort heb ik ontdekt hoe leuk het is in een andere-dan-bekende omgeving te wandelen, je zintuigen worden veel meer op scherp gezet lijkt het wel.
  Op dit moment loop ik streekpad 17 en wil, ergens in het voorjaar het rondje walcheren doen, beide in redelijk bekende omgeving maar ik zie het als een mooie uitdaging om daarna, zomer/herfst (??) 2021, het NoordHolland pad te bewandelen!
  Ben erg benieuwd!

 • Wat een leuke blog om te lezen, graag wil
  Ik meedingen naar de wandelvierdaagse
  Mvg Marianne

 • Dat zou zeer welkom zijn.
  Kan ik langs mijn huis wandelen met mijn zus.

 • Dolgraag zou ik die route lopen.Kwam tot voor kort ieder jaar speciaal naar Texel om te vogelen een hele dag , met de fiets t eiland af.. Van vogelplek naar vogelplek, maar wandelen zou n nieuwe en heerlijke zoute luchtervaring zijn met veel ruimte om je heen. Groet en veel plezier en eilandgevoel! José .

 • Dat zou zeer welkom zijn.
  Kan ik langs mijn huis wandelen met mijn zus.
  Wat een prachtige foto’s Wanda van een hele mooie week denk ik.
  Ik ga ook elk jaar een weekje naar Texel.

 • Lijkt me top!

 • Prachtige omschrijving van de etappe die je hebt gelopen krijg er meteen zin in. Texel stond al op mijn verlanglijstje om te bezoeken, maar nu wordt er een weekendje voor uitgetrokken om het Noord-Hollandpad te starten.
  De wetenswaardigheden waren leuk om te lezen. Maar van het wandelen en van jou training geniet ik intens. Het brengt je zo dicht bij je zelf.

 • Wauw leuk om te lezen. As zaterdag willen we onze 1e etappe wandelen, 13km. Even uitproberen of t leuk wandelen is. We verheugen ons al op etappes 1 en 2, maar die komen later dit jaar aan de beurt. Zeker leuk om in aanmerking te komen voor t nieuwe boekje. De bibliotheek had de oude versie nog. Komt helemaal goed. Succes met je blog

 • Jazeker heel graag. As zaterdag wandelen we etappe 9.met een oude versie uit de bieb. We verheugen ons op de etappes op texel.

 • Dit pad wil ik binnenkort gaan lopen en dan is dat met het boekje erbij natuurlijk superfijn en handig. Hier is de wandelgids van harte welkom!

 • Leuk! De wandelgids is hier van harte welkom want dit voorjaar wil i’ het Noord-Hollandia’s gaan lopen!

 • Ik heb genoten van je wandelverhaal en de mooie foto’s. Zo enthousiast geschreven dat ik zin heb om naar Texel te gaan. Dank voor de informatie en wens je alle goeds en nog veel wandel plezier.
  Peter

 • Wat een leuk verslag! Ik zou graag meedingen naar deze gids. Het is al ruim 20 jaar geleden dat ik op Texel was, tijd om weer eens te gaan 🙂

 • Ik loot graag mee voor de wandelgids van het Noord-Hollandpad.
  Nu we het Pieterpad bijna afgerond hebben lijkt me dit een hele mooie nieuwe uitdaging! 😜

 • Ik train nu voor de meerdaagse wandelingen en het lijkt me super om t.z.t. ook het Noord Holland pad te wandelen, De wandelgids is een stimulans daartoe 😄

 • Zijn bijna klaar met het Pieterpad, zoeken weer een nieuw pad🥾🥾

 • Ik heb veel zin om het noord-holland te gaan lopen nu ik je blog gelezen heb.
  Ik ben vorige zomer met pensioen gegaan; mijn plannen om te gaan reizen zijn door Covid (nog) niet uitgekomen, maar wandelen kan gelukkig nog. Inmiddels zelfs een beetje “wandel verslaafd”. Dus kom maar op met die wandelgids!!

 • Dank weer voor een inspirerende blog. Jij brengt mij op ideeën. Dank nu besef ik dat ik daar eens een route moet lopen dus niet georganiseerd.

 • Leuk om te lezen! Mooie uitdaging om het pad in zijn geheel te gaan lopen.

 • Wat zou het leuk zijn om te winnen en kado te doen aan mijn man die van origine uit noord Holland komt

 • Ik ben net met mijn man begonnen met wandelen. Het doel is om een lange afstandwandeling te gaan maken. Het Noord-Hollandpad lijkt mij een hele mooie route om mee te beginnen. Met de wandelgids kunnen we mooi de route voorbereiden. Heb er nu al zin in.

 • Staat op de planning voor dit voorjaar dus de gids is meer dan welkom! Leuke bijkomstigheid…. mijn woonplaats is het eindpunt en/of startpunt van één van de etappes.

 • Ook ik heb nog nooit van het noordholland pad gehoord, terwijl ik er al jaren woon. 😊 Dus de gids levert vast weer nieuwe wandelingen toe aan mijn wandelrepertoire. Die gids wil ik wel 💃

 • Het lijkt me zo leuk om eens zo’n wandelroute te gaan volgen, In april ga ik paar dagen naar Texel, dus zou leuk zijn om dan te kunnen starten. Ik probeer steeds langer afstanden te gaan lopen dus dit is een leuke uitdaging!

 • Met mijn vriendin heb ik de hele wereld over gereisd, maar sinds Covid 19 ontdekken we wandelend de mooie plekjes van Nederland. De wandelgids zou zeker welkom zijn , wij doen graag mee!

 • Ik kom graag in aanmerking voor de wandelgids Noordholland pad.

 • Wat een mooie beschrijving van je wandeling. Texel staat hoog op mijn wensenlijstje. Na het Pieterpad en het Krijtland zou het geweldig zijn om in een andere hoek van Nederland te gaan wandelen . Bedankt voor je enthousiasme.

 • In 2012 , op een zonnige voorjaarsdag, beide etappes op Texel gelopen. Nog steeds goede herinneringen aan. Omdat de wandelgids nu is vernieuwd kom ik graag in aanmerking voor deze gids. Dan kan ik het pad nog eens lopen.
  In ieder geval staan de etappes op Texel op de to do-lijst, samen met een vriendin

 • Dat is een mooie loop voor mij en mijn vriendin, sporten en bijkletsen in de natuur. We wonen al in Noord Holland, dus kunnen zo beginnen, geen uitstel, haha.

 • Texel…..het geluid van de schreeuwende meeuwen….ik word daar altijd intens blij van. Een route als deze lijkt me dan ook helemaal top en de route gids winnen zou een kers op de taart zijn.!! Succes met jouw fantastisch baan😍

 • Vanuit de Achterhoek naar Noord Holland is een eind, maar vorig weekend toch gedaan en huisje in Schoorl gehuurd. Wat een heerlijke omgeving. Jammer dat ik niets wist over het Noord Holland pad, dan had ik andere wandelingen gemaakt. Mocht ik een wandel boek winnen, dan ga ik snel weer terug naar kust en dan misschien wel een week, heerlijk wandelen. Kijk er nu al naar uit!!!!!

 • Heerlijk wandelen in Noord-Holland. Even met je hoofd door de wind. De boot naar Texel is al een mooie start en voelt als vakantie. Te lang geleden dat ik daar ben geweest. Het boekje zou een mooie start zijn om er weer naar toe te gaan. En de rest van Noord-Holland is natuurlijk ook prachtig.

 • Wat lijkt mij dat mooi!
  Ik hou van wandelen & korte vakanties dus…
  Ik ben benieuwd en wacht af!

  In afwachting,
  met hartelijke groet,
  Margreet Rolink

 • Het lijkt me geweldig om te doen. Ik zou het fantastisch vinden om het route boekje te winnen.

 • Oh wat leuk! Ik wist niet eens dat dit bestond. Ik had altijd een hekel aan wandelen, nu heb ik dankzij mijn vriend zelfs wandelschoenen en beleef ik er veel plezier aan. Leuk om dat ook in eigen provincie te kunnen voortzetten!

 • ja graag maak ik kans op de wandgids

 • ja graag maak ik kans op de wandgids 🙂
  Leuke blog om te lezen en om inspiratie op te doen.

 • Geweldige blog met mooie foto’s, aanrader zo te zien

 • Ik hou van Texel , ik hou van wandelen in de natuur. Lijkt me mooi om het noord Holland pad te kunnen starten op het prachtige veelzijdige eiland!

 • Prachtige foto’s! Mooie aanrade om deze te gaan wandelen en de andere routes. Het wandelboek zou zeer welkom zijn.