Noord-Hollandpad wandelen: genieten van rust en ruimte

Jaren terug kreeg ik al een wandelgids van het Noord-Hollandpad. Iedere keer als ik een etappe wilde lopen, kwam er wel iets tussen. Maar nu ik een week op Texel verblijf, moet het er dan toch echt van gaan komen! Ik ga een dag wandelen op het Noord-Hollandpad.

Het heeft de afgelopen dagen gesneeuwd en flink gevroren. Op advies van de organisatie achter het Noord-Hollandpad kies ik ervoor om de tweede etappe te lopen. De eerste etappe gaat namelijk over een hele lange grasdijk en is lastig begaanbaar nu.

’s Ochtends laat ik me afzetten in het dorpje De Waal, maar je kunt ook eenvoudig met de Texelhopper hier komen. De Texelhopper is het lokale openbaar vervoer, maar dan op reservering. Je belt een uur vooraf en dan pikt een busje je op bij één van de haltes en brengt je naar iedere gewenste halte op het eiland.

Na door de schattige straatjes van De Waal gewandeld te hebben, is het tijd om via een dijk het dorp te verlaten. Er staat een snijdende koude wind. Diep in mijn jas gedoken stap ik flink door. Het eerste deel van de route bestaat uit rustige asfaltwegen langs weilanden waar hier en daar de schapen mijn flinke pas aandachtig gadeslaan.

Wat mij opvalt is dat de schapenweiden hier niet afgezet zijn met een normale afrastering van prikkeldraad, maar door grondwallen, zogenoemde Tuunwoalen. Later legt iemand me uit dat dit komt omdat er vroeger weinig hout voorhanden was op Texel en er ook geen sloten waren om de weilanden af te bakenen. Om ervoor te zorgen dat de schapen in de wei bleven wierpen de boeren aarde wallen op door grasplaggen op te stapelen.

Ik ben op Texel om keihard te werken. Maar tegenover hard werken hoort ook goed ontspannen. Omdat mijn hoofd nogal vol zit en mijn hersenen overuren draaien met to-do lijstjes en ideeën, besluit ik een aantal mindful wandeloefeningen te doen. De asfaltweggetjes zijn ideaal om te starten met een ademhalingsoefening tijdens het wandelen. Even terug naar het hier en nu.

Zo wandel ik even rustig verder, met de focus op mijn ademhaling. Daarna verleg ik mijn focus naar wat ik zie. Al snel valt mijn oog op een krokusje in de slootkant. Ik blijf het altijd bijzonder vinden hoeveel detail je ziet tijdens een wandeling.

Door Sukha Texel was ik uitgenodigd om koffie te komen drinken. Dat aanbod neem ik van harte aan, want met de snijdende wind en het open landschap kom ik weinig plekken tegen waar ik uit de wind een pauze kan houden. De eigenaren Mariëlle en Jacco hebben een prachtige praktijk voor yoga, ayurveda, meditatie en coaching pal aan het Noord-Hollandpad.

We hebben een interessant gesprek over duurzaamheid en ze leggen mij de basisprincipes van ayurveda uit. Je kunt hier in het weekend een tweedaagse retraite boeken en dat combineren met twee etappes van het Noord-Hollandpad. Ik kom zeker terug voor etappe 1 van het Noord-Hollandpad en dan zou ik het super vinden om dat te combineren met een retraite en meer te leren over ayurveda.

Ruim een uur later ga ik weer op pad. Jacco wijst mij op een typische Texelse schapenboet. Dit zijn typische Texelse schuren waar hooi en voer voor de schapen in wordt bewaard. De schuur heeft een heel hoog dak in vergelijking met de muren, dat aan drie kanten schuin afloopt. De voorkant van de schuur staat vaak naar het noordoosten, omdat de wind meestal uit het zuidwesten komt.

Vol interesse loop ik die kant op voor een foto. Het pad, dat over de Hogeberg loopt, is prachtig en ik geniet boven van het uitzicht. Wanneer ik doorloop en weer op een rustige asfaltweg kom zie ik geen markering meer… Oeps, ik ben verkeerd gelopen! Gelukkig is het maar een klein stukje omlopen om weer op de route te komen.

Zodra ik weer op de route ben moet ik via een klein bruggetje een sloot over om langs de rand van een weiland verder te wandelen. In het weiland zit een grote groep ganzen die hier overwinteren. Het gegak hoor ik eigenlijk de hele dag, soms wat verder weg, soms wat dichterbij. Hele zwermen vliegen over mijn hoofd, op zoek naar voedsel.

Intussen is verderop een boer zijn land aan het bemesten. Oef, de mindful oefening “ruiken” vind ik nu even minder prettig 😉. Wanneer ik bij de zeedijk kom ruik ik de zilte zeelucht, daar geniet ik toch meer van 😊.

Met uitzicht op Fort de Schans wandel ik richting de boot. Maar niet voordat ik nog over de middeleeuwse Texelerdijk gewandeld heb met uitzicht op het witte kerkje van Den Hoorn. Het laatste stuk van de route gaat langs de Mokbaai. Deze baai heeft een open verbinding met de Waddenzee, maar toch is hij door de vorst dichtgevroren, zo bijzonder! Met zicht op de boot wandel ik de laatste kilometers. Het eindstuk van de etappe door Den Helder sla ik over. Ik word netjes weer opgehaald na bijna 20 kilometer wandelen (17 + 3 kilometer omlopen).

Terug in het huisje pak ik een lekker bad om weer op te warmen. Ik voel me volledig ontspannen en kijk er alweer naar uit om de volgende dag hard te gaan werken.

Over het Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad is 284 kilometer lang en loopt van Texel naar Huizen. Deze lange afstandswandeling is opgedeeld in 16 dagetappes variërend in afstand van 10 tot 25 kilometer. Er is een wandelgids met beknopte routebeschrijving met daar waar mogelijk de wandelknooppunten die je volgt, een overzichtskaart per etappe en achtergrondinformatie. De route is gemarkeerd in twee richtingen, daar waar mogelijk maakt het Noord-Hollandpad gebruik van het wandelnetwerk. Ook is er op de website een GPX-track die je per etappe downloaden. Grote delen van de route zijn verboden voor honden, omdat je dwars door weilanden en vogelgebieden loopt.

Maak kans op de wandelgids van het Noord-Hollandpad

Wil jij het Noord-Hollandpad gaan wandelen? Laat dit dan weten in een reactie onder dit blog. Onder alle deelnemers aan deze winactie mag ik twee wandelgidsen van het Noord-Hollandpad verloten.

Reageer vóór 7 maart 2021, op 8 maart 2021 maak ik de winnaar bekend.

Praktische informatie etappe 2 Noord-Hollandpad

Route: Noord-Hollandpad, etappe 2

Afstand: 17 km (+2 om bij station Den Helder te komen)

Bereikbaarheid: Texelhopper halte 86 (5 minuten van het startpunt)

Parkeren: Hogereind 67 De Waal (let op, op Texel is het overal betaald parkeren)

Honden: niet overal toegestaan (geen alternatieven aangegeven)

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met het Noord-Hollandpad.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Dit zou ik super graag willen winnen, dan komen wij vanuit Limburg eens genieten, nu al zin in zeker ma het verhaal van Wanda dus duimen

 • Wat een mooie foto’s en wat een geluk dat je er met de winterweek was! Ik had nog nooit van het Nood-Hollandpad gehoord, weer een goed idee erbij. Dankjewel 🙂

 • Sinds kort heb ik ontdekt hoe leuk het is in een andere-dan-bekende omgeving te wandelen, je zintuigen worden veel meer op scherp gezet lijkt het wel.
  Op dit moment loop ik streekpad 17 en wil, ergens in het voorjaar het rondje walcheren doen, beide in redelijk bekende omgeving maar ik zie het als een mooie uitdaging om daarna, zomer/herfst (??) 2021, het NoordHolland pad te bewandelen!
  Ben erg benieuwd!

 • Wat een leuke blog om te lezen, graag wil
  Ik meedingen naar de wandelvierdaagse
  Mvg Marianne

 • Dat zou zeer welkom zijn.
  Kan ik langs mijn huis wandelen met mijn zus.

 • Dolgraag zou ik die route lopen.Kwam tot voor kort ieder jaar speciaal naar Texel om te vogelen een hele dag , met de fiets t eiland af.. Van vogelplek naar vogelplek, maar wandelen zou n nieuwe en heerlijke zoute luchtervaring zijn met veel ruimte om je heen. Groet en veel plezier en eilandgevoel! José .

 • Dat zou zeer welkom zijn.
  Kan ik langs mijn huis wandelen met mijn zus.
  Wat een prachtige foto’s Wanda van een hele mooie week denk ik.
  Ik ga ook elk jaar een weekje naar Texel.

 • Lijkt me top!

 • Prachtige omschrijving van de etappe die je hebt gelopen krijg er meteen zin in. Texel stond al op mijn verlanglijstje om te bezoeken, maar nu wordt er een weekendje voor uitgetrokken om het Noord-Hollandpad te starten.
  De wetenswaardigheden waren leuk om te lezen. Maar van het wandelen en van jou training geniet ik intens. Het brengt je zo dicht bij je zelf.

 • Wauw leuk om te lezen. As zaterdag willen we onze 1e etappe wandelen, 13km. Even uitproberen of t leuk wandelen is. We verheugen ons al op etappes 1 en 2, maar die komen later dit jaar aan de beurt. Zeker leuk om in aanmerking te komen voor t nieuwe boekje. De bibliotheek had de oude versie nog. Komt helemaal goed. Succes met je blog

 • Jazeker heel graag. As zaterdag wandelen we etappe 9.met een oude versie uit de bieb. We verheugen ons op de etappes op texel.

 • Dit pad wil ik binnenkort gaan lopen en dan is dat met het boekje erbij natuurlijk superfijn en handig. Hier is de wandelgids van harte welkom!

 • Leuk! De wandelgids is hier van harte welkom want dit voorjaar wil i’ het Noord-Hollandia’s gaan lopen!

 • Ik heb genoten van je wandelverhaal en de mooie foto’s. Zo enthousiast geschreven dat ik zin heb om naar Texel te gaan. Dank voor de informatie en wens je alle goeds en nog veel wandel plezier.
  Peter

 • Wat een leuk verslag! Ik zou graag meedingen naar deze gids. Het is al ruim 20 jaar geleden dat ik op Texel was, tijd om weer eens te gaan 🙂

 • Ik loot graag mee voor de wandelgids van het Noord-Hollandpad.
  Nu we het Pieterpad bijna afgerond hebben lijkt me dit een hele mooie nieuwe uitdaging! 😜

 • Ik train nu voor de meerdaagse wandelingen en het lijkt me super om t.z.t. ook het Noord Holland pad te wandelen, De wandelgids is een stimulans daartoe 😄