Nordpfade: Wandelen door het onbekende noorden van Duitsland

Wanneer je aan wandelen in Duitsland denkt, denk je aan de heuvels, bergen, meertjes en schattige dorpjes met vakwerkhuisjes. Het noorden van Duitsland ziet er heel anders uit. Hier is het vlak, weids en nog niet overspoeld met wandelende toeristen. Ik werd uitgenodigd door de Duitse deelstaat Nedersaksen om te komen wandelen over de Nordpfade en ontdekte dit onontdekte pareltje in Noord-Duitsland.

Wandelen over de Nordpfade

In 2009 ontstond het plan om een uitstekend netwerk van wandelpaden aan te leggen in de regio Landkreis Rotenburg (Wümme). Vijf jaar later werden de paden geopend en inmiddels zijn er 24 prachtige rondwandelingen tussen de 6 en 32 kilometer beschikbaar.

Ik ontdek drie van deze Nordpfade tijdens een heerlijk wandelweekend in Noord-Duitsland.

Wandelweekend in Noord-Duitsland

Vrijdagmorgen vertrek ik op mijn gemakje achter de files aan naar het plaatsje Unterstedt, net onder Rotenburg (Wümme). Hier verblijf ik dit weekend in een heuse pipowagen! Bij aankomst word ik vriendelijk ontvangen met koffie. De pipowagen staat achter het pension Bamans Hof met uitzicht over de landerijen. Met een heerlijk bed, een houtkacheltje, klein keukentje, mooi terras en een composttoilet is dit een heerlijk onderkomen voor een weekend even helemaal weg. Douchen en gebruik van een uitgebreide keuken kan in het pension.

Nadat ik me heb gesetteld is het tijd om op pad te gaan. Vanuit Unterstedt zijn er drie Nordpfade die ik wil wandelen.

Overnachten in een pipowagen in Unterstedt Duitsland

wandelvriendelijke overnachting Duitsland

Pipowagen houtkachel

Nordpfade Dör’t Moor

Ik start met de wandeling Dör’t Moor, een rondwandeling van 10,3 kilometer die in de race is voor het keurmerk ‘Qualitätsweg Traumtour’ van het Deutsche Wanderverband. De aanlooproute vanaf mijn accommodatie is bijna 2 kilometer. Ik kan natuurlijk de auto pakken, maar een paar extra kilometers op deze zonnige dag zijn geen straf.

Deze wandeling loopt door het natuurbeschermingsgebied ‘Großes en Weißes Moor’. Er lopen verschillende wandelingen door dit gebied, die zo nu en dan samenlopen met de rondwandeling die ik maak. Onderweg staan er veel informatieborden met allerlei weetjes over de planten en dieren die je hier vindt.

Nordpfade Dör 't Moor - Kleiner Bullensee

Nordpfade Dör 't Moor - vlonderpad

Nordpfade Dör 't Moor Duitsland paddenstoelen

Wat mij direct opvalt is de bijna oorverdovende stilte in dit gebied. Er is geen geluid van verkeer, alleen het ruisen van de wind door de bomen. Wandelend over een lang en breed bospad hoor ik plots boven mij een groep kraanvogels overvliegen, zo bijzonder. Intussen trekt het bos open en ontvouwt een prachtig klein heidegebied zich voor mij.

Bij de Kleiner Bullensee neem ik even tijd om te genieten van het prachtige uitzicht over het meer voor ik mijn wandeling voortzet. Het brede pad heeft plaatsgemaakt voor een smal bospad, met hier en daar een vlonderpad om de natte veengebieden over te kunnen steken. Bij de Großes Bullensee nodigt een zwemsteiger uit het water in te duiken. Toch blijf ik op het droge, het is mij net iets te koud voor een duik.

Nordpfade wandelen Duitsland Grosse Bullensee

Nordpfade Dör 't Moor Vogelkijkhut

wandeling 1 uitzicht vogelkijkhut

Snel maar weer verder dus, over nog meer vlonderpaden en bospaden naar een uitzichttoren. In de hoop wild te spotten zo aan het eind van de middag, beklim ik de uitzichttoren en ga stilletjes zitten met mijn verrekijker. Helaas geen wild te bespeuren en na een half uur hou ik het voor gezien.

Ik gooi het tempo omhoog, de zon begint al onder te gaan. Met stevige pas wandel ik terug naar mijn pipowagen. Ineens hoor ik geritsel in het veld naast het pad. Een ree kijkt mij verschrikt aan en zet het op een lopen. Heb ik toch nog wild gezien!

Nordpfade Rotenburger Wasserreich

De volgende morgen word ik alweer vroeg wakker. Snel ontbijten en op pad. Vandaag staat de Rotenburger Wasserreich wandeling op de planning. Dit is een rondwandeling van 21,3 kilometer die bijna langs mijn accommodatie komt.

Vanuit Unterstedt loop ik al snel weer de natuur in. In het veld spot ik direct een koppel reetjes. We kijken elkaar minutenlang op grote afstand aan. Dat dit een prima regio is om wild te spotten is me duidelijk! De wandelroute duikt de bossen in en loopt een stukje samen met de Nordpfade Dör’t Moor die ik gisteren liep. Bij de Großer Bullensee splitsen de routes zich.

goedemorgen Duitsland

wandeling 2 Bullensee

Nordpfade Rotenburger Wasserreich

Op de route ligt een MitmachErlebnisGarten, met een camping. Hier kun je even op adem komen in het café. Helaas zijn ze nog gesloten. In de tuin geniet ik op het bankje van de vroege ochtendzon. Wanneer ik verder loop, zie ik op de camping een groot gekanteld wijnvat staan. Ik loop er even naartoe om te kijken. Het is een kleine trekkershut in de vorm van een wijnvat. Heel basic, maar het lijkt me super leuk om hier te overnachten!

Nordpfade Rotenburger Wasserreich

wandeling 2 bekertjesmos

wandeling 2 uiterwaarden

Er zijn weinig andere wandelaars, dus ik heb het bos voor mezelf! Al speurend naar paddenstoelen kom ik steeds dichter bij Rotenburg (Wümme). Hier ontdek ik waarom het de Rotenburger Wasserreich wandelroute is. De drie rivieren de Wümme, de Rodau en de Wiedau komen hier samen. Door het stroomdal met vochtige graslanden van de Wümme wandel ik terug naar Unterstedt.

Nordpfade Wümmeniederung

Ik sluit het weekend wandelen af met een deel van de Nordpfade Wümmeniederung. Deze 32,3 kilometer lange rondwandeling is de langste van alle Nordpfade en volgt het stroomdal van de rivier de Wümme.

Vanuit Unterstedt waar ik verblijf is er een aanlooproute naar dit wandelpad, maar ik besluit de auto te pakken, zodat ik na mijn wandeling direct naar huis kan rijden. Deze route kun je op verschillende punten starten. Ik rij naar Hellwege en parkeer mijn auto bij Prüser’s Gasthof om van daaruit een ronde te wandelen.

wandeling 3 watermolen

Wandeling 3 zandpad

wandeling 3 spinnenweb

Het is bijzonder hoe deze wandeling continu de rand van bos en graslanden opzoekt. De ene keer loop je over brede zandpaden, om even  later het bos in te duiken over kronkelende bospaden. Ik maak een klein uitstapje naar het Natuurbeschermingsgebied Voßberge, waar ik ineens over zandduinen loop.

Verderop op de route loop ik vlak langs de Wümme, waar stilletje een groep kanoërs voorbij glijdt door het water. Bij een stroomversnelling zoek ik een fijn plekje om even te rusten en geniet ik van het geluid van het stromende water.

Nordpfade Wümmeniederung

wandeling 3 rusten bij de stroomversnelling

wandeling 3 Nordpfade Pauze

Van deze route heb ik maar een derde gelopen, maar het smaakt naar meer. Verderop moeten een aantal mooie kunstwerken naast het pad staan, waaronder de Pliger, een groep houten beelden van pelgrims.

Moe maar voldaan stap ik weer in de auto terug naar Nederland. Ik ga zeker nog een keer terugkomen om andere Nordpfade te wandelen, want er is in deze regio nog veel meer te ontdekken op wandelgebied!

Praktische informatie

  • Landkreis Rotenburg (Wümme) ligt centraal tussen Hamburg, Bremen en Hannover, op 3 uur en 3 kwartier rijden van Utrecht.
  • Er zijn 24 Nordpfade, die allemaal duidelijk gemarkeerd zijn in twee richtingen. Bij het startpunt staat een informatiezuil met een kaart van de route en uitleg.
  • Alle Nordpfade zijn rondwandelingen, je komt dus altijd terug bij het beginpunt.
  • De verschillende routes zijn hier vinden (inclusief GPX-tracks).
  • Overnachten kan o.a. in een pipowagen bij Bamanshof in Unterstedt

Bewaar deze wandeling op Pinterest:

>

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Heerlijk! Wat een prachtige paadjes, en dat bruggetje! En ik zie dat jij net als ik een tic hebt voor het fotograferen van paddestoelen 😉

  • Is er ook een treinstation of bushalte in de buurt?