NS Wandeling Beerschoten – Bilthoven wandelen met mijn lezers

Wandeling NS Wandeling Beerschoten – Bilthoven
Afstand 17 km
Startpunt Station Bunnik
Eindpunt Station Bilthoven

Na de gezellige wandeling met mijn lezers in augustus, heb ik besloten hier maar een maandelijks evenementje van te maken. Zo gebeurde het dat ik op een zonnige zondag stond te wachten op station Bunnik. Omdat ik een wandeling wilde maken die goed bereikbaar is voor iedereen, koos ik weer voor een NS Wandeling. Dit keer de nieuwe NS Wandeling Beerschoten – Bilthoven van 17 kilometer.

NS Wandeling Beerschoten Bilthoven Kerkje Bunnik

De Oude Dorpskerk van Bunnik. Vermoedelijk de oudste bakstenen kerk van Nederland.

 

Astrid en Frederik wandelen vandaag gezellig mee. Als we onderweg zijn, slaat al snel de twijfel toe. Op de blog van Frank Wandelt had ik al gezien dat er markering lijkt te ontbreken. Toch maar even de routebeschrijving erbij gepakt. We zitten nog goed, de markering is verstopt achter een hele grote geparkeerde gele bus.

Wandelen langs de Kromme Rijn

We verlaten als snel het schattige dorpje Bunnik om langs een smal jaagpad de Kromme Rijn te volgen. De Kromme Rijn was ooit een onstuimige rivier. De aanleg van de dam bij Wijk bij Duurstede maakte hier in 1122 een eind aan. De palenbeschoeiing langs de Kromme Rijn is in 1995 verwijderd en de oevers zijn weer glooiend gemaakt. Ook zijn er riviereilanden aangelegd. Deze renovatie van de Kromme Rijn zorgt ervoor dat de walkanten begroeid raken met oeverplanten die vlinders en libellen aantrekken en er meer leefruimte ontstaat voor vissen, slakken, kikkers en kleine waterdiertjes.

http://www.eropuit.nl/uitje/wandelen/AanbevolennieuweNSwandelingBeerschotenBilthoven611of17km/id/1000032

Wandelen langs de Kromme Rijn

 

Al slingerend langs de Kromme Rijn komen we bij Kasteel Rhijnauwen, waar sinds 1933 de oudste jeugdherberg van Nederland zit. We besluiten hier te genieten van een kopje koffie in het zonnetje. Wat hebben we het toch getroffen met het weer.

Na de koffie lopen we verder. het is even opletten geblazen, want de markering wordt vanaf dit punt anders. Niet meer het vertrouwde geel/rood, maar de pijlen van Utrecht te voet.

We wandelen langs Fort Rhijnauwen, wat helaas gesloten is. Het is het grootste fort van de Hollandse Waterlinie. Je kunt hier alleen onder begeleiding van een gids naar binnen. Ik ga dit zeker een keer doen, want het moet een prachtig fort zijn.

Universiteitscentrum De Uithof

Na de prachtige natuur rond de Kromme Rijn, komen we bij het Universiteitsterrein De Uithof. Zo’n plek waar je niet snel komt, maar eigenlijk wel heel leuk is om een keer overheen te wandelen. Ik heb zelf nooit aan de universiteit gestudeerd en verbaasde mij er dan ook over dat het bijna een compleet dorp is. Winkels, woningen, sportclubs, alles is er te vinden.

NS Wandeling Beerschoten - Bilthoven Wandelbankje De Uithof

Wandelbankje op het Universiteitscomplex De Uithof

 

We volgen een fietspad vanuit De Uithof naar De Bilt, met zicht op het KNMI. Vanuit deze plek komen de weerberichten, die voor vandaag gelukkig veel zon beloven. Ter hoogte van het weerveld besluiten we een bankje op te zoeken voor de lunch.

Landgoed Beerschoten en het Panbos

De drukte van de stad laten we snel weer achter ons als we Landgoed Beerschoten oplopen. Langs statige lanen en konkelende bospaden, vinden we onze weg naar het informatiecentrum met beeldentuin.

NS Wandeling Beerschoten - Bilthoven huisje

Schattig huisje bij Landgoed Beerschoten

 

NS Wandeling Beerschoten - Bilthoven beeldentuin

Beeld in de beeldentuin op Landgoed Beerschoten

 

Er volgt een heerlijke wandeling over het landgoed door de bossen. Dan ineens zijn we de markering weer kwijt. Na veel zoeken, zien we een pijl op de achterkant van een bordje. Niet veel later, net voor we het Panbos inlopen gaat het weer mis. Er is duidelijk markering verdwenen, maar aan de hand van de routebeschrijving vinden we toch onze weg en later ook de markering weer.

NS Wandeling Beerschoten - Bilthoven Paddestoelen

De eerste paddenstoelen weer gespot

 

NS Wandeling Beerschoten - Bilthoven Utrecht te voet

De markering van deze NS Wandeling is even wennen

 

In Bilthoven aangekomen, zoeken we een leuk terrasje op om deze gezellige wandeling af te sluiten. Wil jij deze mooie en afwisselende wandeling ook lopen? Download dan de route van de NS Wandeling Beerschoten – Bilthoven en ga op pad!

Lijkt je het ook leuk om een keer mee te wandelen? Kijk dan op mijn Facebook pagina wanneer ik weer op pad ga.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Het was weer een schitterende wandeling, gezellig en inderdaad heerlijk in het zonnetje!

  Tot de volgende keer!

 • Het was inderdaad prima wandel weer. Over doe 3 spetters hebben we het niet.

 • Hoi Wanda,
  Mooie wandeling weer. Het toeval wil dat ik tussen 11 en kwart voor twaalf met mijn twee zussen koffie heb gedronken bij Rijnouwen. Hoe laat was jij er?
  Warme groet en een glimlach,Harry
  P.S.
  Ik vertrek morgen naar Porto voor de Camino Potuques, langs de kust.