NS-wandeling Belmonte, schitterend wandelen van Ede naar Wageningen

Wandeling NS-wandeling Belmonte
Afstand 16 km
Startpunt Station Ede-Wageningen
Eindpunt Busstation Wageningen

Oneindige bossen om door te dwalen, meanderende beekjes, de beklimming van de Wageningseberg en met als klap op de vuurpijl de botanische tuin Belmonte. Dit zijn de ingrediënten van de NS-wandeling Belmonte die in 16 kilometer van Ede naar Wageningen loopt.

De bossen in

Een keer per maand organiseer ik een wandeling voor de volgers van mijn blog, in november 2016 nodig ik iedereen uit om de NS-wandeling Belmonte te wandelen. Op het station van Ede heeft zich  een groepje wandelaars verzameld die samen met mij deze veelbelovende wandeling gaan maken. Vanaf het station duiken we direct de bossen in. Over een dik tapijt van herfstbladeren wandelen we parallel aan het spoor, maar daar hebben we weinig last van. Tussen de bladeren en op het dode hout vinden we de meest uiteenlopende paddenstoelen, de een nog mooier dan de ander. De grijze wolken maken voorzichtig plaats voor een vaal zonnetje. Lekker wandelweer dus!

De route komt langs grafheuvels en Celtic Fields, Celtic Fields ontstonden zo’n 2500 jaar geleden. Landbouwers begonnen met het ontginnen en bewerken van de grond, alles dat zij in de grond tegenkwamen gooiden ze langs de rand van de vierkante akkers. Het stuifzand en onkruid deed de rest, er ontstonden walletjes die je nu goed kan zien liggen. De fields die hier liggen zijn gerestaureerd en vanaf het uitzichtplateau is het vierkantjespatroon goed te zien.

 

Vliegenzwam Zwarte knoop zwam Tepelzwam Paarse zwammetjes

Afrikaanse verrassing op de route

We wandelen verder langs sprengbeken over smalle paadjes wanneer we plotseling op een Afrikaanse beeldentuin stuiten. De meest uiteenlopende beelden staan hier uitgestald; leuk zo’n onverwachte expositie in een weiland naast het bos! We bekijken en bespreken de beelden uitgebreid voor we onze tocht hervatten. Er heerst een heerlijke rust in de bossen en we komen weinig andere wandelaars tegen. Erg snel  gaan we niet, omdat we steeds weer een andere mooie paddenstoel tegenkomen die uitgebreid bestudeerd en gefotografeerd worden.

Terug in de tijd

Na ongeveer 10 kilometer besluiten we bij Hotel-Restaurant Nol in ‘t Bosch een pauze te houden. Ruim 175 jaar geleden begon boswachter Arnoldus (“Nol”) Gerritsen een herberg, dat nu uitgegroeid is tot een karakteristieke plek waar je tijdens je wandeling heerlijk even op adem kan komen. Je doet echt even een stap terug in de tijd, het hotel is bijna een museum op zich met het ouderwetse behang, het gedateerde meubilair en de bijna kitscherige inrichting.

NS-Wandeling Belmonte NS-Wandeling Belmonte NS-Wandeling Belmonte

De uitsmijter: Het Belmonte arboretum

De wandeling gaat verder, even flink klimmen de Wageningseberg op. Links hebben we een prachtig uitzicht over de uiterwaarden en de Nederrijn. De Wageningseberg is het meest zuidelijke punt van de Veluwse stuwwal. Bijna aan het eind van de route worden we nog getrakteerd op het Belmonte arboretum. De tuin is vrij toegankelijk en ondanks de naderende winter is hier nog genoeg moois te zien. Zo nemen we uitgebreid de tijd om het kardinaalsmutsje goed op de foto te zetten.

Vanaf de Wageningseberg dalen we af naar het centrum van Wageningen. In Hotel de Wereld genieten we nog even na van een prachtige wandeling voor we naar de bus lopen die ons terug naar Ede brengt.

   Herfstblad detail
Wil jij de NS-wandeling Belmonte ook maken? Plan hem dan in voor in de lente of de herfst, dan is hij op zijn mooist. Je kunt de route inkorten tot 11 kilometer, maar dan kom je niet door het Belmonte arboretum. Alle route en alle informatie vind je hier.

Meer lezen over NS-wandelingen? Bekijk dan ook deze blogposts:

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!


Online wandeltraining

 

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comment
  • Prachtige wandeling hoor! Zeker nu in de lente met alle bomen in bloei, jonge vogeltjes en heerlijk weer. Binnenkort weer een wandeling gepland in combinatie met een voordelig kaartje via: https://goedkoop-treinkaartje.nl