Nieuwe NS-wandeling Blauwe Kamer Rhenen

Ieder jaar worden vier nieuwe NS-wandelingen gepresenteerd. Dit jaar zit daar ook een prachtige rondwandeling bij vanaf station Rhenen. Deze NS-wandeling volgt een deel van het Maarten van Rossumpad, Romeinse Limespad, Trekvogelpad, rode paaltjesroute Blauwe Kamer en Klompenpad Nudepad.

Op een mistige ochtend pak ik de trein om deze wandeling van 15 kilometer te ontdekken. Aangekomen op station Rhenen zie ik direct al de eerste markering zodra ik het perron afloop. Ik pak de routebeschrijving erbij en ga op pad.

 

Wandelen langs de Nederrijn

Over de drukke Rijnbrug Rhenen wandel ik Gelderland binnen. Vanaf de brug zie ik al dat de zomerdijk door het hoge water niet bewandelbaar is. Gelukkig is er een alternatief beschreven over de winterdijk en kan ik mijn wandeling gewoon voortzetten. Wel maak ik me een beetje druk over het hoge water, want verderop in de routebeschrijving staat vermeld dat bij hoog water, het pontje naar de Blauwe Kamer uit de vaart is. Ik loop dus kans dat ik straks dezelfde weg terug moet, omdat ik de Rijn niet over kan steken met de pont.

Ik probeer me er maar niet te druk om te maken en geniet intussen van de binnenvaartschepen die volgeladen over de Rijn glijden. Bij een prachtige boerenhoeve buigt de asfaltweg af en wandel ik over een halfverhard pad over de dijk verder. De eerste lammetjes worden net in de wei gelaten en springen vrolijk rond, de lente is begonnen!

 

Mistige Nederrijn   Lammetjes op de dijk

Wandelbankje langs de Nederrijn   Romeinse Wachttoren aan de Nederrijn

 

Al wandelend over de dijk zie ik in de verte een Romeinse wachttoren opdoemen. Deze replica staat bij voormalig hoornwerk ‘aan den Spees’. Een hoornwerk is een verdedigingswerk dat aangelegd werd vóór de eigenlijke vesting, lees ik in de routebeschrijving. Het Fort aan den Spees, dat gebouwd werd in 1799 als onderdeel van de Grebbelinie, is helaas niet zichtbaar omdat dit onder de grond ligt.

Over de Rijnbanddijk wandel ik richting de pont. Links van de dijk loopt een trap naar beneden, naar een prachtig graspad de uiterwaarden in. Nieuwsgierig als ik ben wandel ik de trap af, misschien komt dit graspad ook wel uit bij de pont en dat loopt een stuk leuker dan over de asfaltdijk. Helaas loop ik vast op een omheining en moet ik weer terug wandelen naar de dijk. Het is dus niet voor niets dat dit pad niet is opgenomen in de route.

 

Aangekomen bij de pont ben ik blij te zien dat deze vaart. Bij Restaurant ’t Veerhuis strijk ik eerst neer voor een heerlijke lunch. Het veerhuis staat hier al sinds 1800 en is de plek waar passanten in de gelagkamer terecht konden voor een kop koffie of een borrel en voor een pontkaartje over rivier de Rijn. Zodra je binnenstapt waan je je even terug in die tijd, met oude krakende houten vloeren en een prachtige toog.

 

Restaurant t Veerhuis Opheusden   Op de veerpont

 

Wandelen door de Blauwe Kamer

Met een goed gevulde maag stap ik op de veerpont. Voor slechts 70 cent vaart de schipper mij over naar de Blauwe Kamer. Daar liggen op de oever twee Galloway-runderen te genieten in het zonnetje dat inmiddels is doorgebroken.

De Blauwe Kamer is een prachtig natuurgebied waar het water van de Nederrijn vrij spel heeft. De wandelroute is met extreem hoog water dan ook niet te doen. Gelukkig is het waterpeil vandaag niet extreem hoog en wandel ik over de graspaden door dit bijzondere gebied. In de verte zie ik nog een grote kudde Galloway-runderen en op de plassen stikt het van de vogels. Er komen hier zo’n 70 verschillende soorten vogels. Op de dijk staat een vogelaar met een indrukwekkende verrekijker te speuren naar bijzondere soorten.

 

Galloway naast de NS-wandeling Rhenen Blauwe Kamer   Konikpaarden Blauwe Kamer

Bessen   Blauwe Kamer

 

Langs de restanten van de oude steenfabriek die hier tussen 1880 en 1975 stenen bakte van de rivierklei vind ik mijn weg over modderige paden. De Galloway-runderen hebben de zompige grond volledig vertrapt en ik ben blij dat ik goede waterdichte wandelschoenen aan heb. Soms is het goed speuren naar het volgende routepaaltje, maar ik vind mijn weg door dit bijzonder natuurgebied.

Na de Blauwe Kamer loop ik onderaan de Grebbedijk weer richting Rhenen. Hier heb je de mogelijkheid om de bus terug te pakken naar het station, wanneer je maar 10,5 kilometer wilt wandelen, maar dan mis je wel één van de hoogtepunten van de route.

 

Oude steenfabriek met mos    Zwammen

Bomen in het water   Pas onder de Grebbedijk

 

Wandelen over de Grebbeberg

Aan de rand van Rhenen zoekt de route de bossen van de Grebbeberg op. Langs en Kazemat, een stille getuigen van de zware gevechten die hier in mei 1940 met de Duitsers werd gevoerd. Niet veel later passeer ik het Militaire Ereveld Grebbeberg met een interessant informatiecentrum. Hier wordt het verhaal verteld over de Slag om de Grebbeberg. Ruim 400 soldaten sneuvelden in de zware gevechten, zij liggen hier begraven.

Het Militair Ereveld maakt indruk op me. Diep verzonken in gedachten wandel ik rustig verder langs de rand van de Grebbeberg. Hier heb ik prachtig uitzicht over de Blauwe Kamer en het pad waar ik daarstraks op wandelde.

 

Bospad   Militair Ereveld Grebbeberg

Uitzicht op de Blauwe Kamer   Over de Grebbeberg

 

De wandeling zit er alweer bijna op. Over een mooi slingerpad loop ik langs het dal verder richting Rhenen. Over een lange metalen trap daal ik weer af naar de Nederrijn die ik terug volg tot aan de brug waar de wandeling startten.

Vanaf hier is het mogelijk om de route met 2,5 kilometer te verlengen met een mooie wandeling door het centrum van Rhenen. En hoewel de hemelse cheesecake van Brasserie van Toor lonkt, besluit ik toch de trein te pakken.

Terwijl het stoptreintje langzaam Rhenen verlaat, kijk ik terug op een prachtige en super afwisselende wandeling. Deze NS-wandeling is echt een topper. Iedereen die van natuur en veel afwisseling houdt, kan ik aanraden om op pad te gaan op deze route, hij gaat je niet teleurstellen!

 

Praktische informatie NS-wandeling Blauwe Kamer Rhenen

 

Route: NS-wandeling Blauwe Kamer Rhenen (rondwandeling)
Afstand: 10,5, 15 of 17,5 kilometer
Startpunt: Station Rhenen
Parkeren: P&R Station Rhenen (gratis)
Openbaar vervoer: Station Rhenen
Honden: Niet toegestaan in de Blauwe Kamer en op de Grebbeberg, er is een alternatieve route.
Horeca: Restaurant ’t Veerhuis

 

Panoramarestaurant De Blaauwe Kamer

Restaurant Cunara

Benieuwd naar de andere nieuwe NS-Wandelingen? Hier vind je alle vier de nieuwe NS-wandelingen van 2019-2020.

 

Bewaar deze wandeling op Pinterest


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!

Online wandeltraining

 

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Als vanouds weer erg prettiog om te lezen . Deze wandeling wil ik zeker een keer gaan maken .

  • Ik heb inmiddels ook al twee keer bij de Blauwe Kamer gewandeld: een keer de NS-wandeling en een keer over het Limespad. Het indrukwekkendst waren de konikpaarden, die ik eerst vanuit de verte zag, maar later van heel dicht bij!